VUHIL Hematologi innen laboratoriemedisin
Hematologi innen laboratoriemedisin
- Studiepoeng10
- Heltid/deltidDeltid
- Startsemester2026 Vår
- UndervisningsspråkNorsk
- UndervisningsstedNett/digitalt, Hamar
Studiet består av ett emne. Studiet er organisert som nett- og samlingsbasert deltidsstudium som går over et semester og gir 10 studiepoeng. De fleste undervisningsformene er digitale, med unntak av ett campusbasert seminar.
Emnet gir en videreutdanning innen det medisinske fagområdet hematologi. Emnet danner et teoretisk og praktisk grunnlag for å kunne vurdere valg og utførelse av metoder som er aktuelle for medisinsk diagnostikk. Emnet gir inngående kunnskap i laboratorieteknikker, analyseteknikker og svarvurdering innen fagområdet hematologi.
Hematologi er en sentral del av laboratoriemedisinen.
Videreutdanningen i hematologi innen laboratoriemedisin gir kandidatene en dyp forståelse av blodcellers funksjon og morfologi, samt hematologiske tilstander/sykdommer, noe som er direkte relevant for arbeid i medisinske laboratorier, sykehus, forskningsinstitusjoner, og andre helseinstitusjoner. Avansert kunnskap om hematologiske metoder og deres muligheter og begrensninger gjør kandidatene i stand til å utføre, vurdere og tolke komplekse hematologiske analyser, noe som er viktig for diagnostikk og behandling av hematologiske sykdommer. Evnen til å kritisk vurdere metoder og resultater, samt å formidle teoretisk og praktisk kunnskap, er også svært etterspurt i mange helsefaglige yrker.
En videreutdanning i hematologi gir helsepersonell mulighet til å fordype seg i dette feltet.
Læringsutbytte
En kandidat med fullført kvalifikasjon skal ha følgende totale læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
Kandidaten
- har inngående kunnskap om blodcellers funksjon og morfologi.
- har inngående kunnskap om hematologiske tilstander/sykdommer.
- har avansert kunnskap om utvalgte hematologiske metoder, deres muligheter og begrensninger
- kan redegjøre for teori og prinsipper for avanserte analyser på det kliniske hematologiske laboratoriet samt metoder som benyttes for differensialdiagnostikk av hematologiske lidelser.
Kandidaten
- kan vurdere hematologiske metoders egnethet, deres styrker og svakheter
- kan analysere og kritisk tolke resultater fra utvalgte metoder innenfor fagfeltet
- kan formidle teori- og praktiske kunnskaper innenfor fagfeltet
- kan utføre søk i aktuelle litteraturdatabaser og kritisk analysere søketreffet
- kan anvende ulike informasjonskilder og formulere seg skriftlig på en strukturert og faglig akademisk måte
Kandidaten
- kan kritisk vurdere aktuelle metoder innen hematologi
- kan nyttiggjøre seg av, drøfte og formidle forskningslitteratur
- kan gi faglige begrunnelser og stille kritiske spørsmål
Emnet er nett- og samlingsbasert, og de fleste undervisningsformene er digitale bortsett fra ett campusbasert seminar.
Arbeids- og undervisningsformene omfatter digitale forelesninger, vurdering av blodutstryk ved bruk av CellaVision, case-basert læring, litteratursøk, digitale seminarer med muntlige studentpresentasjoner og diskusjoner, gruppearbeid og selvstudier.
Studiet retter seg primært mot personer som arbeider i helsevesenets laboratorier som bioingeniører, men egner seg også for personer som ønsker å arbeide på andre laboratorieområder og/eller som utgangspunkt for videre studier.
Opptakskrav
- Bachelorgrad i bioingeniørfag
- Annen relevant fagbakgrunn kan godtas etter søknad
Det er et behov i helsevesenet for spesialister med avansert kunnskap om hematologiske tilstander og diagnostiske metoder. Dette er spesielt viktig i kliniske laboratorier, hvor nøyaktig og effektiv diagnostikk er avgjørende for pasientbehandlingen.
Studiet gir også et utgangspunkt for videre studier på masternivå innen relaterte fagområder.
Studiet legger vekt på internasjonalt perspektiv sammen med nasjonale forhold. Undervisningen bringer inn kunnskap av både internasjonal og nasjonal karakter. Det vil være engelskspråklig pensum og enkelte forelesninger gis på engelsk.
Studentene skal utvikle ferdigheter i å analysere og forholde seg kritisk til ulike informasjonskilder og anvende disse til å strukturere og formulere faglige resonnementer. I samarbeid med fagmiljøene tilbyr derfor universitetsbiblioteket undervisning i fagspesifikke avanserte søk, kildekritikk, referanseteknikk og plagiatproblematikk. Det forventes at alle studenter har en kritisk holdning til informasjonskilder og bruker disse kildene på korrekt måte i alt faglig arbeid gjennom hele studiet. Brudd på reglene om kildebruk reguleres i Forskrift om opptak, studier og eksamen ved Universitetet i Innlandet.
Studiet bygger på kunnskapsbasert praksis og relevant forskning innen fagfeltet.