MER1004 Matkultur og matsosiologi

    • Emnekode
      MER1004
    • Studiepoeng
      10
    • Undervisningssemestre
      2026 Vår
    • Undervisningsspråk
      Norsk
    • Undervisningssted
      Elverum
    • Forkunnskapskrav

      Ingen spesielle krav.

Emnets innhold

Med utgangspunkt i kunnskap om råvarer, matlagingsteknikker, serveringsmåter og måltider, gir emnet en bred innføring til matkultur med eksempler fra ulike tidsepoker og steder. Studenten får matkulturelle erfaringer knyttet til identitet og estetikk.

Læringsutbytte

Ved fullført emne skal studenten ha følgende læringsutbytte: 

Kunnskap

Studenten

  • kan beskrive mat i et kulturperspektiv
  • har kunnskap om sentrale teorier og begrep innen matkultur og matsosiologi
  • kan forklare hvordan matforbruk og matvaner avspeiler identitet, kulturell tilhørighet og nasjonal og etnisk bevissthet
  • har kunnskap om matens symbolfunksjon
Ferdigheter

Studenten

  • kan diskutere, planlegge, tilberede, anrette og servere måltider som illustrerer matens kulturelle dimensjoner 
Generell kompetanse

Studenten

  • kan formidle matkultur gjennom ulike uttrykksformer
Arbeids- og undervisningsformer
  • Praktisk matlaging med digitale presentasjoner
  • Digitale forelesninger
  • Individuelt arbeid
  • Digitale læringsplattformer
Obligatoriske aktiviteter
  • Gjennomføring og dokumentasjon av 2 -3 av praktiske oppgaver  
Eksamen
VurderingsordningKarakterskalaGruppe/individuellVarighetHjelpemidlerAndelKommentar
Hjemmeeksamen
ECTS - A-F
Individuell
48 Time(r)
Eksamen

Individuell skriftlig hjemmeeksamen på 48 timer som vurderes med gradert karakter fra A - F, der E er lavete ståkarakter.

Fakultet
Fakultet for helse- og sosialvitenskap
Institutt
Institutt for folkehelse- og idrettsvitenskap
Fagområde
Helsefaglige utdanninger
Studieprogram
Årsstudium i mat, ernæring og helse, heldigitalisert
Emnenivå
Grunnleggende emner, nivå I (100-LN)