INN3031 Masteroppgave

    • Studiepoeng
      30
    • Undervisningssemestre
      2025 Høst, 2026 Vår
    • Undervisningsspråk
      Norsk/Engelsk
    • Undervisningssted
      Lillehammer
    • Forkunnskapskrav

      Perspektiver på innovasjon og innovasjonsprosesser (INN3036), Responsible Management (INN3046), Kvalitativ metode (INN3039), Organisasjoner i endring (INN3040), Ansvarlig innovasjon (INN3047) og Kvantitativ metode (INN3041).

Emnets innhold

Arbeidet med masteroppgaven starter opp høsten i tredje semester med forskningsdesign. Forskningsdesign er ment å gi studenter erfaring med å fordype seg i ett selvvalgt tema, og er et forprosjekt til masteroppgaven. Det skal foretas en litteraturgjennomgang for å avdekke konkrete områder det trengs mer forskning på (kunnskapsgap). Hovedmålsettingen er å komme frem til en konkret problemstilling. Problemstillingen skal i stor grad være teoridrevet – dvs. at den bør komme som et resultat av litteraturgjennomgangen. I rapporten som skrives skal det fremgå hvilken empirisk kontekst, vitenskapelige teknikk(er) og metoder som ser ut til å være best egnet til å løse den foreslåtte problemstillingen.  

Hovedformålet med en masteroppgave er å gi studentene praktisk erfaring i selvstendig vitenskapelig arbeid. Gjennom oppgaven skal studenten opparbeide seg innsikt i viktigheten av faglig redelighet og det vitenskapelige idealet om etisk bevissthet. En viktig del av den faglige kompetansen som skal opparbeides og dokumenteres gjennom arbeidet med masteroppgaven er evnen til stødig, håndverksmessig utførelse av et forskningsarbeid. Dette krever ryddig argumentasjon, god skriftlig formuleringsevne, evnen til å analysere og å utnytte et materiale på en forskriftsmessig og samvittighetsfull måte.

Oppgavens problemstilling skal ligge innenfor studieprogrammets temaer, det vil si at det forutsettes at studentene benytter kunnskaper ervervet gjennom studiet. Sammen med de ulike emnene skal oppgaven trene studenten til å bli i stand til å sette seg inn i og å løse nye problemstillinger på en selvstendig måte.

Arbeidet med masteroppgaven utgjør 30 studiepoeng. Omfanget av masteroppgaven kan variere mellom 60 og 90 sider. Masteroppgaven kan, dersom studenten(e) har et klart ønske om det, være en artikkelsamling med innledning som setter artiklene inn i en faglig ramme. Det kreves da minimum to artikler.

Studentene anbefales å samarbeide to og to om masteroppgaven. Dette forutsetter at arbeidsomfanget for den enkelte tilsvarer samme nivå som om oppgaven ble løst individuelt. Når to skriver sammen, skal arbeidsmengden økes. Arbeidsmengden kan reflekteres i antall ord, men spesielt i kravet til empiri og/eller teori.

Læringsutbytte

Ved bestått emne har studenten oppnådd følgende læringsutbytte:

Kunnskap

Studenten

  • kan anvende begreper som er sentrale for temaområdet man har valgt å fordype seg i
  • kan foreta en litteraturgjennomgang
  • har empirisk og teoretisk kunnskap på høyt nivå innenfor fagområdet innovasjon og innovasjonsprosesser, ledelse og bærekraft, og spesialisert kunnskap innen forskningsområdene slik de framstår i aktuell forskningslitteratur
  • har inngående kunnskap om og erfaring med hvordan man utarbeider en forskningsrapport som oppfyller krav til vitenskapelig arbeid
Ferdigheter

