GRPKK Psykologi i krise og krig
Psykologi i krise og krig
- Studiepoeng15
- Heltid/deltidDeltid
- Startsemester2025 Høst
- UndervisningsspråkNorsk
- UndervisningsstedNett/digitalt, Rena
Studiet består av ett emne på 15 studiepoeng; «Psykologi i krise og krig». Studiet skal gi studentene en teoretisk og praktisk forståelse av psykologiske mekanismer knyttet til stressmestring, beslutningstaking under press, samt gruppe- og ledelsesdynamikk i operative miljøer.
Studiet er på bachelornivå, omfang er på 15 studiepoeng, det er organisert som et nett- og samlingsbasert deltidsstudium over ett semester. Studiet er finansiert ved egenbetaling, og tilbys gjennom universitetets eksternfinansierte virksomhet. Studiet består av emnet «Psykologi i krise og krig" (15 sp).
Studiet er nett- og samlingsbasert med to fysiske samlinger og èn digital samling.
I dagens komplekse sikkerhetslandskap, både nasjonalt og internasjonalt, er det et økende behov for spesialisert kunnskap innen operativ psykologi. Den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa preges av geopolitiske spenninger, militære konflikter og trusler som cyberangrep. I tillegg opplever Norge og andre NATO-land en intensivering av samarbeidet for å styrke forsvars- og beredskapskapasiteten. Dette skaper et klart behov for personer som forstår hvordan stress, ledelse og beslutningstaking under ekstreme forhold påvirker prestasjoner i krise- og krigssituasjoner.
Samtidig står vi overfor en annen betydelig trussel: klimaforandringer. Ekstremvær, som flom, ras, skogbranner og stormer, øker i hyppighet og alvorlighet, og har allerede hatt alvorlige samfunnsmessige konsekvenser i Norge. Fremtidige klimarelaterte kriser forventes å utfordre samfunnssikkerheten ytterligere. I slike situasjoner vil evnen til å håndtere stress, fatte raske beslutninger og lede team under press være avgjørende for å redusere skadeomfanget. Med fokus på psykologisk fleksibilitet, resiliens og situasjonsbevissthet, gir studiet en introduksjon til å møte disse utfordringene.
Dette studiet gir en introduksjon til operativ psykologi med fokus på psykologiens rolle i militære og sivile krisescenarier med særlig vekt på psykologisk forberedelse, stressmestring, dynamisk beslutningstaking, psykologisk fleksibilitet og teamprosesser. Kurset belyser hvordan operativt stress og traumatiske opplevelser påvirker individers og gruppers prestasjonsevne i høyt pressede situasjoner. Det gir også kjennskap til vurdering og intervensjon for operativt personell som skal utføre oppgaver under krise- og krigssituasjoner.
Læringsutbytte
En kandidat med fullført kvalifikasjon skal ha følgende totale læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
Kandidaten
- har kunnskap om grunnleggende psykologiske prinsipper som har relevans for prestasjon, mestring og beslutningstaking i krise- og krigssituasjoner
- har kunnskap om hvordan kriser og krig påvirker psykisk helse, teamprosesser og gruppedynamikk for operativt personell i høyt stressende miljøer
- kan forstå og forklare de grunnleggende fysiologiske og psykologiske effektene av operativt stress, døgnrytmeendringer og traumatiske hendelser på operativt personell og hvordan psykologiske og fysiologiske faktorer potensielt kan fremme og hemme prestasjon
Kandidaten
- har utviklet ferdigheter i vurdering, intervensjon og dynamisk beslutningstaking for operativt personell som skal utføre oppgaver i krise- og krigssituasjoner
- kan anvende psykologiske teorier og metoder for å utvikle effektive strategier for psykososial støtte med fokus på reaksjoner på stress, dramatiske situasjoner og potensielle konsekvenser av disse
- kan bruke teamprosesser og ledelsesstrategier til effektivt samarbeid i operative miljøer under stress
Kandidaten
- har utviklet en selvstendig forståelse for hvordan psykologiske teorier og metoder anvendes i operative miljøer
- har innsikt i etiske problemstillinger knyttet til psykososial støtte og operativ psykologi samt hvordan dette påvirker beslutningstaking, teamprosesser og mestring
- demonstrerer evne til å reflektere over egen rolle og praksis som del av et operativt team, med fokus på å forbedre prestasjon, samarbeid og fleksibilitet i pressede situasjoner
Forelesninger, seminarer, case-studier, gruppearbeid, plenumsdiskusjoner og praktiske øvelser, simuleringer og rollespill med utgangspunkt i scenarier. Universitetets nettbaserte studiestøttesystem benyttes i undervisningen.
Studiet retter seg spesielt mot fagpersoner innen Forsvaret, beredskapsorganisasjoner, nødetater og sivile aktører som jobber i krisehåndtering. Studiet er et etter- og videreutdanningstilbud og er tiltenkt søkere med minst to års arbeidserfaring.
Opptakskrav
+ to års dokumentert arbeidserfaring.
Etterspørselen etter psykologisk innsikt og støtte i operative miljøer er økende, både nasjonalt og internasjonalt. Den voksende kompleksiteten i operative miljøer krever en dypere forståelse av hvordan stress og psykologisk fleksibilitet påvirker prestasjon, samarbeid og ledelse. Studiet er derfor relevant i en rekke operative og administrative roller innen krise- og beredskapsområdet. Det er også relevant og supplerende i forhold til mange studier innen fagområdet.
Student- og lærerutveksling med utenlandske læreinstitusjoner er ikke relevant for dette studiet.
Studentene skal utvikle ferdigheter i å finne og unytte faglige informasjonsressurser av høy kvalitet innen sine fagområder, både i utdanning og yrkesutøvelse.
Informasjonskompetanse er evnen til å lokalisere, evaluere og bruke informasjon og fagstoff for egne behov. Detter er en faglig nøkkelkompetanse og basis for livslang læring. Universitetsbiblioteket tilbyr undervisning i informasjonskompetanse både på campus og på nett. Undervisningen vektlegger referanseteknikk, kildekritikk, plagiat og fagspesifikk søking. Det forventes at alle studenter har en kritisk holdning til informasjonskilder og bruker disse kildene på en korrekt måte i alt skriftlig arbeid gjennom hele studiet. Brudd på reglene om kildebruk reguleres i Forskrift om opptak, studier og eksamen ved Universitetet i innlandet.
Undervisningen vil bygge på forskningsbasert kunnskap. Å arbeide kunnskapsbasert er et gjennomgående tema i emnet.