DIGITAL Digital sikkerhetskultur
- Studiepoeng15
- Undervisningssemestre2023 Høst
- UndervisningsspråkNorsk
- UndervisningsstedLillehammer
Studiets oppbygging og innhold
Studiet består av ett emne à 15 studiepoeng. Det gis innføring i bakgrunn og historikk for informasjonssikkerhet som tema. Her har teknologisk utvikling, sett i lys av sosiokulturelle perspektiver, sentral plass. Kandidaten får innføring i relevante trusler og sikkerhetstiltak, herunder sikkerhetsledelse. Det gis innføring i relevant lovverk, blant annet personopplysningsloven. Lovverket knyttes til aktuell tematikk og konkrete eksempler. Tilnærmingen er anvendt, og kandidaten får kunnskap og trening i hvordan man kan bidra til å se informasjonssikkerhet som en helhetlig del av virksomheten.
Videre er teorier om kommunikasjon og påvirkning, generell pedagogikk og læring, organisasjoner og læring i organisasjoner sentralt. Eksemplene vil kobles til arbeid med digital sikkerhetskultur, og fokus er på analyse, planlegging og gjennomføring av tiltak på ulike nivå, og på opplæring.
Studiet er oppbygd med to hovedtema som er delt i undertema. Det gis tilbud om deltakelse på tre undervisningssamlinger på høgskolen; en i oppstarten, en midtveis og en i forkant av eksamen. Studiet er nettstøttet og digitale læringsressurser og dialogfora er tilgjengelig via en felles nettportal. Det er mulig å gjennomføre studiet som student eller som kursdeltaker.
Innholdet er organisert rundt følgende temaer:
Cybersikkerhet
- Innføring i cybersikkerhet
- Sikkerhetsledelse og risikostyring
- Den menneskelige faktoren.
Digital sikkerhetskultur
- Kultur og kommunikasjon i organisasjoner
- Organisasjonslæring for atferdsendring
- Utvikling av digital sikkerhetskultur.
Læringsutbytte
Kandidaten skal, etter gjennomført emne, ha oppnådd følgende læringsutbytte:
- Har kunnskap om hva informasjonssikkerhet og cybersikkerhet er
- Har kunnskap om sikkerhetsledelse og risikostyring
- Har kunnskap om hvordan organisasjoner lærer og hvordan kultur kan skapes og endres
- Har innsikt i relevante lover, herunder personopplysningsloven.
- Kan vurdere sikkerhetsrisikoen i en virksomhet ut fra aktuelt trusselbilde og virksomhetens informasjonsverdier og infrastruktur
- Kan påvirke atferd og holdninger i en organisasjon ved å bidra til at ansatte tilegner seg sikker atferd som sikrer ivaretakelse av virksomhetens informasjonsverdier
- Kan analysere relevante problemstillinger knyttet til informasjonsbehandling, virksomhetsprosesser og industriprosesser.
- Forstår hva informasjonssikkerhet og cybersikkerhet er, og hvordan enkeltpersoner og bedrifter kan sikre seg
- Forstår trusselbildet i forhold til hva ansatte og bedrifter er utsatt for som et grunnlag for å sikre bedriften
- Forstår menneskelige aspektene ved informasjonssikkerhet for å kunne lære opp egne ansatte innen temaet.
Studiet har to fysiske samlinger i kombinasjon med bruk av nettbasert læringsmiljø i mellomperiodene mellom samlinger. På samlingene vil arbeidsformene variere mellom forelesninger, øvelser, ferdighetstrening, gruppearbeid, framlegg og plenumsdrøftinger.
I mellomperiodene vil kandidatene jobbe med arbeidskrav, individuelt og i grupper med veiledning fra høgskolen. Studiet har et egenutviklet nettsted som er plattform for faginnhold, informasjon, kommunikasjon og veiledning under hele studieløpet.
Det legges vekt på undervisningsmetoder der kandidatenes aktive deltagelse i læringsprosessen prioriteres, både i forelesninger, gruppearbeid og i arbeidskrav. Kombinasjonen av disse arbeidsformene skal både ivareta behovet for innføring i nye emneområder og knytte teorien til den praktiske virkeligheten i fagfeltet.
For å gå opp til eksamen må kandidaten ha levert og fått godkjent to arbeidskrav som gjennomføres i løpet av studieåret.
Emnet avsluttes med en individuell hjemmeeksamen på bakgrunn av en definert oppgavetekst. Omfang: Inntil 10 sider/ca. 3000 ord.
Eksamen går over 14 dager ved avslutningen av hvert studieår. Relevant teori skal anvendes. Ved bedømmelse benyttes karakterene bestått eller ikke bestått.
Navn | Studiepoeng | Dato | Kommentar |
---|---|---|---|
Vi gjør oppmerksom på at studiene Personvern og Digital sikkerhetskultur har noe faglig overlapp. Det betyr at det vil være en studiepoengreduksjon i form av 3 studiepoeng i et av emnene ved gjennomføring av begge studier. |