MER1003 Trygg og bærekraftig mat

    • Emnekode
      MER1003
    • Studiepoeng
      15
    • Undervisningssemestre
      2025 Høst
    • Undervisningsspråk
      Norsk
    • Undervisningssted
      Elverum
    • Forkunnskapskrav

      Ingen spesielle krav.

Emnets innhold

Emnet gir kunnskaper og ferdigheter som hvordan matproduksjon og matforbruk påvirker både menneskers og planetens helse. Emnet er basert på prinsipper for trygg mat og bærekraftig mat/- og matproduksjon. Ulike perspektiv innenfor matforbruk er sentralt i emnet. Emnet gir grunnleggende kunnskaper om matlovgivning som regulerer matens verdikjede og matomgivelser. Matvarekunnskap, kjøkkenhygiene og forebygging av matrelaterte smittsomme sykdommer er gjennomgående temaer i emnet. Studentene får praktisk trening i håndtering av matvarer og tilberedning av mat fra samtlige matvaregrupper.

Læringsutbytte

Ved fullført emne skal studenten ha tilegnet seg følgende læringsutbytte: 

Kunnskap

Studenten

  • kan gjøre rede for råvarers egenskaper og matlaging som begrep
  • har kjennskap til metoder for bearbeiding, tilberedning, framstilling og oppbevaring av mat
  • har kjennskap til matproduksjon
  • har kunnskap om kjøkkenhygiene og mikrobiologi som grunnlag for forebygging av næringsmiddelbårne sykdommer
  • kjenner til norsk matlovgiving
  • kan gjøre rede for bærekraftig mat og utvikling av norsk matforbruk
Ferdigheter

Studenten

  • kan ta vare på råvarer og matprodukter, tilberede og servere helsefremmende, trygg, bærekraftig og innbydende mat
  • kan hente informasjon om matvarer og matlagingsmetoder
  • kan praktisere god matvare- og kjøkkenhygiene
  • kan diskutere aktuelle problemstillinger
Generell kompetanse

Studenten

  • kan diskutere faktorer som påvirker matens kvaliteter 
  • kan knytte sin kunnskap om mat og forbruk til etiske problemstillinger, helse og miljø
Arbeids- og undervisningsformer
  • Praktisk matlaging med digitale presentasjoner
  • Digitale forelesninger
  • Ekskursjon 
  • Individuelt arbeid 
  • Digitale læringsplattformer
Obligatoriske aktiviteter
  • Innlevering av inntil seks forskjellige digitale matlagingsoppgaver
  • Digital utstilling
  • Digital historiefortelling
  • Flervalgstest om trygg mat
Eksamen
VurderingsordningKarakterskalaGruppe/individuellVarighetHjelpemidlerAndelKommentar
Praktisk eksamen
ECTS - A-F
Individuell
Eksamen

Individuell praktisk-muntlig eksamen som vurderes med graderte bokstavkarakter fra A-F, der E er laveste ståkarakter. 

Fakultet
Fakultet for helse- og sosialvitenskap
Institutt
Institutt for folkehelse- og idrettsvitenskap
Fagområde
Helsefaglige utdanninger
Studieprogram
Årsstudium i mat, ernæring og helse, heldigitalisert
Emnenivå
Grunnleggende emner, nivå I (100-LN)