1MH201-1 Samfunnsernæring

    • Emnekode
      1MH201-1
    • Studiepoeng
      10
    • Undervisningssemestre
      2025 Vår
    • Undervisningsspråk
      Norsk
    • Undervisningssted
      Elverum
    • Forkunnskapskrav

      Det anbefales godkjent karakter i emnet 1MH102

Emnets innhold

Emnet gir innføring i helsefremmende- og forebyggende kosthold på samfunnsnivå. Det presenteres grunnleggende teorier fra flere kunnskapsområder om sammenhengen mellom mat og helse. Emnet gir kunnskap og ferdigheter om hvordan kostholdet kan vurderes og endres ved matrelaterte utfordringer.

Læringsutbytte

Ved fullført emne skal studenten ha følgende læringsutbytte:

Kunnskap

Studenten

  • har kjennskap til helsefremmende og forebyggende arbeid i samfunnet knyttet til kosthold og helse
  • har kjennskap til perspektiver og teorier om matrelaterte utfordringer i samfunnet og sosiale ulikheter i kostholdet
  • kan beskrive de viktigste kostholdsrelatert utfordringene i Norge og globalt
  • kan gjøre rede for kostholdets betydning i ulike livsfaser og livssituasjoner
  • har kjennskap til mat- og ernæringssikkerhet
  • har kjennskap til utvikling av ernæringspolitikk

​​

Ferdigheter

Studenten

  • kan vurdere kostholdets ernæringsmessige kvalitet, utfordring ved matoverfølsomhet og sammenheng mellom mat og psykisk helse  
  • kan forstå og diskutere kostrelaterte helseutfordringer innen helsefremmende- og forebyggende arbeid

 

Generell kompetanse

Studenten

  • kan reflektere over, og kritisk vurdere ulike syn på et helsefremmende kosthold.
Arbeids- og undervisningsformer
  • Forelesninger
  • Gruppe- og individuelt arbeid
  • Seminar
  • Praktisk arbeid på kjøkken
  • Bruk av læringsplattform
Obligatoriske aktiviteter
  • Krav om minst 80 % deltakelse på undervisningstimer som defineres som obligatoriske
  • Gruppeoppgave med muntlig presentasjon
  • Individuell skriftlig oppgave
  • Gruppeoppgave om kostplanlegging
Eksamen
VurderingsordningKarakterskalaGruppe/individuellVarighetHjelpemidlerAndelKommentar
Hjemmeeksamen
ECTS - A-F
Gruppe (2 - 4)
3 Dag(er)
  • Alle
Eksamen

Hjemmeeksamen i gruppe med 2-4 studenter over 3 dager som vurderes med gradert bokstavkarakter fra A-F, der E er laveste ståkarakter.

Emnenavn på engelsk: 
Community Nutrition
Emnenavn på nynorsk: 
Samfunnsernæring
Fakultet
Fakultet for helse- og sosialvitenskap
Institutt
Institutt for folkehelse- og idrettsvitenskap
Fagområde
Helsefaglige utdanninger
Studieprogram
Årsstudium i mat, ernæring og helse
Emnenivå
Grunnleggende emner, nivå I (100-LN)