Statusmelding

Emnebeskrivelsen for semesteret du ønsket å se, er ikke publisert. Du ser nå den sist tilgjengelige versjonen.

00TK00L EITKKMF Generell kjemiprosess

00TK00L EITKKMF Generell kjemiprosess

  • Emnebeskrivelse
    • Emnekode
      00TK00L EITKKMF
    • Studieprogram
      Matteknikk
    • Studiepoeng
      12
    • Studiested
      Fredrikstad
    • Studienivå
      Fagskole nivå 5.2
    • Emneansvarlig
      Ole Kristian Thoresen
Undervisningssemestere
2023 Høst
2024 Vår
Emnets innhold

Anvendt prosessteknikk

  • Apparaturer, instrumenter og utstyr
  • Flytskjemaer og symboler
  • Varmelære
  • Væskestrømning
  • Pumper og kompressorer
  • Seperasjonsmetoder
  • Destillasjonsmetoder

Vedlikehold/materiallære

  • Material teknikk
  • Vedlikeholds teknikk

HMS 1 

  • Kvalitetssystem
  • Internkontroll
  • Lover og forskrifter
Læringsutbytte
Kunnskap

Kandidaten:

  • har kunnskap om varmetransport vha. ledning, konveksjon og stråling
  • har kunnskap om strømning av væsker og gass
  • har kunnskap om rør, ventiler, pumper og varmevekslere
  • har kunnskap om materialer aktuell for fagretningen, deres egenskaper
  • har kunnskap om flytskjemaer og deres funksjon i prosess-, næringsmiddelindustrien
  • har kunnskap om deformasjon av materiale
  • har kunnskap om plast, keramer, komposittmateriale mm som alternative materialvalg i næringsmiddelindustrien
  • har kunnskap om korrosjonsteori, årsakene til korrosjon og ulike former for korrosjon samt ulike metoder som i dag brukes som korrosjonsbeskyttelse
  • har kunnskap om lover og forskrifter som gjelder for HMS-generelt for arbeid i produksjonsbedrifter
Ferdigheter

Kandidaten:

  • kan forklare varmeveksling og varmetransport / varmetap
  • kjenner igjen de vanligste pumper og ventiler i prosess- og næringsmiddelindustrien og setter disse i sammenheng med forskjellige prosess-, utstyr-, prosessapparater og materiell
  • kan vurdere ulike behov av metaller og metallegeringer ut fra deres egenskaper og bruksområder i næringsmiddelindustri
  • kan vurdere ulike plasttyper, keramer og kompositter ut fra deres egenskaper og bruksområder relevant for fagretningen
  • kan skille ut og forklare virkemåte til de fleste apparat som brukes i prosess og næringsmiddelindustrien
  • kan vurdere årsakene til ulike korrosjonsformer og faren for korrosjon i ulike miljø
  • kan vurdere og iverksette tiltak for å forebygge ulykker eller skader på personer
Generell kompetanse

Kandidaten:

  • kan vurdere materialers egenskaper og bruksområde, og gjøre valg av prosessutstyr til prosesstekniske formål blant de mest aktuelle materialer som brukes i prosess- og næringsmiddelindustrien
  • kan gjøre rede for de vanligste korrosjonsproblemer, slitasje og skader som kan oppstå på forskjellige materialer i bruk
  • kan gjøre rede for faremomentene som finnes der prosessutstyr befinner seg i et eksplosjonsfarlig eller helsefarlig område
Arbeidsinnsats

Arbeidskrav

Det er inntil 4 obligatoriske arbeidsoppdrag, i tillegg er det obligatoriske tester i emnet. Testene er tematester og/eller emnetest.

Arbeidskravene er obligatoriske og skal leveres/gjennomføres til gitte frister. Alle arbeidsoppdrag skal være levert innen uttrekket til vurderingsmappa.

Vurdering

Arbeidsoppdrag (se arbeidskrav) som er levert til fristen blir det gitt en tilbakemelding på. Arbeidsoppdragene anses ikke ferdige før enkelte arbeidsoppdrag trekkes ut og leveres på nytt for sluttvurdering i en vurderingsmappe når emnet avsluttes. De ferdige arbeidsoppdragene som leveres i vurderingsmappen vil danne grunnlag for sluttkarakter i emnet, sammen med momenter som faglig interesse, deltakelse og aktivitet i timene, tema- og emnetester, samarbeid med medstudenter og lærere etc.

Sluttvurdering gir emnekarakter i skala fra A til F.

Forkunnskapskrav

Opptakskrav til studiet.

Arbeids- og læringsaktiviteter

Forelesninger, oppgaver, diskusjoner, gruppeoppgaver, refleksjoner og presentasjoner.

Litteraturliste

Oppdaterte litteraturlister blir publisert på fagskolens nettsider ved studiestart.

Evaluering *

Studentens medvirkning gjennom årlige- og fortløpende evalueringer må påregnes. Det kan være evalueringer både på tilbuds- og emnenivå, samt yrkesrelevans 1 år etter fullført utdanning.