BFA2900 Bacheloroppgave

    • Studiepoeng
      30
    • Undervisningssemestre
      2026 Vår
    • Undervisningsspråk
      Norsk
    • Undervisningssted
      Lillehammer
    • Forkunnskapskrav

      Gjennomført og bestått Emne 1 og 2, samt valgemner på til sammen 30 sp. i semester 5.

Emnets innhold

I det siste semesteret av bachelorstudiet ved Den norske filmskolen skal alle studenter gjennomføre sin bacheloroppgave. Kjernen i bacheloroppgaven er en avgangsfilm laget i team bestående av studenter fra alle spesialiseringer, i et omfang og kompleksitet som er tilpasset økonomiske, tidsmessige og logistiske rammer satt av Filmskolen. Teamarbeid / samarbeid vektlegges, og filmen skal gi alle spesialiseringene rom til å vise sine ferdigheter og kreativitet i et felles kunstnerisk prosjekt.

Det ligger i filmens natur at de forskjellige spesialiseringene sine arbeidsbyrder er ujevnt fordelt gjennom produksjonsprosessen. For de spesialiseringene som har sitt arbeid konsentrert i deler av produksjonen finnes dermed et tillegg til bacheloroppgaven, en fordypningsoppgave, som gir de berørte studentene mulighet til å utforske flere sider av eget kunstnerskap innenfor film og audiovisuelle kunstformer. Omfang, plassering og karakter på disse fordypningsoppgavene avhenger av den enkelte students interesser, spesialisering og behov for å synliggjøre egen kompetanse.

Spesialiseringene i regi og (til dels) produsent er de som er involvert i gjennomføring av filmen i alle faser av produksjon og etterarbeid og disse rommer derfor ikke fordypningsoppgaver i tillegg til avgangsfilmen.

Læringsutbytte

Kunnskap
  • har bred kunnskap om praksis, metoder, retninger, diskusjoner og verktøy innenfor egen spesialisering
  • kjenner til kunstnerisk utviklingsarbeid innenfor filmfeltet og egen spesialisering
  • kan oppdatere sin kunnskap innenfor filmfeltet og egen spesialisering
  • har kunnskap om filmens historikk, tradisjon, egenart og plass i samfunnet
Ferdigheter
  • kan anvende faglig kunnskap og relevante resultater fra kunstnerisk praksis- og utviklingsarbeid på problemstillinger knyttet til et konkret kunstnerisk prosjekt innenfor en bestemt sjanger og distribusjonsformat
  • kan reflektere over egen faglig utøvelse i praksis og i relasjon til andre og justere denne under veiledning
  • kan finne, vurdere og henvise til nasjonale og internasjonale praksiser og kan bruke dette i gjennomføring av et konkret prosjekt i samarbeid med andre spesialiseringer
  • kan beherske relevante faglige verktøy, teknikker og uttrykksformer
Generell kompetanse
  • har innsikt i de ulike etiske problemstillingene knyttet til filmproduksjon ut i fra eget faglig ståsted
  • kan planlegge og gjennomføre et større teambaserte prosjekter som strekker seg over tid, alene og som deltaker i en gruppe, i tråd med etiske krav og retningslinjer
  • kan formidle kunnskap om sentrale faglige problemstillinger og løsninger, gjennom relevante uttrykksformer både i en arbeidssituasjon og i en refleksjon og evalyering
  • kan utveksle synspunkter og erfaringer med andre med bakgrunn innenfor fagfeltet og gjennom dette bidra til utvikling av god praksis
  • har kunnskap om nytenkning og innovasjonsprosesser innenfor egen spesialisering og som er relevant til prosjektet
Arbeids- og undervisningsformer

For både avgangsfilm og eventuelle fordypningsoppgaver kreves et betydelig forarbeid som viser at studenten(e) er klare til å gjennomføre det prosjektet de ønsker innenfor logistiske, økonomiske og sikkerhetsmessige rammer. Dette forarbeidet legges frem til kontroll både skriftlig og i møter med skolens faglige og tekniske personale.

Forarbeidet består av både dokumenter som viser hvordan studentene skal møte både logistiske og kreative utfordringer, samt intensjonserklæringer.

Utover det forventes det at studentene arbeider etter de arbeidsrutinene de har fått opplæring i og som viser at de er forberedt til å arbeide på et profesjonelt filmsett.

Avgangsfilmene og fordypningsoppgaver er selvstendige arbeid med minimalt av innholdsmessig veiledning fra Filmskolen. Samtidig kan skolen gripe inn dersom en eller flere studenter avviker fra de gitte rammene, men en slik inngripen vil ha som hensikt å sikre at alle teammedlemmene kan få gjennomført sin del av bacheloroppgaven.

Arbeidskrav

For å gå opp til eksamen må studentene ha levert og fått godkjent alle dokumenter knyttet til forarbeidet, samt ha gjennomført arbeidet for egen spesialisering i forbindelse med avgangsfilmen og (der det er relevant) fordypningsoppgaven.

Vurdering

Eksamen består av en samtale med en intern og ekstern sensor, som gjennomgår både teamets og den enkeltes arbeid på bacheloroppgaven basert på teamets intensjoner og den enkeltes intensjonserklæring. Refleksjonsevne vektlegges.

Eksamen vurderes til bestått / ikke bestått.

Vurderinger
VurderingsordningKarakterskalaGruppe/individuellVarighetHjelpemidlerAndelKommentar
Muntlig eksamen
Bestått - Ikke bestått
  • Alle
Fakultet
Den Norske Filmskolen