MER1005 Samfunnsernæring

    • Emnekode
      MER1005
    • Studiepoeng
      10
    • Undervisningssemestre
      2025 Vår
    • Undervisningsspråk
      Norsk
    • Undervisningssted
      Elverum
    • Forkunnskapskrav

      Ingen spesielle krav.

Emnets innhold
  • Kostholdsrelaterte livsstilssykdommer og forebygging av disse 
  • Matoverfølsomhet 
  • Mat og psykisk helse 
  • Ulike syn på helsefremmende kosthold 
  • Kosthold ved migrasjon 
  • Beriking av matvarer og kosttilskudd 
  • Mattrender og motedietter 
  • Ernæringspolitikk 
  • Ernæringsepidemiologi 

Læringsutbytte

Ved fullført emne skal kandidaten ha følgende læringsutbytte: 

Kunnskap

Kandidaten 

  • Har kunnskap om sammenhengen mellom kosthold og helse i et samfunnsperspektiv 
  • Kan beskrive kostholdsrelaterte utfordringer i Norge og globalt 
  • Kan gjøre rede for sammenhengen mellom kosthold og sosiale ulikheter  
  • Har kunnskap om kosthold til ulike målgrupper 
  • Har kunnskap om forebyggende og helsefremmende kostholdsarbeid på ulike arenaer 
  • Har kunnskap om kosthold som risikofaktor for sykdom 
  • Har kjennskap til utvikling av ernæringspolitikk  
  • Har kjennskap til ernæringsepidemiologi 
Ferdigheter

Kandidaten 

  • Kan planlegge helsefremmende matretter og måltider til ulike målgrupper på ulike arenaer for helsefremmende arbeid i samfunnet  
  • Kan foreslå tiltak for forebygging av kostholdsutfordringer 
Generell kompetanse

Kandidaten

  • Kan reflektere over etiske dimensjoner i ernæringsarbeid  
  • Kan gjøre rede for ulike syn på et helsefremmende kosthold. 
Arbeids- og undervisningsformer
  • Gjennomføring og dokumentasjon av minst 80 % av praktiske oppgaver 
  • Forelesning 
  • Individuelle skriftlige oppgaver 
  • Seminar 
  • Muntlig presentasjon 
Obligatoriske aktiviteter
  • Muntlig presentasjon 
  • Individuelle skriftlige oppgaver  
Eksamen
VurderingsordningKarakterskalaGruppe/individuellVarighetHjelpemidlerAndelKommentar
Mappeeksamen
Bestått - Ikke bestått
Individuell
Eksamen

Individuell mappe eksamen. Gradert karakter A-F, der E er laveste ståkarakter. 

Fakultet
Fakultet for helse- og sosialvitenskap
Institutt
Institutt for folkehelse- og idrettsvitenskap
Fagområde
Helsefaglige utdanninger
Studieprogram
Årsstudium i mat, ernæring og helse, heldigitalisert
Emnenivå
Grunnleggende emner, nivå I (100-LN)