MEH1001 Trygg og bærekraftig mat
- Studiepoeng15
- Undervisningssemestre2024 Høst
- UndervisningsspråkNorsk
- UndervisningsstedElverum
- Forkunnskapskrav
Ingen
Emnet gir kunnskaper og ferdigheter som kan bidra til god helse både til mennesker og planeten. Emnets kunnskaper og aktiviteter er basert på prinsipper for trygg, bærekraftig matproduksjon og matforbruk. Emnet gir grunnleggende kunnskaper om matlovgivning som regulerer matens verdikjede og matomgivelser. Matvarekunnskap, kjøkkenhygiene og forebygging av matrelaterte smittsomme sykdommer er gjennomgående temaer i emnet. Studentene får praktisk trening i håndtering av matvarer og tilberedning av mat fra samtlige matvaregrupper, i søking og presentasjon av kunnskap både skriftlig og muntlig.
Læringsutbytte
Ved fullført emne skal kandidaten ha tilegnet seg følgende læringsutbytte:
Studenten
- kan gjøre rede for råvarers egenskaper og matlaging som begrep
- har kjennskap til metoder for bearbeiding, tilberedning, framstilling og oppbevaring av mat
- har kunnskap om kjøkkenhygiene og mikrobiologi som grunnlag for forebygging av næringsmiddelbårne sykdommer
- kjenner til norsk matlovgiving
- kan gjøre rede for bærekraftig mat og utvikling av norsk matforbruk
- har grunnleggende kunnskap i akademisk skriving
- har kunnskap om kildekritikk
Studenten
- kan ta vare på råvarer og matprodukter, tilberede og servere helsefremmende, trygg, bærekraftig og innbydende mat
- kan hente informasjon om matvarer og matlagingsmetoder
- kan praktisere god matvare- og kjøkkenhygiene
- kan innhente og formidle forsknings- og erfaringsbasert kunnskap fra ulike kilder
- kan diskutere aktuelle problemstillinger selvstendig og i gruppe
Studenten
- kan diskutere faktorer som påvirker matens kvalitet
- kan knytte sin kunnskap om mat og forbruk til etiske problemstillinger, helse og miljø
- Forelesning
- Praktisk matlaging
- Gruppearbeid
- Ekskursjon
- Seminar
- Selvstudium
- Bruk av læringsplattform
- Krav om minst 80 % deltakelse på de undervisningstimer som defineres som obligatoriske
- Praktisk gruppeoppgave med utstilling
- Skriftlig gruppeoppgave med muntlig presentasjon
- Flervalgtest om trygg mat
- Kunnskapstest om sopp
- Demonstrering av praktisk ferdighet
Vurderingsordning | Karakterskala | Gruppe/individuell | Varighet | Hjelpemidler | Andel | Kommentar |
---|---|---|---|---|---|---|
Praktisk eksamen | ECTS - A-F | Individuell |
Navn | Studiepoeng | Dato | Kommentar |
---|---|---|---|
1MH101 Matvarekunnskap og matteknologi | 15 | 01.08.2024 |
Pensum
Ingen pensumliste tilgjengelig for dette emnet