Veiledning i helsetjenesten

Veiledning i helsetjenesten

    • Studieform
      Nettbasert med samlinger
    • Studiepoeng
      30
    • Studiested
      Horten
    • Start
      2025 Høst
Studieplan
Veiledning i helsetjenesten
Fagområde
Helsefag
Studieprogram
Veiledning i helsetjenesten
Studienivå
Fagskole
Studieplanansvarlig
hilde.eide.torring@telemarkfylke.no
Bakgrunn

Tilstrekkelig og kompetent personell er avgjørende for at sykehus og kommuner skal kunne tilby gode og forsvarlige helse- og omsorgstjenester. Helsepersonellkommisjonen slår fast i sin rapport NOU 2023: 4. Tid for handling — Personellet i en bærekraftig helse- og omsorgstjeneste, at det verken er mulig eller ønskelig å bemanne seg ut av alle utfordringene helse- og omsorgstjenesten kommer til å stå overfor. Det er nødvendig å tenke nytt om hvordan ansattes tid og kompetanse kan brukes best mulig. Helsepersonellkommisjonen beskriver seks områder for tiltak for en bærekraftig helse- og omsorgstjeneste i hele landet, der ett område er utdanning og kompetanseutvikling. Behovet for praksis- og læreplasser begrenser i dag kapasiteten i flere helseutdanninger. Helsepersonellkommisjonen presiserer at det er behov for større innsats for å heve kapasitet og kompetanse innen praksisveiledning. De fastslår at kommunene bør ta et større ansvar for veiledning og praksisundervisning og legge bedre til rette for god undervisning.  

Meld. St. 21 (2020–2021) Fullføringsreformen – med åpne dører til verden og fremtiden beskriver at en lærebedrift skal ha én eller flere faglig kvalifiserte personer som har ansvaret for opplæringen, og som sørger for at lærlingene får den opplæringen de har krav på. I lærebedriftene er det instruktører og/eller faglige ledere som har dette ansvaret. […] For at lærlingenes opplæring skal gi motivasjon og læringsutbytte og ha høy kvalitet, er det nødvendig at instruktørene og de faglige lederne har god kompetanse. En utdanning i veiledning innen helse er et virkemiddel både for å heve veiledningskompetansen hos den enkelte yrkesutøver og for å øke tilgangen på gode instruktører i yrkesopplæringen i den kommunale helse- og omsorgstjenesten og spesialisthelsetjenesten. Dermed økes også kapasiteten i praksisopplæringen. Faglig veiledning av lærlinger, studenter, elever, samt kollegaer kan bidra til økt rekruttering og til å beholde personell.  

Veiledning er nyttig i omstilling og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenester. Veiledning kan bidra til å øke kvaliteten på de tjenestene som tilbys, og også bidra til å øke motivasjon, trivsel, redusere emosjonelt stress, redusere sykefravær og forbygge utbrenthet blant de ansatte. Helsepersonell med veiledningskompetanse kan veilede medarbeidere i den praktiske yrkesutøvelsen, for eksempel en til en, som mentor for nytilsatte. Kompetansen vil også sette dem i stand til å veilede grupper i faglig og etisk refleksjon. Forskning viser at systematisk veiledning bidrar til å skape kultur for læring og utvikling på arbeidsplassen.  

Meld. St. 24 (2022–2023) Fellesskap og meistring – Bu trygt heime beskriver at befolkningens behov for helse- og omsorgstjenester har endret seg og ført til behov for kompetanse på en rekke ulike områder i helse- og omsorgstjenestene. Uavhengig av kompetanseområde er det et gjennomgående behov for å involvere pasienter og pårørende i større grad. Helsearbeidere må samarbeide med dem det gjelder for å lykkes med å få flere til å lære å mestre egen sykdom. Det er også nødvendig å øke helsekompetansen i befolkningen.  

