BFA2000 Utvikling

    • Studiepoeng
      60
    • Undervisningssemestre
      2024 Høst, 2025 Vår
    • Undervisningsspråk
      Norsk
    • Undervisningssted
      Lillehammer
    • Forkunnskapskrav

      Gjennomført emne 1 «Innsikt» ved Den norske filmskolen, normalt med karakteren «bestått».

      Studenter som ikke har bestått kan søke om å fortsette på studiet og gjennomføre en ny muntlig eksaminering i løpet av semester 3. Søknader vurderes individuelt på bakgrunn av studentens motivasjon og faglige utvikling i det arbeidet som har vært levert.

Emnets innhold

Emnet «Utvikling» skal danne grunnlag for både den enkelte student og studentgruppen som helhet starter sin utvikling som filmkunstner, filmskaper og filmforteller. Her står filmen som kollektiv kunstform fremdeles i sentrum, men det er også større vekt på refleksjon og evne til å sette egen tilnærming til film og filmfortelling i et større kunstnerisk og samfunnsmessig perspektiv.

Emnet er delt opp i 3 delemner:

  1. Felles forståelse                         — 15 sp
  2. Spesialisering                             — 20 sp
  3. Produksjonsøvelser i team        — 25 sp

Delemne Felles 2

I gjennomføringen av Felles 2 vil studentene fortsette arbeid med elementene som ble introdusert i løpet av Felles 1, og vil begynne å sette disse i sammenheng med utvikling i det kontemporære film- og kunstfeltet.

Samlet omfang av klasseromsundervisning, visninger, workshops og eget arbeid utgjør 375-450 timer over et skoleår. Det forventes at perspektiver og læring fra delemnet kommer til syne i studentenes arbeid og refleksjoner i de to andre delemnene.

 

Delemne Spesialisering 2

Spesialiseringene er mer utfyllende beskrevet i Vedlegg 1: Spesialiseringer.

Hver spesialisering er delt opp i ulike fokusområder som beskriver hva studentene skal gjennom i eget fagfelt i løpet av bachelorstudiet.I Spesialisering 2 vil studentene bygge videre på de sentrale verktøyene og metodene som benyttes av eget fagfelt, og få praktiske øvelser som gir dem rom til å fortsette utviklingen mot å bli en dyktig utøver. Videre skal studentene, gjennom både undervisning og øvelser, begynne å utøve egen spesialisering i sammenheng med de andre i et filmteam.

Samlet omfang av klasseromsundervisning, visninger, workshops og eget arbeid utgjør 500-600 timer over et skoleår. Det forventes at perspektiver og læring fra Spesialisering anvendes i studentenes arbeid og refleksjoner i de to andre delemnene.

Delemne Produksjonsøvelser i team 2

Produksjonsøvelser er et av de mest grunnleggende elementer i Filmskolens pedagogiske grunnlag, hvor studentene bringes sammen med alle andre spesialiseringer og får erfaring i samarbeid og skapelsesprosess i et team. Det er i produksjonsøvelser at læring fra de to andre delemnene settes i praksis under forhold som ligner det studentene vil møte i arbeidslivet etter endte studier.

I Produksjonsøvelser i team 2 arbeider studentene i øvelser hvor hensikten er alle skal finne sin egen faglige og kunstneriske plass i en film og filmproduksjon og videreutvikle samarbeidsferdigheter, og læringsutbytter vil delvis utvikles av studentene selv i sine intensjonserklæringer.

Samlet omfang av selvstendig og veiledet arbeid utgjør 625-750 timer over et skoleår. Det forventes at perspektiver og læring fra de andre delemnene anvendes og reflekteres rundt i dette delemnet.

