48AEKOSTKOM1 Kosthold og kommunikasjon

    • Studiepoeng
      10
    • Undervisningssemestre
      2024 Vår
    • Undervisningsspråk
      Norsk
    • Undervisningssted
      Elverum
    • Forkunnskapskrav

      ingen spesielle

Emnets innhold
  • Kostintervju
  • Metoder for kostholdsundersøkelser
  • Helse- og ernæringskommunikasjon
  • Startsamtale
  • Modeller og teorier for atferdsendring
  • Motiverende intervju
  • Fysisk aktivitet og psykisk helse
  • Personlighet
  • Motivasjon og målsetting
  • Planlegging av kostplaner
  • Rollen som kostholdsveileder

Læringsutbytte

Etter endt emne skal studenten ha følgende læringsutbytte:

Kunnskap

Studenten

  • har kunnskap om ulike modeller og teorier for atferdsendring
  • har kunnskap om innsamling og analyse av kostholdsdata
  • har kunnskap om teorier og metoder innenfor motivasjonspsykologien
  • har kunnskap om kroppssammensetning og antropometri
  • har kunnskap om motiverende intervju (MI)
  • har kunnskap om ulike verbale og non-verbale kommunikasjonsmetoder
  • har kunnskap om hva som motiverer til endring hos et individ
  • har kunnskap om hvordan man kan planlegge og tilpasse et helsemessig riktig kosthold til individets mål og forutsetninger, basert på et vitenskapelig grunnlag
  • har kunnskap om hvordan et kostintervju og/eller andre metoder for å registrere et kosthold gjennomføres, samt fordeler og ulemper med disse metodene
  • har kunnskap om rollen som kostholdsveileder
  • har kunnskap om betydningen av fysisk aktivitet for god psykisk helse
  • har kunnskap om kommunikasjon og veiledningsmetodikk
  • har kunnskap om hvordan et kostintervju og/eller andre metoder for å registrere et kosthold gjennomføres, samt fordeler og ulemper med disse metodene.
Ferdigheter

Studenten

  • har praktiske ferdigheter om gjennomføring av kostintervju
  • kan gjennomføre kostholdsveiledning på et kommunikasjonsteoretisk og kunnskapsbasert grunnlag
  • kan gjennomføre samtaler basert på motiverende intervju
  • kan benytte seg av ulike metoder og hjelpemidler for kostregistrering
  • har evne til å motivere til endring og sette realistiske målsetninger
  • har evne til å tilpasse kommunikasjonsmetoden til ulike grupper/individer
  • kan vurdere helserisiko med basis i antropometriske mål
  • kan vurdere et kosthold og sette opp individuelt tilpassede kostplaner
  • kan motivere til endring og sette realistiske mål
Generell kompetanse

Studenten

  • kan planlegge og tilpasse et helsemessig riktig kosthold til individets mål og forutsetninger, basert på vitenskapelig kunnskap og skriftlig og muntlig
Arbeids- og undervisningsformer
  • Videoforelesninger
  • Direktestrømming
  • Interaktive oppgaver
  • Instruksjonsfilmer
  • Videodemonstrasjoner
  • Quizoppgaver
  • Selvstudium

Treukers veiledet praksis.

Arbeidskrav
  • Godkjent praksisperiode
  • Videoinnlevering av en kostkonsultasjon med en kunde 
Vurdering

Praktisk-metodisk hjemmeeksamen (48 timer) som vurderes til bestått / ikke bestått.

Vurderinger
VurderingsordningKarakterskalaGruppe/individuellVarighetHjelpemidlerAndelKommentar
Praktisk eksamen
Bestått - Ikke bestått
48 Time(r)
Emnet overlapper med
NavnStudiepoengDatoKommentar
48MOTPC Motivasjonspsykologi og coaching
15
Fakultet
Fakultet for helse- og sosialvitenskap