I Strategi for å øke helsekompetansen i befolkningen 2019-2023 beskrives helsekompetanse slik: «Helsekompetanse er en persons evne til å forstå, vurdere og anvende helseinformasjon for å kunne ta kunnskapsbaserte valg om egen helse». I dette inngår beslutninger knyttet til livsstilvalg, sykdomsforebyggende tiltak, egenmestring av sykdom og bruk av helse- og omsorgstjenesten. Hvordan helsepersonell kommuniserer med pasienter, kan ha stor betydning for å fremme eller hemme pasientens helsekompetanse. Strategien peker på at helsepersonell må ha kunnskap om helsekommunikasjon og samtalemetodikk og tilpasse sin kommunikasjon til den enkelte pasients forutsetninger.  

I denne utdanningen i veiledning, vil helsekompetanse og helsepedagogikk inngå som tema for undervisning og læringsaktiviteter. Helsepersonell med denne kompetansen vil være i stand til å samarbeide med og veilede pasienter og brukere til økt helsekompetanse og også til å veilede medarbeidere, elever, lærlinger og studenter i høyere yrkesfaglig utdanning i helsekommunikasjon. Satt i system, vil dette over tid kunne bidra til å øke helsekompetansen i befolkningen.

Læringsutbytte

Overordnede læringsutbyttebeskrivelser (O-LUB) utledes fra NKR og beskriver forventet læringsutbytte/kompetanse etter fullført utdanning. Læringsutbytte for de enkelte emnene (E-LUB) utledes fra O-LUB og viser forventet læringsutbytte/kompetanse etter hvert enkelt emne. Overordnede læringsutbyttebeskrivelsene for utdanningen veiledning i helsetjenesten er:

Kunnskap

Kandidaten

  • har kunnskap om veiledning, samt veiledningsprosesser og -metoder
  • har kunnskap om læring og ulike perspektiver på læring
  • har kunnskap om pedagogiske prinsipper i opplæring og veiledning
  • har kunnskap om profesjonell kommunikasjon, relasjonsbygging og samhandling i opplæring og veiledning
  • har kunnskap om konflikt og konflikthåndtering i veiledningssituasjoner
  • har innsikt i relevant lovverk og retningslinjer som regulerer opplæring og veiledning i helsetjenesten
  • har kunnskap om veiledningsrollen, samt veileders ansvars- og funksjonsområde i helsetjenesten
  • har kunnskap om veiledning i et flerkulturelt perspektiv  
  • kan oppdatere sin kunnskap om planverk i opplæring og veiledning innen helsetjenesten
  • forstår at veiledning kan bidra til faglig og personlig vekst, samfunnsnyttig kompetanse og verdiskaping
Ferdigheter

Kandidaten

  • kan anvende kunnskap om veiledning og veiledningsmetoder for å planlegge, gjennomføre og evaluere veiledningsprosesser både individuelt og i gruppe, samt digitalt
  • kan anvende kunnskap om læring og ulike perspektiver for å fremme læring
  • kan anvende profesjonell kommunikasjon i opplæring og veiledning for å styrke relasjonsbygging og samhandling
  • kan anvende kunnskap om veiledningsrollen for å fremme faglig og personlig vekst og utvikling
  • kan finne informasjon og fagstoff om veiledningsmetoder for å tilpasse veiledningen til veisøkers behov og utvikle egen kompetanse som veileder
  • kan kartlegge og vurdere veisøkers behov, identifisere ressurser, og iverksette tiltak som fremmer medvirkning, motivasjon, mestring og refleksjon
Generell kompetanse

Kandidaten

  • har forståelse for lovverk, planverk, retningslinjer og yrkesetiske prinsipper som grunnlag for å håndtere problemer og konflikter som kan oppstå i veiledingssituasjoner
  • har utviklet en etisk grunnholdning som vises gjennom refleksjon over egen veiledningspraksis i helsetjenesten
  • kan tilpasse veiledning etter den enkelte veisøkers behov og ressurser
  • kan bygge relasjoner med veisøkere, veiledere, ledere og andre relevante samarbeidspartnere
  • kan utvikle arbeidsmetoder innen opplæring og veiledning gjennom kunnskapsdeling, samt faglig og etisk refleksjon i yrkesutøvelsen
Faginnhold og struktur

Utdanningen er organisert som et deltids nettbasert studium med hyppige fysiske samlinger. Studiet går over 1 år og gir 30 stp.