Studenten

  • kan identifisere, analysere, vurdere og foreslå temaområde som kan bli gjenstand for mer forskning
  • kan utarbeide presise, forskbare problemstillinger og gjøre selvstendige valg av teori og forskningsmetode på høyt nivå
  • behersker avanserte metodiske angrepsvinkler og kan anvende disse til å gjennomføre en vitenskapelig undersøkelse
  • kan framstille og dokumentere funnene fra undersøkelsen på vitenskapelig måte
  • kan kritisk vurdere muligheter og begrensninger i valgte forskningsområde
  • kan drøfte hvordan eget forskningsbidrag kan tette kunnskapshull i det aktuelle forskningsområdet
  • kan kritisk analysere og vurdere eget arbeid og forhold til annen forskning
  • har forutsetninger for å bruke innsikt og erfaring fra masteroppgavearbeidet til å vurdere og planlegge forskningsopplegg i andre kontekster, enten i framtidig forskningsarbeid, utredningsarbeid eller annen undersøkende virksomhet
Generell kompetanse

Studenten

  • kan vurdere kvaliteten og relevansen av vitenskapelige arbeider innenfor et bestemt område
  • kan forholde seg til etiske problemstillinger og de krav til vitenskapelig redelighet som kreves av vitenskapelig arbeid
  • kjenner verdien av langvarig, grundig og nøyaktig bearbeiding av teori, kilder og data og kan demonstrere betydningen av konsistent argumentasjon, veiing av synspunkter og verdier i et etisk og forskningsmessig perspektiv
  • kan granske et vitenskapelig arbeid og på en konstruktiv måte delta i diskusjonen i et vitenskapelig forum
Arbeids- og undervisningsformer

I arbeidet med forskningsdesign på høsten i tredje semester legges det opp til at læringen skal skje gjennom egeninitierte aktiviteter og selvstudium. Studentene styrer således fremdriften og prosessen frem mot innleveringstidspunktet for arbeidskrav (sluttrapport). Det forventes at studentene møter til undervisning og deltar aktivt i undervisningsopplegget.

Av erfaring viser det seg at oppgaveskrivingen er den mest krevende delen av et masterstudium. For å gi studentene mest og best hjelp i denne prosessen, organiseres emnet masteroppgaven rundt tre obligatoriske seminarer. På disse seminarene presenterer studentene oppgaven og framdriften. Samtidig blir det oppnevnt opponent(er) for hver enkelt oppgave. Disse skal komme med innspill og tilbakemelding. På disse seminarene er det obligatorisk oppmøte. På seminarene drøftes prinsipielle forhold knyttet til valg av masteroppgavens format, valg av problemstilling, valg av teori- og teoribruk og forhold knyttet til praktisk gjennomføring av skrivingen av masteroppgaven. Det utarbeides en plan for seminar og innhold før hver emnegjennomføring. Denne kunngjøres for studentene før oppstart av emnet.

Studenter har krav på og plikt til å motta veiledning i skriveprosessen av masteroppgaven. Veiledningsopplegget beskrives nærmere i et eget dokument. 

Forventet arbeidsinnsats i emnet (per student) er 750-900 timer (i henhold til ECTS-standard).

Arbeidskrav

3. semester:

  • En muntlig prosjektpresentasjon i plenum. Her vil studentene presentere et forskningsprosjekt, og presentasjonen bør inneholde de sentrale punktene for å kunne gjennomføre et forskningsprosjekt.
  • Kommentere muntlig på en av de andre studentenes presentasjon.
  • Oppmøte på fire av fem seminarer 3. semester
  • En skriftlig sluttrapport, individuell eller i gruppe på to studenter. Ved gruppelevering står alle deltakere i gruppa til ansvar for alt innhold i rapporten.

 

4. semester:

Deltakelse på tre seminarer (se nærmere beskrivelse under arbeids- og undervisningsformer). Det forutsettes at studentene deler og distribuerer de aktuelle tekstene til hele gruppa i god tid før seminarer, senest en uke i forkant.

Vurdering

Skriftlig masteroppgave, individuell eller i gruppe på inntil to personer. 

Ved gruppeeksamen står alle deltakere i gruppa til ansvar for alt innhold i oppgaven.

Prestasjonen vurderes med graderte bokstavkarakterer fra A-F, der E er laveste ståkarakter.

Vurderinger
VurderingsordningKarakterskalaGruppe/individuellVarighetHjelpemidlerAndelKommentar
Oppgave
ECTS - A-F
Gruppe/Individuell (1 - 2)
  • Alle
100
Fakultet
Handelshøgskolen i Innlandet - fakultet for økonomi og samfunnsvitenskap
Institutt
Institutt for organisasjon, ledelse og styring