Læringsutbytte

Kunnskap
  • har kunnskap om kunstnerisk praksis, metoder, retninger, diskusjoner og verktøy innenfor det kontemporære filmfeltet
  • har kunnskap om kunstnerisk utviklingsarbeid innenfor filmfeltet og egen spesialisering
  • har kunnskap om filmens historikk, tradisjon, egenart og plass i samfunnet, i tillegg til noe kjennskap til audiovisuelle kunstformer
  • har kunnskap om forskjellige sjangere og fortellerkonvensjoner i film, tv-drama og dokumentar
Ferdigheter
  • kan anvende grunnleggleggende og viderekomne teknikker, metoder, uttrykksformer og verktøy innenfor egen spesialisering for å forløse en kunstnerisk intensjon, både selvstendig og i team
  • kan reflektere over egen faglig utvikling og justere egen praksis, både individuelt og i samarbeid med andre, under veiledning
  • kan finne, vurdere og henvise til referanser og kunstnerisk praksis og kan bruke dette slik at det synliggjør kunstneriske og faglige intensjoner i et filmprosjekt
  • kan anvende egen faglig kunnskap og samarbeidsevner til å bidra til planlegging og gjennomføring av et filmprosjekt
Generell kompetanse
  • har innsikt i de ulike etiske og bærekraftsmessige problemstillingene knyttet til filmproduksjon
  • kan planlegge og gjennomføre teambaserte filmprosjekter som strekker seg over tid, alene og gjennom bruk av samarbeidsmetoder som medlemm av team, i tråd med etiske krav og retningslinjer og på en måte som bidrar til å gjennomføre en kunstnerisk visjon
  • kan formidle kunnskap om sentrale filmfaglige problemstillinger gjennom relevante uttrykksformer både under planlegging og produksjon, og under evaluering
  • kan utveksle synspunkter og erfaringer med andre med bakgrunn innenfor egen spesialisering og gjennom dette bidra til utvikling av god praksis
  • har kunnskap om nytenkning og innovasjonsprosesser innenfor filmproduksjon og distribusjon
Arbeids- og undervisningsformer

Veldig mye undervisning og læring ved Den norske filmskolen skjer «på gulvet», hvor studentene forventes å delta aktivt i praktiske øvelser, workshops, seminarer, mm. Studieforløpet forutsetter at studentene opparbeider seg økende kompetanse gjennom kontinuerlig arbeid i felleskap med andre. I alle delemner finnes det team-baserte forløp og oppgaver, hvor studentene er avhengig av hverandre for å kunne lære og lykkes, og all undervisning er derfor obligatorisk.

I perioder vil det være meget intensive forløp, som kan både strekke seg over helger og medføre lengre arbeidsdager enn normalt.

Evaluering er en viktig del av skolens utdanning, og øvelser i spesialiseringen, i tverrfaglige settinger og produksjonsøvelser i team evalueres basert på de læringsmålene som er forhåndsdefinert for oppgaven samt studentenes egne intensjoner og refleksjoner.

Arbeidskrav

For å kunne gå opp til eksamen må studenten ha gjennomført og levert alle obligatoriske arbeidskrav knyttet til delemnene, samt deltatt i evalueringer og visninger av disse. Videre må alle intensjonserklæringer, logger og refleksjoner være levert i tråd med krav til gjennomføring av den enkelte oppgave. Detaljer om hva dette innebærer vil tydeliggjøres i hver oppgavetekst.

Filmskoles pedagogikk bygger på praktisk arbeid i alle spesialiseringer, og vektlegger forbindelsen mellom erfaring og refleksjon både for den enkelte og gruppevis. Dette medfører at all undervisning og praktiske øvelser regnes som obligatorisk, da de inneholder elementer det ikke vil være mulig å tilegne seg på andre måter.

Vurdering

I løpet av emnet vil studenten ha levert en rekke obligatoriske arbeidskrav og disse arbeidene samles i en mappe som danner grunnlag for en muntlig eksaminering gjennomført ved slutten av semester 2. Arbeidskravene består av en kombinasjon av øvelser fra egen spesialisering og felles produksjonsøvelser. Hensikten med samtalen, i tillegg til en formativ vurdering, er å bevisstgjøre studenten på egen utvikling og områder som kan forbedres.

Eksamen sensureres av egen faglærer sammen med en faglærer fra en annen spesialisering.

Eksamen vurderes til bestått / ikke bestått.

Vurderinger
VurderingsordningKarakterskalaGruppe/individuellVarighetHjelpemidlerAndelKommentar
Muntlig eksamen
Bestått - Ikke bestått
  • Alle
Fakultet
Den Norske Filmskolen