KUF9001 Teori, metoder og etikk i kunstnerisk utviklingsarbeid
- EmnekodeKUF9001
- Studiepoeng10
- Undervisningssemestre2023 Vår, 2023 Høst, 2024 Vår, 2024 Høst
- UndervisningsspråkNorsk
- UndervisningsstedLillehammer
- Forkunnskapskrav
Ingen spesielle krav.
Emnet gir innføring i metode, teori og etikk knyttet til kunstnerisk utviklingsarbeid, og erfaring med formidling av resultater fra kunstnerisk utviklingsarbeid. Emnet skal være til støtte for det kunstneriske doktorgradsprosjektet, og bidra til faglig dybde og bredde.
Metodisk er forståelsen av kunstnerisk utviklingsarbeid basert på «den norske modellen», der kunstutøvelsen skal stå i sentrum. Samtidig skal kunstutøvelsen følges av en eksplisitt refleksjon som ved presentasjon av prosjektet gjør det mulig for andre å ta del i den arbeidsmåten og innsikten som det kunstneriske utviklingsarbeidet genererer. «Den norske modellen» vektlegger også tverrkunstnerisk kommunikasjon og samarbeid.
Emnet tilbys gjennom Nasjonal forskerskole for kunstnerisk utviklingsarbeid i samarbeid mellom alle institusjoner i Norge med doktorgradsprogram i kunstnerisk utviklingsarbeid. Det løpende arbeidet med faglig innhold og kvalitet på opplæringstilbudet i Forskerskolen ledes av Forskerskolens styre, som består av faglige representanter fra deltagende institusjoner. Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) ved Program for kunstnerisk utviklingsarbeid (PKU) har det administrative ansvaret for opplæringstilbudet.
Læringsutbytte
Kandidaten ...
- behersker teori for kunstnerisk utviklingsarbeid med vekt på overføringsverdi mellom ulike kunstfelt
- kan vurdere hensiktsmessigheten og anvendelsen av ulike metoder og prosesser som inngår i metodemangfoldet som preger kunstneriske utviklingsprosjekt
- behersker tilnærminger innen kunstnerisk utviklingsarbeid til kunnskap, teorier, metoder, refleksjon og dokumentasjonsformer
Kandidaten ...
- kan formulere problemstillinger for kunstnerisk utviklingsarbeid, med fokus på kunstneriske prosesser og resultater
- kan håndtere komplekse faglige spørsmål og utfordre etablerte diskurser og praksiser innen kunstnerisk utviklingsarbeid
Kandidaten …
- kan identifisere og problematisere etiske prinsipper i kunstnerisk utviklingsarbeid
- kan håndtere komplekse tverrfaglige problemstillinger innen kunstnerisk utviklingsarbeid og praksis
- kan formidle kunstnerisk utviklingsarbeid gjennom anerkjente nasjonale og internasjonale kanaler som relaterer til kunstnerisk utviklingsarbeid
- kan delta i debatter innen fagområdet i internasjonale fora som relaterer til kunstnerisk utviklingsarbeid
Opplæring skjer gjennom seminarer, konferanser og andre relevante fora, i møte med andre stipendiater og fagfeller som arbeider med kunstnerisk utviklingsarbeid nasjonalt og internasjonalt. Arbeidsformer inkluderer forelesninger, workshoper, ulike former for deling av kunstnerisk utviklingsarbeid og diskusjoner. Diskusjonene er relatert til hver enkelt stipendiats prosjekt og til kunstnerisk utviklingsarbeid på et overordnet nivå, med vekt på overføringsverdi til stipendiatenes eget kunstneriske utviklingsarbeid. Undervisningen kan foregå i mindre og større grupper.
Det forventes at stipendiatene forbereder og setter seg inn i ulike former for materiale i forkant, som deles og diskuteres under seminarene. På konferansene møter stipendiaten nasjonale og internasjonale prosjekter og fagmiljøer innen kunstnerisk utviklingsarbeid. Kandidaten deler og drøfter eget prosjekt, samt deltar i relevante og aktuelle diskurser. Gjennom deling av sitt kunstneriske utviklingsarbeid bidrar kandidatene til utvikling av de respektive kunstfeltene. Konferansene gir mulighet for tverrfaglig utveksling, og er arena for en mer generell diskurs om kunstnerisk utviklingsarbeid.
Kurs ved andre institusjoner kan godkjennes som erstatning for hele eller deler av tilbudene gjennom Den norske filmskolen/Høgskolen i Innlandet og Forskerskolen.
Det gjennomføres evaluering av alle emner. Tidspunkt og metode avgjøres i samråd med tillitsvalgte studenter. Emneansvarlig har ansvar for at evalueringen gjennomføres.
Deltagelse i forskerskolens aktiviteter er obligatorisk. Forskerskolen registrerer oppmøte og fører oversikt over om arbeidskrav innfris. Informasjon videreformidles til institusjonen, som godkjenner om opplæringen kan inngå som del av emnet teori, metoder og etikk i kunstnerisk utviklingsarbeid.
Emnet er bestått når kandidaten har fått godkjent sin deltakelse i de planlagte kurs og aktiviteter.
Ph.d-leder godkjenner emnet.
Vurderingsordning | Karakterskala | Gruppe/individuell | Varighet | Hjelpemidler | Andel | Kommentar |
---|---|---|---|---|---|---|
Bestått - Ikke bestått |