MEH1001 Trygg og bærekraftig mat

    • Studiepoeng
      15
    • Undervisningssemestre
      2024 Høst
    • Undervisningsspråk
      Norsk
    • Undervisningssted
      Elverum
    • Forkunnskapskrav

      Ingen

Emnets innhold

Emnet gir kunnskaper og ferdigheter som kan bidra til god helse både til mennesker og planeten. Emnets kunnskaper og aktiviteter er basert på prinsipper for trygg, bærekraftig matproduksjon og matforbruk. Emnet gir grunnleggende kunnskaper om matlovgivning som regulerer matens verdikjede og matomgivelser. Matvarekunnskap, kjøkkenhygiene og forebygging av matrelaterte smittsomme sykdommer er gjennomgående temaer i emnet. Studentene får praktisk trening i håndtering av matvarer og tilberedning av mat fra samtlige matvaregrupper, i søking og presentasjon av kunnskap både skriftlig og muntlig. 

Læringsutbytte

Ved fullført emne skal kandidaten ha tilegnet seg følgende læringsutbytte:

Kunnskap

Studenten

  • kan gjøre rede for råvarers egenskaper og matlaging som begrep
  • har kjennskap til metoder for bearbeiding, tilberedning, framstilling og oppbevaring av mat
  • har kunnskap om kjøkkenhygiene og mikrobiologi som grunnlag for forebygging av næringsmiddelbårne sykdommer
  • kjenner til norsk matlovgiving
  • kan gjøre rede for bærekraftig mat og utvikling av norsk matforbruk
  • har grunnleggende kunnskap i akademisk skriving
  • har kunnskap om kildekritikk
Ferdigheter

Studenten

  • kan ta vare på råvarer og matprodukter, tilberede og servere helsefremmende, trygg, bærekraftig og innbydende mat
  • kan hente informasjon om matvarer og matlagingsmetoder
  • kan praktisere god matvare- og kjøkkenhygiene
  • kan innhente og formidle forsknings- og erfaringsbasert kunnskap fra ulike kilder
  • kan diskutere aktuelle problemstillinger selvstendig og i gruppe
Generell kompetanse

Studenten

  • kan diskutere faktorer som påvirker matens kvalitet
  • kan knytte sin kunnskap om mat og forbruk til etiske problemstillinger, helse og miljø
Arbeids- og undervisningsformer
  • Forelesning
  • Praktisk matlaging
  • Gruppearbeid
  • Ekskursjon
  • Seminar
  • Selvstudium
  • Bruk av læringsplattform
Arbeidskrav
  • Krav om minst 80 % deltakelse på de undervisningstimer som defineres som obligatoriske
  • Praktisk gruppeoppgave med utstilling
  • Skriftlig gruppeoppgave med muntlig presentasjon
  • Flervalgtest om trygg mat
  • Kunnskapstest om sopp
  • Demonstrering av praktisk ferdighet
Vurdering

Individuell praktisk-muntlig eksamen

Vurderinger
VurderingsordningKarakterskalaGruppe/individuellVarighetHjelpemidlerAndelKommentar
Praktisk eksamen
ECTS - A-F
Individuell
Emnet overlapper med
NavnStudiepoengDatoKommentar
1MH101 Matvarekunnskap og matteknologi
15
01.08.2024
Fakultet
Fakultet for helse- og sosialvitenskap
Institutt
Institutt for folkehelse- og idrettsvitenskap