48ERNÆR1 Ernæring, helse og kostholdsveiledning
- Emnekode48ERNÆR1
- Studiepoeng15
- Undervisningssemestre2024 Vår
- UndervisningsspråkNorsk
- UndervisningsstedElverum
- Forkunnskapskrav
Ingen spesielle krav.
- Makro- og mikronæringsstoffer
- Energimetabolismen
- Fordøyelse og fordøyelsesorganer
- Norske og nordiske anbefalinger
- Kosthold i henhold til næringsstoffanbefalinger
- Utviklingen i det norske kostholdet
- Kosthold i ulike livsfaser
- Overfølsomhetsreaksjoner
- Livsstilssykdommer
- Kosthold i forhold til fysisk aktivitet
- Mattrygghet
- Matvarekunnskap
- Matvarenes mikrobiologi
- Motedietter
- Norsk ernæringspolitikk
- Etikk
- Kildekritikk og litteratursøk
Læringsutbytte
Ved bestått emne har studenten oppnådd følgende læringsutbytte:
Studenten
- har grunnleggende kunnskap om makro- og mikronæringsstoffer
- har grunnlegende kunnskap om hvordan kroppen omdanner maten til energi (ATP) har grunnleggende kunnskap om kroppens næringsbehov og statlige anbefalinger
- har kunnskap om livsstilssykdommer og kostholdets betydning for utvikling av disse
- har kunnskap om ernæringsutviklingen nasjonalt
- har kunnskap om norsk ernæringspolitikk
- har kunnskap om kroppssammensetning og antropometri
- har kunnskap om innsamling og analyse av kostholdsdata
- har kunnskap om ernæringens betydning i forbindelse med fysisk aktivitet
Studenten
- kan vurdere helserisiko med basis i antropometriske mål
- kan vurdere og drøfte artikler og utsagn, samt utvise kildekritikk
- kan omsette teoretisk kunnskap til gjennomføring i praksis
- kan formidle ernæringsbudskap på en oversiktlig og klar måte
- kan vurdere et kosthold og sette opp individuelt tilpassede kostplaner
Studenten
- forstår næringsstoffenes betydning for opprettholdelse av normale, kroppslige funksjoner og inneha kunnskapen til å optimalisere og tilrettelegge kostholdet til enkeltindivider og i grupper.
- Videoforelesninger
- Direktestrømming
- Interaktive oppgaver
- Instruksjonsfilmer
- Videodemonstrasjoner
- Selvstudium
- Quizoppgaver
- 3 quizoppgaver (tidsbegrenset digital prøve med 80% riktige svar)
- Test i informasjons- og kildekompetanse
Vurderingsordning | Karakterskala | Gruppe/individuell | Varighet | Hjelpemidler | Andel | Kommentar |
---|---|---|---|---|---|---|
Hjemmeeksamen | ECTS - A-F | Individuell | 6 Time(r) |
Sekstimers skriftlig individuell hjemmeeksamen som vurderes med graderte karakterer fra A-F, der E er lavest beståtte karakter.
Pensum
Ingen pensumliste tilgjengelig for dette emnet