36AL06G Valgfag: Fordypning i økonomiforståelse
36AL06G Valgfag: Fordypning i økonomiforståelse
- Studiepoeng5
- EmneansvarligDag Arvid Thelle, Elizabeth Rose Skottheim, Agnes Brønstad
- Start2024 Vår
De fleste mellomledere i kjøkken- og restaurantvirksomheter har økonomisk ansvar for driften, men mangler ofte formell kompetanse. Dette studiet tar sikte på å gi studenten en grundig innføring i økonomiforståelse slik at de blir i stand til å delta og ivareta den økonomiske driften og utviklingen i egen virksomhet på en etisk, forsvarlig og bærekraftig måte.
Økonomistyring: inntekter, kostnader, logistikk, svinn og kalkulasjon
Innføring i digitale økonomiske planleggings – og styringsverktøy
Bedriftsetablering, forretningsplan og avvikling
Budsjett som styringsverktøy
Regnskapssystemers oppbygning og regnskapskapsføring
Regnskap og regnskapsanalyse
Dekningspunktanalyse
Investeringsanalyse
Kapitalbinding i omløpsmidler
Læringsutbyttet for utdanningsmodulen deles inn i områdene kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse. Læringsutbyttebeskrivelsene tilsvarer nivå 5.1 i nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk (NKR).
Studenten
- har kunnskap om sentrale økonomibegreper
- har kunnskap om bedriftsetablering, forretningsplan og avvikling for kjøkken- og restaurantvirksomheter
- har kunnskap om budsjett som styringsverktøy
- har kunnskap om regnskapssystemers oppbygning og regnskapsføring
- har innsikt i relevante lover og forskrifter som gjelder økonomistyring for kjøkken- og restaurantvirksomheter
- har kunnskap om økonomistyring: inntekter, kostnader, logistikk, svinn og kalkulasjon for kjøkken- og restaurantvirksomheter
- kan oppdatere sin yrkesfaglige kunnskap om digitale økonomiske planleggings- og styringsverktøy
- forstår hvordan økonomistyring og ulike analyser kan bidra til bedre styring og lønnsomhet i kjøkken- og restaurantvirksomheter
Studenten
- kan anvende kunnskap om bedriftsetablering og avvikling
- kan anvende kunnskap om budsjett og regnskap for å sikre god økonomistyring
- kan anvende relevante økonomiske begreper
- kan anvende digitale økonomiske planleggings- og styringsverktøy i kjøkken- og restaurantvirksomheter
- kan finne informasjon og fagstoff som gir økt økonomiforståelse i kjøkken- og restaurantvirksomheter
- kan kartlegge økonomiske utfordringer og iverksette tiltak for bedre økonomisk styring i kjøkken- og restaurantvirksomheter
Studenten
- har forståelse for økonomiske prinsipper i budsjett- og regnskapsføring i kjøkken- og restaurantvirksomheter
- har utviklet en etisk grunnholdning i utøvelse av økonomistyring
- kan utføre ulike analyser og ta beslutninger som bedrer drift og lønnsomhet i kjøkken- og restaurantvirksomheter
- kan bygge relasjoner og delta i tverrfaglig samarbeid med kollegaer på tvers av fag og avdelinger
- kan utvikle og styre kjøkken- og restaurantvirksomheter økonomisk og bærekraftig
Vurdering | Kommentar |
---|---|
Presentasjonsmappe uten sluttprøve | Studentene leverer en presentasjonsmappe som gir grunnlag for sluttvurdering. |
Evaluering av emnet gjennomføres på fagskolens digitale læringsplattform. Evalueringen er beskrevet i fagskolens kvalitetssystem. Hensikten med evalueringsordningen er å gi studenten, lærerne og fagskolen regelmessig informasjon om undervisningens kvalitet i forhold til studentens faglige og personlige utvikling.