Studiet er organisert med

  • tre fysiske samlinger à tre dager i hvert semester (9 dager pr. semester og totalt 18 dager i hele utdanningen). Fysisk samling kl. 9-14.
  • to nettsamlinger i sanntid mellom hver av de fysiske samlingene. Nettsamlingene legges etter kl. 12 en fast ukedag. 2-2,5timer pr. nettsamling.
  • veiledning etter avtale (kan gjennomføres fysisk eller digitalt)
  • arbeid med arbeidskrav individuelt og i gruppe

Det forventes at studentens selvstudium utgjør omtrent 10 timer pr uke. Det totale omfanget for undervisning og veiledning, samt selvstudium antas å være ca. 750 timer i løpet av studieåret.

Studiet har to emner:

Emne 1, grunnleggende veiledningskompetanse gir en innføring i hva veiledning innebærer, samt funksjonen og rollen en veileder har. Studentene vil få kunnskap om læring og læringsteorier, samt pedagogiske prinsipper som er viktige i opplæring og veiledning. Gjennom emnet vil det legges vekt på kommunikasjon og relasjonskompetanse, og hvordan disse kan anvendes i praksis for å oppnå den gode samtalen, samt fremme medvirkning, motivasjon, mestring og refleksjon. Emnet adresserer også hvordan veiledning kan tilpasses flerkulturelle perspektiver, samt viktigheten av etikk og etisk refleksjon i veiledningssituasjoner. I tillegg gir emnet innsikt i relevant lovverk og retningslinjer, som er avgjørende for å kvalitetssikre oppfølging og dokumentasjon i opplæringen av elever, studenter og lærlinger i helsetjenesten.

Emnet 2, veiledning i praksis fokuserer på hvordan man kan anvende veiledningsprosesser i praktiske situasjoner, med vekt på planlegging, gjennomføring og evaluering for å optimalisere veisøkeres mestring. Det vil bli ferdighetstrening i både individuell og veiledning i gruppe, samt digital veiledning. Studentene blir introdusert for ulike veiledningsverktøy og -metoder som støtter dette arbeidet. Emnet fremmer faglig og personlig vekst, med spesielt fokus på å utvikle yrkesstolthet gjennom profesjonell praksis. Det vektlegger også viktigheten av profesjonell kommunikasjon og samhandling, samt håndtering av gruppeprosesser og konflikter. Etikk i veiledning er en integrert del av utdanningen, som gir studentene innsikt i hvordan de kan utøve sin rolle med integritet og respekt i ulike veiledningskontekster.

Oversikt over studiets omfang og struktur
Veiledning i helsetjenesten
EmneType2025 Høst2026 Vår
Emne 1
15
Emne 2
15
Opptakskrav

Fullført og bestått videregående opplæring med fagbrev/vitnemål som helsefagarbeider/hjelpepleier/omsorgsarbeider, barne- og ungdomsarbeider, ambulansearbeider, portør, aktivitør, apotektekniker, fotterapeut, helsesekretær, hudpleier, ortopeditekniker og tannhelsesekretær.

Realkompetanse

Søkere med bachelor innen helse, oppvekst eller sosialfag kan realkompetansevurderes. 

