36AL06G Valgfritt emne: Fordypning i økonomiforståelse
36AL06G Valgfritt emne: Fordypning i økonomiforståelse
- Studiepoeng4
- EmneansvarligEdutorium Admin
- Start2021 Høst
Økonomibegreper
Bedriftsetablering
Inntekter og kostnader
Regnskapssystemer
Regnskapsanalyse
Digitale verktøy
Planleggings- og styringssystemer
Etiske problemstillinger
Investeringsbeslutninger -kontantstrøm og likviditet
Lovverket
Kandidaten har …
- har kunnskap om sentrale økonomibegreper
- har kunnskap om bedriftsetablering
- har kunnskap om økonomistyring og forretningsplan for serveringsvirksomheter
- har kunnskap om bedriftsetablering og avvikling for serveringsvirksomheter
- har kunnskap om inntekter og kostnader for serveringsvirksomheter
- har kunnskap om regnskapssystemets oppbygning
- har kunnskap om hvordan regnskapsanalyse kan bidra til større økonomisk forståelse av virksomheter
- har kunnskap om digitale økonomiske verktøy i egen virksomhet og i bransjen
- har kunnskap om ulike økonomiske planleggings- og styringsverktøy
- har innsikt i etiske problemstillinger innen serveringsvirksomheter
- har kunnskap om investeringsbeslutninger, kontantstrøm og likviditet
- har kunnskap om hvor og hvordan økonomisk informasjon om bransjen og serveringsvirksomheter
- har kjennskap til lover som regulerer økonomisk virksomhet i serveringsvirksomheter
Kandidater kan …
- kan anvende økonomiske begreper i samhandling omkring økonomien i serveringsvirksomheter
- kan lese og forstå et budsjett i serveringsvirksomhet
- kan lese og forstå et regnskap i en serveringsvirksomhet, og kan anvende denne informasjon for iverksetting av tiltak
- kan utarbeide relevante kalkyler tilpasset aktuelle problemstillinger i serveringsvirksomheter
- kan anvende digitale systemer for økonomistyring
- kan anvende ulike økonomiske planleggings- og styringsverktøy for serveringsvirksomheter
- kan delta i den økonomiske driften og utviklingen av serveringsvirksomheter på en etisk, forsvarlig og bæredyktig måte
Kandidaten kan …
- kan anvende økonomisk planleggings- og styringsverktøy for å ivareta lederfunksjoner i serveringsvirksomheter
- kan vise samfunnsansvar med hensyn til etiske, juridiske og miljømessige utfordringer innen serveringsvirksomheter
- kan lede serveringsvirksomheter på en bærekraftig måte med hensyn til både økonomi, personale og ressurser
Arbeidskrav
- 3 læringsnotater. Omfang 400 – 800 ord pr. notat
- En faglig oppgave – enten individuelt eller i gruppe. Omfang 800 – 1200 ord
- En hverandrevurderinger/vurdering av medstudenters læringsnotat
- Mappevurdering av læringsnotater og oppgaver
- Tilbakemeldinger og veiledning fra lærer og medstudenter
Sluttvurdering
- Presentasjonsmappe med læringsnotatene og oppgaver
- Vurdering med karakter A-F
- Undervisning «live» på videokonferanse
- Gruppearbeid på videokonferanse i løpet av hver undervisningsøkt
- Lesing av fagstoff på VLE og annet fagstoff
- Relevant informasjonsinnhenting på internett
- Repetisjon av opptak av undervisnings økt på VLE
- Bruk av egne praksiscase i læringsnotater og oppgaver
- Individuelt læringsnotat
- Individuell tilbakemelding og vurdering på læringsnotat
- Inngå i læringsgruppe og gi tilbakemelding og vurdering av medlemmenes læringsnotater
- Videreutvikling av egne læringsnotat