36AL06G Valgfritt emne: Fordypning i økonomiforståelse

36AL06G Valgfritt emne: Fordypning i økonomiforståelse

    • Studiepoeng
      4
    • Emneansvarlig
      Edutorium Admin
    • Start
      2021 Høst
Emnets innhold

Økonomibegreper

Bedriftsetablering

Inntekter og kostnader

Regnskapssystemer

Regnskapsanalyse

Digitale verktøy

Planleggings- og styringssystemer

Etiske problemstillinger

Investeringsbeslutninger -kontantstrøm og likviditet

Lovverket

Læringsutbytte
Kunnskap

Kandidaten har …

  • har kunnskap om sentrale økonomibegreper
  • har kunnskap om bedriftsetablering
  • har kunnskap om økonomistyring og forretningsplan for serveringsvirksomheter
  • har kunnskap om bedriftsetablering og avvikling for serveringsvirksomheter
  • har kunnskap om inntekter og kostnader for serveringsvirksomheter
  • har kunnskap om regnskapssystemets oppbygning
  • har kunnskap om hvordan regnskapsanalyse kan bidra til større økonomisk forståelse av virksomheter
  • har kunnskap om digitale økonomiske verktøy i egen virksomhet og i bransjen
  • har kunnskap om ulike økonomiske planleggings- og styringsverktøy
  • har innsikt i etiske problemstillinger innen serveringsvirksomheter
  • har kunnskap om investeringsbeslutninger, kontantstrøm og likviditet
  • har kunnskap om hvor og hvordan økonomisk informasjon om bransjen og serveringsvirksomheter
  • har kjennskap til lover som regulerer økonomisk virksomhet i serveringsvirksomheter
Ferdigheter

Kandidater kan …

  • kan anvende økonomiske begreper i samhandling omkring økonomien i serveringsvirksomheter
  • kan lese og forstå et budsjett i serveringsvirksomhet
  • kan lese og forstå et regnskap i en serveringsvirksomhet, og kan anvende denne informasjon for iverksetting av tiltak
  • kan utarbeide relevante kalkyler tilpasset aktuelle problemstillinger i serveringsvirksomheter
  • kan anvende digitale systemer for økonomistyring
  • kan anvende ulike økonomiske planleggings- og styringsverktøy for serveringsvirksomheter
  • kan delta i den økonomiske driften og utviklingen av serveringsvirksomheter på en etisk, forsvarlig og bæredyktig måte
Generell kompetanse

Kandidaten kan …

  • kan anvende økonomisk planleggings- og styringsverktøy for å ivareta lederfunksjoner i serveringsvirksomheter
  • kan vise samfunnsansvar med hensyn til etiske, juridiske og miljømessige utfordringer innen serveringsvirksomheter
  • kan lede serveringsvirksomheter på en bærekraftig måte med hensyn til både økonomi, personale og ressurser
Arbeidsinnsats

Arbeidskrav

 

  • 3 læringsnotater. Omfang 400 – 800 ord pr. notat
  • En faglig oppgave – enten individuelt eller i gruppe. Omfang 800 – 1200 ord
  • En hverandrevurderinger/vurdering av medstudenters læringsnotat
Vurdering
  • Mappevurdering av læringsnotater og oppgaver
  • Tilbakemeldinger og veiledning fra lærer og medstudenter

Sluttvurdering 

 

  • Presentasjonsmappe med læringsnotatene og oppgaver
  • Vurdering med karakter A-F
Arbeids- og læringsaktiviteter
  • Undervisning «live» på videokonferanse
  • Gruppearbeid på videokonferanse i løpet av hver undervisningsøkt
  • Lesing av fagstoff på VLE og annet fagstoff
  • Relevant informasjonsinnhenting på internett
  • Repetisjon av opptak av undervisnings økt på VLE
  • Bruk av egne praksiscase i læringsnotater og oppgaver
  • Individuelt læringsnotat
  • Individuell tilbakemelding og vurdering på læringsnotat
  • Inngå i læringsgruppe og gi tilbakemelding og vurdering av medlemmenes læringsnotater
  • Videreutvikling av egne læringsnotat
Pensumliste
  • Hjertnes, Frode og Sending, Åge (2014, 2. utg.) Økonomistyring for LØM-emnet . Fagbokforlaget. 277 s.
  • Digitale ressurser