Søkere med fullført videregående opplæring fra de andre nordiske landene er kvalifiserte for opptak når den videregående opplæringen i de respektive landene gir generelt opptaksgrunnlag til tertiærutdanning tilsvarende norsk fagskoleutdanning. I tillegg må fagbrevet/yrkeskompetansen fra hjemlandet tilsvare samme faglige krav som norsk fagbrev/yrkeskompetanse som helsefagarbeider/hjelpepleier/omsorgsarbeider, barne- og ungdomsarbeider, ambulansearbeider, portør, aktivitør, apotektekniker, fotterapeut, helsesekretær, hudpleier, ortopeditekniker og tannhelsesekretær.

Poengrangering og søknad

Det er fastsatt nasjonale regler for poengberegning og rangering ved opptak. Dette er beskrevet i Forskrift om høyere yrkesfaglig utdanning, https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2019-07-11-1005, kap. 3. Fagskolens utdanninger er i hovedsak organisert gjennom Samordna opptak, www.samordnaopptak.no, og følger de fastsatte nasjonale søknadsfrister. Der søknad ikke går via Samordna opptak henvises det til lokalt opptak og informasjon på fagskolens hjemmeside. 

Undervisning-, lærings, - og vurderingsformer

Fagskoleutdanningen innebærer at studenten er i en faglig, personlig utviklingsprosess. Det forventes at den enkelte student viser initiativ, reflekterer over egen læring og tar aktivt del i læringsmiljøet. Studenten skal delta aktivt i all undervisning i den form den blir gitt og det er forventet at studenten har et fremmøte på nettundervisning og fysiske samlinger tilsvarende 75%, jmf. studiekontrakt tilgjengelig på fagskolens nettside.

Undervisningsformer

Arbeidskrav

Arbeidskrav er obligatoriske studentarbeider som settes som vilkår for at studenten skal få vurdering i emnene.

Ferdighetstrening

Ferdighetstrening i profesjonell kommunikasjon og veiledning er en viktig del av opplæringen gjennom hele studiet.

Forelesning

Forelesninger skal gi et innblikk i de ulike temaene. Forelesningene er dialogbaserte og skal hjelpe studenten til å få et bedre overblikk og forståelse for fagene.

Gruppearbeid

Gruppearbeid har til hensikt å stimulere til tverrfaglig samarbeid, økt samhandling og styrking av kommunikasjons- og relasjonskompetansen.

Problembasert læring

Problembasert læring er en undervisningsmetode der studenter lærer gjennom å løse komplekse, virkelighetsnære problemer. Denne metoden fremmer selvstendig læring og kritisk tenkning. Studentene jobber ofte i grupper og bruker ulike ressurser for å finne løsninger.

Refleksjon

Refleksjon er en vesentlig del av voksnes læreprosess. Gjennom refleksjon bevisstgjøres studentene blant annet på den kompetansen de går inn i utdanningen med, hva de har lært, hvilke læringsstrategier som fungerer best for egen læring og på hvordan de kan arbeide videre for å nå det forventede læringsutbyttet.

Samarbeid med yrkesfeltet

Fagskolen samarbeider med yrkesfeltet gjennom å benytte seg av spisskompetanse fra fagutøvere i praksisfeltet inn i undervisningen.

Veiledning

Veiledning gis på studiesituasjonen, i ferdighetstrening og på arbeid med arbeidskrav. Veiledningen skal fungere som et bindeledd mellom personlig kompetanse, teoretisk kunnskap og yrkesspesifikke ferdigheter, som er sentrale begreper i utviklingen av en yrkesidentitet og samlet profesjonell kompetanse.

Læringsformer
  • Arbeidskrav
  • Videoundervisning
  • Ferdighetstrening
  • Forelesning
  • Gruppearbeid
  • Prosjektarbeid og problembasert læring
  • Refleksjon
  • Samarbeid med yrkesfeltet
  • Veiledning
Vurderingsformer

Det fremkommer i emnebeskrivelsene for hvert emne hvilken vurderingsform som brukes i emnet. Vurdering for læring skal fremme læring og utvikling ved at studenten underveis i utdanningsløpet får informasjon om og blir bevisst hvordan han eller hun ligger an i forhold til forventet læringsutbytte, om egne styrker og utfordringer i læringsarbeidet og om hvordan han eller hun kan arbeide videre for å oppnå forventet læringsutbytte. Vurdering av læring har til hensikt å gi informasjon om kompetansen som en student har oppnådd ved avslutningen av et emne eller et studium. Graden av måloppnåelse synliggjøres ved at det fastsettes en karakter.

