MER1005 Samfunnsernæring
- Studiepoeng10
- Undervisningssemestre2025 Vår
- UndervisningsspråkNorsk
- UndervisningsstedElverum
- Forkunnskapskrav
Ingen spesielle krav.
- Kostholdsrelaterte livsstilssykdommer og forebygging av disse
- Matoverfølsomhet
- Mat og psykisk helse
- Ulike syn på helsefremmende kosthold
- Kosthold ved migrasjon
- Beriking av matvarer og kosttilskudd
- Mattrender og motedietter
- Ernæringspolitikk
- Ernæringsepidemiologi
Læringsutbytte
Ved fullført emne skal kandidaten ha følgende læringsutbytte:
Kandidaten
- Har kunnskap om sammenhengen mellom kosthold og helse i et samfunnsperspektiv
- Kan beskrive kostholdsrelaterte utfordringer i Norge og globalt
- Kan gjøre rede for sammenhengen mellom kosthold og sosiale ulikheter
- Har kunnskap om kosthold til ulike målgrupper
- Har kunnskap om forebyggende og helsefremmende kostholdsarbeid på ulike arenaer
- Har kunnskap om kosthold som risikofaktor for sykdom
- Har kjennskap til utvikling av ernæringspolitikk
- Har kjennskap til ernæringsepidemiologi
Kandidaten
- Kan planlegge helsefremmende matretter og måltider til ulike målgrupper på ulike arenaer for helsefremmende arbeid i samfunnet
- Kan foreslå tiltak for forebygging av kostholdsutfordringer
Kandidaten
- Kan reflektere over etiske dimensjoner i ernæringsarbeid
- Kan gjøre rede for ulike syn på et helsefremmende kosthold.
- Gjennomføring og dokumentasjon av minst 80 % av praktiske oppgaver
- Forelesning
- Individuelle skriftlige oppgaver
- Seminar
- Muntlig presentasjon
Vurderingsordning | Karakterskala | Gruppe/individuell | Varighet | Hjelpemidler | Andel | Kommentar |
---|---|---|---|---|---|---|
Mappeeksamen | Bestått - Ikke bestått | Individuell |
Pensum
Ingen pensumliste tilgjengelig for dette emnet