GRDIS Introduksjon til digital sikkerhet

Introduksjon til digital sikkerhet

    • Studiepoeng
      5
    • Heltid/deltid
      Deltid
    • Startsemester
      2025 Høst
    • Undervisningsspråk
      Norsk
    • Undervisningssted
      Lillehammer, Kongsvinger
Studiets oppbygging og innhold

Studiet består av ett emne på 5 stp og går over ett semester. Studiet er bygd opp med en fysisk oppstartssamling på Kongsvinger/Lillehammer og fem digitale undervisningssamlinger på nett.

Studiet omhandler disse temaene:
• Begreper
• Sikkerhetsstyring for digital sikkerhet
• Lover og regelverk av betydning for digital sikkerhet
• Digital sikkerhetskultur
Studiet legger grunnlag for videre studier i studiene Risikostyring, beredskapsplanlegging og øving for digital sikkerhet og Sikker IKT-drift.

Studiemodeller
Introduksjon til digital sikkerhet (Studiested Kongsvinger)
  • U - Undervisningsfag
  • V - Valgfrie
  • O - Obligatorisk
  • P - Praksis
EmneType2025 Høst
O
5
Introduksjon til digital sikkerhet (Studiested Lillehammer)
  • U - Undervisningsfag
  • V - Valgfrie
  • O - Obligatorisk
  • P - Praksis
EmneType2026 Vår
O
5
Introduksjon

Studiet gir en grunnleggende innføring i digital sikkerhet spesielt retta mot arbeidstakere som arbeider med IKT eller som har ansvarsområder relatert til digital sikkerhet. Studiet dekker et bredt spekter av begreper, arbeidspraksiser, metoder og modeller som legger grunnlag for at studenten skal kunne utføre arbeidsoppgaver relatert til digital sikkerhet og holde seg oppdatert på fagfeltet. Studiet legger spesielt vekt på sikkerhetsstyring, lover og regelverk av betydning for digital sikkerhet og digital sikkerhetskultur.

Bakgrunn for studiet

Norge har stor mangel på kompetanse i digital sikkerhet, også i IKT-tunge bransjer og virksomheter. Som beskrevet i Nasjonal digitaliseringsstrategi 2024-2030 er digital sikkerhet en forutsetning for å lykkes med digitaliseringen av samfunnet. Studiet er rettet mot å styrke den digitale sikkerhetskompetansen i IKT-bransjen. Det er utviklet for å gi en grunnleggende innføring som legger grunnlaget for at studenten skal kunne delta i digitalt sikkerhetsarbeid og skal kunne tilegne seg mer spesialisert kunnskap senere. Studiet er utviklet i samarbeid med NTNU, Høgskolesenteret i Kongsvinger og IKT-bransjen, representert ved Indigo-IKT og KulturIT. NSMs grunnprinsipper for IKT-sikkerhet benyttes som en rød tråd gjennom studiet.

Læringsutbytte

En kandidat med fullført kvalifikasjon skal ha følgende totale læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:

Kunnskap

Kandidaten:
• Har kunnskap om sentrale begreper i fagområdet digital sikkerhet, slik som konfidensialitet, integritet og tilgjengelighet
• Har kjennskap til styringssystemer og grunnleggende metoder for digital sikkerhet, herunder risikovurdering, verdivurderinger, internkontroll og innkjøp
• Har kjennskap til lover og regelverk som regulerer digital sikkerhet, slik som GDPR, NIS2, sikkerhetsloven

• Har kjennskap til sentrale standarder og retningslinjer for digital sikkerhet, slik som ISO27000-serien og NSMs grunnprinsipper for IKT-sikkerhet
• Har kjennskap til muligheter og utfordringer med KI i relasjon til digital sikkerhet

Ferdigheter

Kandidaten:
• Kan anvende prinsipper for digital sikkerhetsstyring i egen organisasjon
• Kan anvende prinsipper for digital sikkerhetskultur i egen organisasjon

Generell kompetanse

Kandidaten:
• Er i stand til å sette seg inn i nytt materiale som omhandler digital sikkerhet
• Er i stand til å jobbe med problemstillinger i digital sikkerhet både individuelt og i samarbeid med andre

Arbeids- og undervisningsformer

Fysiske og digitale studiesamlinger med forelesninger og gruppearbeid. Det legges opp til en fysisk dagsamling og fem kortere digitale samlinger. Mellom samlingene legges det opp til egenarbeid med digitale læringsressurser, slik som undervisningsvideoer, podcasts, flervalgsoppgaver, o.l. Læringsressursene gjøres tilgjengelig i læringsplattformen Canvas.