Vurdering av arbeidskrav

Hvert arbeidskrav vurderes med utgangspunkt i vurderingskriterier for arbeidskrav. Arbeidene vurderes med godkjent/ikke godkjent. Studenten har to forsøk per arbeidskrav. Faglærer gir konstruktiv tilbakemelding på arbeidskrav innen tre uker.

Sluttvurdering i emnene

I løpet av studiet er det to avsluttende vurderinger: en avsluttende vurdering av emne 1, og en i slutten av emne 2.

I emne 1 inngår alle arbeidskravene i vurderingen av karakteren for emnet. Vurderingsuttrykk for emne 1 er bestått eller ikke bestått. 

I emne 2 er det en individuell skriftlig oppgave med sluttprøve i form av muntlig øvelse i gruppe som utgjør sluttvurderingen. Vurderingsuttrykk: gradert skala med fem trinn fra A til E for bestått og med F for ikke bestått. Vurderingene av den skriftlige oppgaven og muntlig øvelse legger grunnlaget for emnekarakteren, som består av et vektet gjennomsnitt. Den skriftlige oppgaven vektes: 40% og muntlig øvelse vektes: 60%. Begge deler må bestås for å få emnekarakter. Studenten har totalt tre forsøk, før emnet må tas på nytt ved neste gjennomføring. I emne 2 er det en intern og en ekstern sensor som gjør vurderingen.

Skikkethetsvurdering

Fagskolen Vestfold og Telemark har et lovpålagt ansvar for å foreta skikkethetsvurdering av studenter som under utdanning og i framtidig yrkesutøvelse kommer i kontakt med og kan utgjøre en fare for liv, fysisk og/eller psykisk helse, rettigheter og sikkerhet for barn, unge og voksne i sårbare situasjoner. Vurderingen er underlagt Forskrift om høyere yrkesfaglig utdanning (fagskoleforskriften) (FOR-2019-07-11-1005) kap. 5 om skikkethet. Skikkethetsvurderingen skal avdekke om studenten har de nødvendige forutsetninger for å kunne utøve yrket. Løpende skikkethetsvurdering skal foregå gjennom hele studiet og skal inngå i en helhetsvurdering av studentens forutsetninger for å kunne fungere i yrket. Hvis det er begrunnet tvil om en student er skikket, skal det foretas en særskilt skikkethetsvurdering. 

Emnekarakter

Emnekarakter gis når alle arbeidskrav er godkjent, og emnene er fullført i henhold til emnebeskrivelsen i studieplanen. Det foretas en vurdering av studentenes kunnskaper, ferdigheter og generelle kompetanse gitt i læringsutbyttebeskrivelsene for emnet. Hvert arbeidskrav er knyttet til et utvalg av læringsutbyttebeskrivelsene for emnet. Ved å fullføre alle arbeidskravene i et emne vil studenten oppnå det samlede læringsutbyttet for emnet.

Vurderingskriterier

O-LUB og E-LUB angir det forventede læringsutbyttet for utdanningen, og det er dette som danner grunnlag for både underveisvurdering (formativ vurdering) og sluttvurdering (summativ vurdering).

Vurderingskriterier for arbeidskrav:

  • Viser faglig kompetanse i forhold til aktuelle læringsutbyttebeskrivelser i studieplanen
  • Følger formelle krav til innhold i arbeidskrav
  • Originalitet (ikke påfallende likhet med andre besvarelser eller publisert materiale)
Godkjent av
Marit Hagen Øygarden
Sist revidert
14.03.2025