1MH201-1 Samfunnsernæring
- Emnekode1MH201-1
- Studiepoeng10
- Undervisningssemestre2025 Vår
- UndervisningsspråkNorsk
- UndervisningsstedElverum
- Forkunnskapskrav
Det anbefales godkjent karakter i emnet 1MH102
Emnet gir innføring i helsefremmende- og forebyggende kosthold på samfunnsnivå. Det presenteres grunnleggende teorier fra flere kunnskapsområder om sammenhengen mellom mat og helse. Emnet gir kunnskap og ferdigheter om hvordan kostholdet kan vurderes og endres ved matrelaterte utfordringer.
Læringsutbytte
Ved fullført emne skal studenten ha følgende læringsutbytte:
Studenten
- har kjennskap til helsefremmende og forebyggende arbeid i samfunnet knyttet til kosthold og helse
- har kjennskap til perspektiver og teorier om matrelaterte utfordringer i samfunnet og sosiale ulikheter i kostholdet
- kan beskrive de viktigste kostholdsrelatert utfordringene i Norge og globalt
- kan gjøre rede for kostholdets betydning i ulike livsfaser og livssituasjoner
- har kjennskap til mat- og ernæringssikkerhet
- har kjennskap til utvikling av ernæringspolitikk
Studenten
- kan vurdere kostholdets ernæringsmessige kvalitet, utfordring ved matoverfølsomhet og sammenheng mellom mat og psykisk helse
- kan forstå og diskutere kostrelaterte helseutfordringer innen helsefremmende- og forebyggende arbeid
Studenten
- kan reflektere over, og kritisk vurdere ulike syn på et helsefremmende kosthold.
- Forelesninger
- Gruppe- og individuelt arbeid
- Seminar
- Praktisk arbeid på kjøkken
- Bruk av læringsplattform
- Krav om minst 80 % deltakelse på undervisningstimer som defineres som obligatoriske
- Gruppeoppgave med muntlig presentasjon
- Individuell skriftlig oppgave
- Gruppeoppgave om kostplanlegging
Vurderingsordning | Karakterskala | Gruppe/individuell | Varighet | Hjelpemidler | Andel | Kommentar |
---|---|---|---|---|---|---|
Hjemmeeksamen | ECTS - A-F | Gruppe (2 - 4) | 3 Dag(er) |
|
Hjemmeeksamen i gruppe med 2-4 studenter over 3 dager som vurderes med gradert bokstavkarakter fra A-F, der E er laveste ståkarakter.
Pensum
Ingen pensumliste tilgjengelig for dette emnet