Samlingene vil være en kombinasjon av diskusjon rundt egenarbeid utført mellom samlingene og introduksjon av nytt stoff.
Studiet har en obligatorisk skriftlig innleveringsoppgave som skal løses fortrinnsvis i grupper på 2-3 personer, med mulighet for individuell levering.
Forventet arbeidsbelastning på studiet (samlinger, egenarbeid og eksamen) er ca. 120 timer.

Praksis

Ikke relevant

Målgruppe

Målgruppen for studiet er ansatte i små og mellomstore bedrifter som leverer IKT-utviklings-, -drifts- og -rådgivingstjenester, samt private og offentlige virksomheter som er brukere av slike tjenester og/eller har egen IKT-drift. Studietilbudet retter seg mot alle ansatte og ledere som er involvert i utvikling, anskaffelse og/eller drift av IKT, eksempelvis: utviklere, ingeniører, innkjøpere, sikkerhetsansvarlige, beredskapsansvarlige, IKT-driftspersonell, personvernrådgivere mfl.

Opptakskrav

Generell studiekompetanse - eller godkjent realkompetanse
Rangering
Søkere rangeres etter forskrift om opptak, studier og eksamen ved Universitetet i Innlandet
Relevans for arbeidsliv og videre studier

Norge har stor mangel på kompetanse i digital sikkerhet, også i IKT-tunge bransjer og virksomheter. Som beskrevet i Nasjonal digitaliseringsstrategi 2024-2030 er digital sikkerhet en forutsetning for å lykkes med digitaliseringen av samfunnet. Studiet er rettet mot å styrke den digitale sikkerhetskompetansen i IKT-bransjen. Studiet er utviklet i samarbeid med representanter for IKT-bransjen for å være relevant for arbeidslivet og er basert på bransjestandarder som NSMs grunnprinsipper for IKT-sikkerhet.

Internasjonalisering

Ikke relevant

Informasjons- og kildekompetanse

Studentene skal utvikle ferdigheter i å søke, vurdere og henvise til informasjon og fagstoff i sine faglige arbeider og bruke disse kildene inn i sine faglige arbeider. Dette er en faglig nøkkelkompetanse og basis for livslang læring. Det forventes at alle studenter har en kritisk holdning til informasjonskilder og bruker disse kildene på korrekt måte i alt faglig arbeid gjennom hele studiet. Brudd på reglene om kildebruk reguleres i Forskrift om opptak, studier og eksamen ved Universitetet i Innlandet.
Studentene vil gjennom studiet bli kjent med gode informasjonskilder for digital sikkerhet. Bruk av disse kildene, kildekritikk, kildehenvisning og referanseteknikk vi bli trent gjennom studiets obligatoriske innlevering.

Forskningsbasert undervisning

Studentene vil gjennom undervisningen bli presentert for faglig oppdatert kunnskap i digital sikkerhet. Pensum vil omfatte enkelte forskningsartikler.

Vurderingsformer

Obligatorisk aktivitet: En skriftlig innleveringsoppgave fortrinnsvis i grupper på 2-3 personer, med mulighet for individuell levering.

Eksamen: Individuell 48 timers hjemmeeksamen. Karakterskala A-F. Tillatte hjelpemidler: Alle tilgjengelige.
Det er mulig å følge emnet uten å avlegge eksamen. Kandidaten vil da ikke få studiepoeng, men vil få et kursbevis. Dette forutsetter godkjent innleveringsoppgave (obligatorisk aktivitet) og tilstedeværelse på første, fysiske studiesamling og minst tre digitale studiesamlinger.

Fagområde
Samfunnsvitenskapelige fag
Studieprogram
Introduksjon til digital sikkerhet
Fakultet
Handelshøgskolen i Innlandet - fakultet for økonomi og samfunnsvitenskap
Institutt
Institutt for organisasjon, ledelse og styring
Studienivå: 
Halvårsstudium og kortere (170-LN)
Godkjent dato
Torsdag, 20. februar 2025
Godkjent av
Utdanningsutvalgets sekretariat