00000002 Helsefremmende og sykdomsforebyggende arbeid
00000002 Helsefremmende og sykdomsforebyggende arbeid
- Emnebeskrivelse
- Emnekode00000002
- StudieprogramHelsetjenester til sårbare eldre
- Studiepoeng10
- StudiestedFredrikstad
- StudienivåFagskole nivå 5.1
- EmneansvarligFredrik Hæren
3a) Helsefremmende kommunikasjon
- Livshistoriens betydning i alderdommen
- Personorientert og individuelt tilpasset pleie og omsorg
- Helsefremmende perspektiver – «Hva er viktig for deg?»
- Helserelatert livskvalitet
- Medvirkning, samvalg og empowerment
- Deltakelse, motivasjon og mestring
- Kommunikasjonsteknikker og metoder
- Kommunikasjon og samhandling pårørende
- Samspill med frivillige
3b) Aktivitet og fellesskap
- Aktiv alderdom
- Fysisk, sosial, kulturell og intellektuell aktivitet
- Ivaretakelse av sosiale, kulturelle og eksistensielle behov
- Helsefremmende og forebyggende aktiviteter
- Aktivitetstilbud som er tilpasset individuelle ønsker og behov
- Miljøbehandling og aktiv deltakelse
- «Sterk og stødig» - et helsefremmende og forebyggende lavterskeltilbud for hjemmeboende
- Aktiv omsorg i et flerkulturelt perspektiv
- Ressurser i det sosiale nettverket
- Aktivitetshjelpemidler/ Teknologiske løsninger
- Kommunikasjon og samarbeid mellom helse- og omsorgstjenesten og frivillige aktører
- Konsekvenser av inaktivitet
- Fall og fallforebygging
- Kartleggingsverktøy f.eks. Barthel ADL- Index
3c) Ernæring og ernæringsbehov
- Ernæring og ernæringsbehov hos eldre
- Religiøse og kulturelle kostholds hensyn
- Det gode måltidet- hva innebærer det?
- Tilstander og sykdommer som kan påvirke appetitt, matinntak og ernæringsstatus
- Overvekt
- Spiseforstyrrelser
- Underernæring
- Primær og sekundær kakeksi
- Dehydrering
- Hjerte- og karsykdommer
- Kreft
- Demens
- Diabetes
- Matintoleranse og allergier
- Tann- og munnhelse
- Observasjon, kartlegging og vurdering av ernæringsstatus
- Ernæringsscreening - identifisere pasienter i ernæringsmessig risiko
- Oppfølging og evaluering av ernæringsstatus
- Tiltak ved ernæringsproblemer hos eldre
- Kostholdsveiledning
- Valg av kostform, nøkkelrådskost, energi- og næringstett kost eller spesialkost
- Berikning eller konsistenstilpasning
- Mellommåltider
- Næringstilskudd
- Sondeernæring og parenteral ernæring
Studenten
- har kunnskap om helsefremmende og sykdomsforebyggende arbeid knyttet til aktivitet og ernæring og se dette i sammenheng med den eldres helse
- har kunnskap om ulike former for aktivitet, helsefremmende og forebyggende aktiviteter og hvilke konsekvenser inaktivitet kan ha for den eldre pasient
- har kunnskap om ernæring og ernæringsbehov til eldre pasienter
- har kunnskap om tilstander og sykdommer som kan påvirke appetitt, matinntak og ernæringsstatus
- har kunnskap om helsekommunikasjon, kommunikasjonsteknikker og metoder for å sikre pasientens rett til informasjon, bidra til sykdomsforståelse og hjelpe pasienten til å identifisere egne ressurser og behov
- har kunnskap om relevante kartleggingsverktøy som benyttes i det helsefremmende og sykdomsforebyggende helsearbeid knyttet til aktivitet og ernæring
- har innsikt i nasjonale anbefalinger for fysisk aktivitet og kosthold, ernæring og underernæring
- kan oppdatere sin yrkesfaglige kunnskap om religiøse og kulturelle kostholds hensyn knyttet til den eldre pasient
- forstår betydning av hva en personorientert og individrettet tilnærming har for å fremme pasientens livskvalitet
Studenten
- kan anvende kunnskap om helsefremmende og sykdomsforebyggende arbeid i samarbeid med den eldre pasient for å iverksette tiltak som bidrar til å fremme mestring, egenomsorg og brukermedvirkning og bedre livskvaliteten
- kan anvende kunnskaper om ulike former for aktivitet og iverksette tiltak aktivitet som er tilpasset den eldres individuelle ønsker og behov
- kan anvende kunnskap om kost og ernæring hos den eldre pasient for å sikre ivaretagelse av individuelle hensyn og behov
- kan anvende ulike kommunikasjonsmetoder og -teknikker for å bidra til helsefremming og ivareta pasientens rett til medbestemmelse, samvalg og deltagelse knyttet til egen helse
- kan anvende relevante kartleggingsverktøy og observasjon for å kartlegge og identifisere den eldres funksjonsnivå, ressurser og behov for tiltak knyttet til aktivitet, ernæringsstatus og ernæringsbehov og iverksette tiltak ut fra dette
- kan finne, henvise og bruke informasjon og fagstoff som er relevant knyttet til aktivitet, ernæring og ernæringsbehov hos eldre pasienter
Studenten
- har forståelse for helsefremmende kommunikasjon og at bruk av kommunikasjons-teknikker og metoder fremmer helse, medvirkning og samvalg, og bidrar til mestring og økt livskvalitet
- har forståelse for hva aktivitet og fellesskap kan innebære for den enkelte pasient sin livskvalitet
- har utviklet en etisk grunnholdning i tråd med yrkesetiske retningslinjer og relevante lovverk for å ivareta pasientens integritet og pårørendes behov
- kan medvirke til å utvikle arbeidsmetoder som legger til rette for å fremme den eldre pasient sine ressurser og ivareta behov
- kan utføre arbeidet med utgangspunkt i den eldre pasients ernæringsmessige behov med tanke på kulturelle og religiøse hensyn
- kan utføre arbeidet i samarbeide med den eldre pasient om aktivitet og ernæring på en måte som ivaretar mestring, brukermedvirkning, samvalg og faglig forsvarlighet
- kan bygge relasjon med den eldre pasient, pårørende, kollegaer, og tverrfaglige samarbeidspartnere og frivillige i det helsefremmende og sykdomsforebyggende arbeidet
Individuell skriftlig oppgave som omhandler helsefremmende og sykdomsforebyggende arbeid rettet mot aktivitet eller ernæring og ernæringsbehov hos eldre.
