36AL06G Valgfag: Fordypning i økonomiforståelse

36AL06G Valgfag: Fordypning i økonomiforståelse

    • Studiepoeng
      5
    • Emneansvarlig
      Dag Arvid Thelle, Elizabeth Rose Skottheim, Agnes Brønstad
    • Start
      2024 Vår
Studiested
Horten
Introduksjon

De fleste mellomledere i kjøkken- og restaurantvirksomheter har økonomisk ansvar for driften, men mangler ofte formell kompetanse. Dette studiet tar sikte på å gi studenten en grundig innføring i økonomiforståelse slik at de blir i stand til å delta og ivareta den økonomiske driften og utviklingen i egen virksomhet på en etisk, forsvarlig og bærekraftig måte.

Innhold
  • Økonomistyring: inntekter, kostnader, logistikk, svinn og kalkulasjon
  • Innføring i digitale økonomiske planleggings – og styringsverktøy
  • Bedriftsetablering, forretningsplan og avvikling
  • Budsjett som styringsverktøy
  • Regnskapssystemers oppbygning og regnskapskapsføring
  • Regnskap og regnskapsanalyse
  • Dekningspunktanalyse
  • Investeringsanalyse
  • Kapitalbinding i omløpsmidler
Læringsutbytte

Læringsutbyttet for utdanningsmodulen deles inn i områdene kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse. Læringsutbyttebeskrivelsene tilsvarer nivå 5.1 i nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk (NKR).

Kunnskap

Studenten...

  • har kunnskap om sentrale økonomibegreper
  • har kunnskap om bedriftsetablering, forretningsplan og avvikling for kjøkken- og restaurantvirksomheter
  • har kunnskap om budsjett som styringsverktøy
  • har kunnskap om regnskapssystemers oppbygning og regnskapsføring
  • har innsikt i relevante lover og forskrifter som gjelder økonomistyring for kjøkken- og restaurantvirksomheter
  • har kunnskap om økonomistyring: inntekter, kostnader, logistikk, svinn og kalkulasjon for kjøkken- og restaurantvirksomheter
  • kan oppdatere sin yrkesfaglige kunnskap om digitale økonomiske planleggings- og styringsverktøy
  • forstår hvordan økonomistyring og ulike analyser kan bidra til bedre styring og lønnsomhet i kjøkken- og restaurantvirksomheter
Ferdigheter

Studenten...

  • kan anvende kunnskap om bedriftsetablering og avvikling
  • kan anvende kunnskap om budsjett og regnskap for å sikre god økonomistyring
  • kan anvende relevante økonomiske begreper
  • kan anvende digitale økonomiske planleggings- og styringsverktøy i kjøkken- og restaurantvirksomheter
  • kan finne informasjon og fagstoff som gir økt økonomiforståelse i kjøkken- og restaurantvirksomheter
  • kan kartlegge økonomiske utfordringer og iverksette tiltak for bedre økonomisk styring i kjøkken- og restaurantvirksomheter
Generell kompetanse

Studenten...

  • har forståelse for økonomiske prinsipper i budsjett- og regnskapsføring i kjøkken- og restaurantvirksomheter
  • har utviklet en etisk grunnholdning i utøvelse av økonomistyring
  • kan utføre ulike analyser og ta beslutninger som bedrer drift og lønnsomhet i kjøkken- og restaurantvirksomheter
  • kan bygge relasjoner og delta i tverrfaglig samarbeid med kollegaer på tvers av fag og avdelinger
  • kan utvikle og styre kjøkken- og restaurantvirksomheter økonomisk og bærekraftig
Læringsformer
Arbeidskrav
Forelesning
Gruppearbeid
Prosjektarbeid og problembasert læring
Refleksjon
Samarbeid med yrkesfeltet
Veiledning
Arbeidskrav
ArbeidskravNavnKommentar
Arbeidskrav 1
Arbeidskrav 2
Arbeidskrav 3
Arbeidskrav 4
Quiz
Sluttvurdering
VurderingKommentar
Presentasjonsmappe uten sluttprøve
Studentene leverer en presentasjonsmappe som gir grunnlag for sluttvurdering.
Evaluering

Evaluering av emnet gjennomføres på fagskolens digitale læringsplattform. Evalueringen er beskrevet i fagskolens kvalitetssystem. Hensikten med evalueringsordningen er å gi studenten, lærerne og fagskolen regelmessig informasjon om undervisningens kvalitet i forhold til studentens faglige og personlige utvikling. 

Litteratur
  • Hjertnes, F. & Skorpen, B. (2018, 1. utg.) Økonomistyring for LØM-emnet. Fagbokforlaget. 277 s.
  • Digitale ressurser
  • Lover og forskrifter