Statusmelding

Emnebeskrivelsen for valgt semester er ikke publisert enda. Her er den siste versjonen vi har tilgjengelig.

MBJ4007S Agroøkologi

    • Emnekode
      MBJ4007S
    • Studiepoeng
      15
    • Undervisningssemestre
      2026 Vår
    • Undervisningsspråk
      Norsk
    • Undervisningssted
      Nett/digitalt
    • Forkunnskapskrav

      Emne MBJ4001S Jordøkologi og jordkvalitet må være bestått. Anbefalte forkunnskaper: MBJ4003S Sentrale temaer i økologi og MBJ4005S Teknologi og bærekraftig jordbruk

Emnets innhold
  • Klimatiltak i jordbruk og husdyrhold 
  • Agronomiske tilpasninger for å møte et endret klima  
  • Produksjons- og matsystem som fremmer bærekraft og biodiversitet 
  • Planlegging og problemløsning i plante- og husdyrproduksjoner
  • Integrerte tiltak mot skadegjørere i plante- og husdyrproduksjoner 
  • Planteforedling, husdyravl og bruk av genetiske ressurser

Læringsutbytte

Ved bestått emne har studenten oppnådd følgende læringsutbytte:

Kunnskap

Studenten 

  • har avansert kunnskap om klimanøytrale løsninger og klimatilpasninger tilpasninger innen plante- og husdyrproduksjoner 
  • har avansert kunnskap om matkvalitet og matsystemer som inkluderer ulike aktører fra produsent til konsument 
  • har bred kunnskap om metodikk og framgangsmåte som kan anvendes for å løse problemer i plante- og husdyrproduksjoner på gårdsnivå og i enkeltproduksjoner 
  • har inngående kunnskap om integrerte metoder for å begrense planteskadegjørere og husdyrsykdommer
  • har inngående kunnskap om nytteverdien av å ivareta plante- og husdyrgenetiske ressurser, samt nasjonale og internasjonale regler og avtaler som ivaretar genetisk mangfold  
  • har inngående kunnskap om forskning på bærekraftig plante- og husdyrproduksjoner i Norge og Norden
Ferdigheter

Studenten 

  • kan analysere, diskutere og foreslå forbedringer innen plante- og husdyrproduksjoner med tanke på å redusere jordbrukets klimautslipp 
  • kan analysere og bidra med forslag til utvikling og bevaring av bærekraftige matsystemer   
  • kan anvende digitale planleggingsverktøy for bærekraftig plante- og husdyrproduksjoner
  • kan anvende kunnskap om planteforedling, husdyravl og bruk av genetiske ressurser i faglige debatter og kan forstå data hentet inn fra felt eller databaser.  
Generell kompetanse

Studenten 

  • har spesialisert forståelse for samspillet mellom jord, planter, dyr og menneske 
  • kan reflektere over anvendelse av teori på tvers av ulike dyrkningsopplegg og abiotiske betingelser 
  • kan reflektere over mål og midler innen planteforedling og husdyravl 
  • kan selvstendig analysere etiske utfordringer innen forskning, utvikling og klimatilpasning  
  • kan kommunisere sentrale problemstillinger innen fagfeltet på en vitenskapelig så vel som en populærvitenskapelig måte  
  • har evne til å gi faglig tilbakemelding, ta imot faglig kritikk og reflektere over egen læring
Arbeids- og undervisningsformer
  • Videoforelesninger
  • Kollokviegrupper via nett 
  • Seminarer via nett  
  • Individuelt arbeid
Obligatoriske aktiviteter
  • To individuelle skriftlige innleveringsoppgaver
  • To individuelle studentpresentasjoner på nettseminarer 
  • Deltakelse på minst fire av seks nettseminarer (66%)  
Eksamen
VurderingsordningKarakterskalaGruppe/individuellVarighetHjelpemidlerAndelKommentar
Muntlig eksamen
ECTS - A-F
Individuell
100%
Eksamen

Muntlig eksamen avholdes digitalt. 

Fakultet
Fakultet for anvendt økologi, landbruksfag og bioteknologi
Institutt
Institutt for jordbruksfag
Fagområde
Matematisk-naturvitenskapelige fag/informatikk
Studieprogram
Master i bærekraftig jordbruk
Emnenivå
Høyere grads nivå (500-HN)