Oppgavens omfang 1500 ord +/- 10%
Arbeidskravet er obligatorisk og vurderes til bestått/ ikke bestått.
Skriftlig individuell hjemmeeksamen over en uke
Arbeidskravene må være vurdert til bestått før studenten kan fremstille seg
til eksamen.
Eksamenskarakteren danner grunnlaget for avsluttende vurdering i modul 3.
Formell vurdering av arbeidskrav med bestått/ ikke bestått
Formell vurdering av eksamen med karakter A-F
Obligatorisk litteratur. Totalt 302 sider
- Per Gunnar Disc, Gro Lorentzen & Anders Midtsundstad (red.). (2017). AKTIV OMSORG. Samspill mellom kultur, aktiviteter, helse og trivsel. Fagbokforlaget. ISBN: 9788245018790 (Kap 3- 8 og 13-14). Totalt antall sider 104
- Christine Henriksen, Cathrine Borchsenius & Kjetil Retterstøl. (2019). Klinisk ernæring (1.utg.) Gyldendal. ISBN/EAN: 9788205523937 (Kap. 3- 9). Totalt antall sider 146
Digitalt kompendium
- Marit Kirkevold, Kari Brodtkorb & Anette Hylen Ranhoff. (2020). Geriatrisk sykepleie. God omsorg til den gamle pasienten. (3 utg.). Gyldendal Norsk forlag. ISBN/EAN: 9788205531116 (Kap. 19 – 20 og 22). Totalt antall sider 33.
- Sissel Tveiten. (2020). Helsepedagogikk. Helsekompetanse og brukermedvirkning. (2.utg.).
ISBN/ EAN: 9788245034400 (Kap 7 Kommunikasjon og helsekommunikasjon). Totalt antall sider 9
Stein Ørn & Edvin Bach- Gansmo. (2016). Sykdom og behandling (2.utg.). Gyldendal Forlag AS. ISBN/EAN: 9788205482333 (Kap 28 Næringsbehov ved sykdom). Totalt antall sider 10
Støttelitteratur
- Barbro Holm Ivarsson & Liria Ortiz. (2016). MI Motiverende samtaler: en praktisk håndbok for eldreomsorgen. Gyldendal Akademisk. ISBN/EAN: 9788205492424.
- Arvid Birkeland og Anne Marie Flovik. (2018). Sykepleie i hjemmet. Cappelen Damm Akademisk. ISBN: 9788202532604 Kap. 4 og 9. Totalt antall sider 16
- Vik, Kjersti (2015). Mens vi venter på eldrebølgen fra eldreomsorg til aktivitet og deltakelse. ISBN/EAN: 9788205449619
- Eide, H. & Eide, T. (2017). Kommunikasjon i relasjoner: Samhandling, konfliktløsning og etikk. Oslo: Gyldendal Akademisk. ISBN/EAN: 9788205500563
Åse Gammersvik & Torill Bognes Larsen (RED). (2018). HELSEFREMMENDE SYKEPLEIE- I TEORI OG PRAKSIS. Fagbokforlaget. ISBN: 9788245020854
Nettressurser
- Helsedirektoratet. Nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring. Hentet fra; Helsedirektoratet. Nasjonal faglig retningslinje for forebygging og behandling av underernæring.pdf
- Helsedirektoratet. (01/17). Sykdomsrelatert underernæring. Utfordringer, muligheter og anbefalinger. Hentet fra; https://www.helsedirektoratet.no/rapporter/sykdomsrelatert-underernaering/Sykdomsrelatert%20underern%C3%A6ring.pdf
- Kosthåndboken - Veileder i ernæringsarbeid i helse- og omsorgstjenesten. Hentet fra; https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/kosthandboken/.pdf
- Kompetansebroen. Ressursside om ernæring. Hentet fra; https://www.kompetansebroen.no/tema/ernaering/?o=oa
- Kompetansebroen. Ressursside om helsefremmende og forebyggende arbeid. Hentet fra; https://www.kompetansebroen.no/tema/helsefremmende/?o=oa
- Pasient- og brukerrettighetsloven (1999). Hentet fra; https://lovdata.no/lov/1999-07-02-63
- Helsepersonelloven. (1999). Hentet fra; https://lovdata.no/lov/1999-07-02-64
- Helse- og omsorgstjenesteloven. (2011), Hentet fra; https://lovdata.no/lov/2011-06-24-30