GRVIS Veiledningspedagogikk i skolen som organisasjon

Veiledningspedagogikk i skolen som organisasjon

    • Studiepoeng
      15
    • Heltid/deltid
      Deltid
    • Startsemester
      2024 Høst
    • Undervisningsspråk
      Norsk
    • Undervisningssted
      Hamar
Introduksjon

Studiet skal videreutvikle pedagogisk personales kompetanse i veiledning, med mål om å styrke skolen til å håndtere veiledningsoppgaver i ulike sammenhenger – som praksislærere for studenter, i samtaler med elever og skolens samarbeidspartnere, og som en del av arbeidet med å utvikle skolens profesjonelle læringsfellesskap.

Studiets oppbygging og innhold

Studiet tar for seg forskningsbasert kunnskap om veiledning i pedagogiske profesjoner, med fokus på identitet, læring, etikk og profesjonsutvikling. Studiet belyser sammenhengen mellom kunnskapssyn, danning og veiledningstradisjoner, samt hvordan pedagogisk veiledning kan anvendes i ulike kontekster i skolen. Studiet gir ferdigheter til å planlegge og gjennomføre profesjonell veiledning, både individuelt og i grupper med ulike aktører i skolen, samt evnen til å håndtere etiske dilemmaer og bidra til utvikling og forbedring av veiledningspraksis i profesjonen.

Studiemodeller
Bakgrunn for studiet

I skoleårene 2023 -2024 og 2024 -2025 ønsker Furnes ungdomsskole å øke personalets veiledningskompetanse. Målet med felles utdanningsløft i veiledning er å øke de ansattes profesjonalitet i møte med studenter og elever. Økt veiledningskompetanse hos skolens ansatte kan bidra til bedre og større grad av elevmedvirkning. Dette vil igjen styrke kvaliteten på vurderingsarbeidet.

Læringsutbytte

En kandidat med fullført kvalifikasjon skal ha følgende totale læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:

Kunnskap

Studenten

  • har kunnskap om sammenhengen mellom kunnskapssyn, danning og ulike veiledningstradisjoner
  • har kunnskap om pedagogisk veiledning av ulike aktører i skolen som organisasjon
  • har inngående kunnskap om veiledningens muligheter og utfordringer knyttet til egen og andres profesjonelle utvikling og læring

har inngående kunnskap om etiske problemstillinger og bruk av veiledning, i møtet med «den andre»

Ferdigheter

Studenten

  • kan anvende kunnskap om veiledning brukt i ulike veiledningssituasjoner, individuelt og i grupper
  • kan planlegge, gjennomføre, og forholde seg profesjonell i ulike veiledningssituasjoner med studenter, nyutdannede eller kolleger, både individuelt og i gruppe
  • kan anvende forsknings- og erfaringsbasert kunnskap for å løse utfordringer knyttet til etiske dilemmaer i veiledning
Generell kompetanse

Studenten

  • kan veilede elever, lærerstudenter, nyutdannede, nytilsatte kollegaer, øvrige kollegaer og andre samarbeidspartnere rundt sentrale faglige problemstillinger, både individuelt og i gruppe
  • Kan bidra til utvikling, kritisk tenkning og innovasjon av gode veiledningsordninger i egen profesjon
Arbeids- og undervisningsformer

Undervisningen er organisert med skolebaserte samlinger med fellesundervisning i form av forelesninger og lærende møter og øvelser.

Det legges opp til deltagende og varierte arbeidsmåter der studentene/deltakerne får praktisk erfaring i veiledning. Studiet er praksisrettet og forutsetter aktiv deltagelse fra deltakerne. Det legges opp til at det både jobbes felles eller gruppevis på skolene og individuelt mellom samlingene.

 

Studiet har et forventet arbeidsomfang på rundt 380 timer over to semestre. Dette inkluderer undervisningstid, tid til å jobbe med litteratur, mellomarbeid, eksamen og gjennomføring av arbeidskrav.

Praksis

Det er ikke knyttet praksisopplæring til dette studiet.

Målgruppe

Praksislærere/veiledere ved Furnes ungdomsskole.

Opptakskrav

Generell studiekompetanse - eller godkjent realkompetanse

 

 

Rangering
Søkere rangeres etter forskrift om opptak, studier og eksamen ved Høgskolen i Innlandet.
Internasjonalisering

Det benyttes internasjonal litteratur og internasjonale perspektiver på veiledning.

Informasjons- og kildekompetanse

Studentene skal utvikle ferdigheter i å søke, vurdere og henvise til informasjon og fagstoff i sine faglige arbeider. Dette er en faglig nøkkelkompetanse og basis for livslang læring. I samarbeid med fagmiljøene tilbyr derfor høgskolebiblioteket undervisning i fagspesifikk søking, referanseteknikk, kildekritikk og plagiatproblematikk. Det forventes at alle studenter har en kritisk holdning til informasjonskilder og bruker disse kildene på korrekt måte i alt faglig arbeid gjennom hele studiet. Brudd på reglene om kildebruk reguleres i Forskrift om opptak, studier og eksamen ved Høgskolen i Innlandet.

Forskningsbasert undervisning

Forskningsbasert kunnskap knyttes til veiledning på studiet.

Eksamensformer

Muntlig eksamen i gruppe med individuell vurdering. Prestasjonen vurderes til Bestått/ikke bestått.

Fakultet
Fakultet for lærerutdanning og pedagogikk