Fartøyvern

  • Studiefakta

    • Fagområde
      Bygg
    • Studiepoeng
      60
    • Studienivå
      Høgare yrkesfagleg utdanning, nivå 5.1
    • Studiestad
      Nordnes
    • Studieform
      Deltid, Nett
    • Startsemester
      2025 Haust

Fartøyvern

Om studiet

Studiet «Fartøyvern» dekker fagområder innen verftsindustri og musealt arbeid der historiske fartøy av tre og stål restaureres, vedlikeholdes og forvaltes som flytende kulturminner. Fagområdet er teoretisk og praktisk fundert innen de maritime håndverksfagene slik de har vokst frem innen skipstømring og fartøybygging, med tradisjoner helt tilbake til vikingtid og fremover, til nye materialer og produksjonsmetoder overtok fra 1950-tallet.

Pedagogisk vektlegges læring gjennom praktisk arbeid, praksisbasert teori og håndverksteori. Opplæringen spenner fra grunnleggende til mer komplekse arbeidsoperasjoner innenfor feltet, og sentralt i fagplanen er at studentene gjennomgår en byggeprosess, dvs. bygger et nytt fartøy fra grunnen av.

Utdanningen er rettet mot personer som har kompetanse innenfor trebåtbyggerfag, møbelsnekker, tredreierfag, treskjærerfag, tømrerfag, trevare- og bygginnredningsfag. Utdanningen vil også være relevant for personer som har kompetanse innen smedfag, komposittbåtbyggerfag, platearbeiderfaget, modellbyggerfaget og ulike mekanikerfag. Studiet er tilrettelagt for at ulike fagområder kan tilpasse oppgaveløsning og prosjektarbeid til eget fagfelt innenfor rammene av læreutbyttebeskrivelsene i studieplanen. Dette støtter viktigheten av tverrfaglighet innen fartøyvern, med mål om å utdanne godt kvalifiserte håndverkere til restaurering av fartøy og båter. Utdanningen vil også bidra til å bygge videre på fundamentet for fartøyvern som eget fag.

Bestått utdanning kvalifiserer til utføring og ledelse av arbeid som omfatter tilstandsbeskrivelser, planlegging og utførelse av restaurering/byggeoppdrag i privat og offentlig regi, innen verftsindustri og nasjonale fartøyvernsenter og andre båtbyggeri.

Utdanningen kan også benyttes i arbeid knytta til opplæring av elever i videregående skole og av lærlinger og arbeid i museumssektoren og i kulturvernarbeidet i kommunal, fylkeskommunal og statlig regi.

Utdanningen er administrativt lagt til Fagskulen Vestland sitt studiested på Nordnes i Bergen, men samlingene vil være organisert ved Hardanger Fartøyvernsenter i Norheimsund. Det legges opp til tre obligatoriske ukesamlinger per semester, til sammen 12.

Studiet er et nett- og samlingsbasert deltidsstudium som går over to år, og gir 60 studiepoeng i uttelling

Læringsutbyte

Overordnet læringsutbytte for Fartøyvern Læringsutbyttebeskrivingene viser det kandidatene skal kunne etter fullført fagskoleutdanning i fartøyvern, i form av kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse.

Det overordnede målet for utdanningen er å utdanne fagfolk med dokumentert kompetanse innen faget som sikrer at restaureringsoppdrag utføres etter kulturmiljøforvaltningens retningslinjer.

 

Kunnskap

Studenten

  • har kunnskap om begreper, prosesser, viktige dokument (beslutningsdokument, restaureringsplaner osv.) og verktøy som brukes innenfor fartøyvern og restaurering
  • har kunnskap om lover forskrifter, internasjonale konvensjoner samt nasjonale føringer og retningslinjer innenfor kulturminnevernet
  • kjenner måten tradisjonelle båtbyggeteknikker utføres på og hvordan disse og aktuelle materialer brukes i restaurerings- og vernesammenheng
  • har praktisk og teoretisk kunnskap om hvordan materialer sortereres, lagres og velges ut for videre bearbeiding og hvordan materialer måles og merkes
  • kan oppdatere sin faglige kompetanse innenfor kulturminnevern og restaurering med faglitteratur, teknisk dokumentasjon og relevante fora innenfor bransjen
  • forstår betydning av kulturminnevernet og dets historiske utvikling.

Ferdigheter

Studenten

  • kan bruke kunnskap om forholdet mellom tradisjonell materialbruk og arbeidsteknikk i utføringen av restaurering
  • kjenner til og kan forholde seg til de lover og forskrifter som gjelder for fartøyvernet
  • kan planlegge og utføre grunnleggende tradisjonelle byggeteknikker
  • kan stå for utvalg og bearbeiding av materialer og framstille deler med bruk av tradisjonelle verktøy og arbeidsprosesser
  • kan velge ut, framstille og bruke egnet verktøy under de ulike trinnene i materialbearbeidingen og restaureringen
  • kan bruke ulike metoder for konstruksjon, måling og merking
  • kan kartlegge og identifisere relevante problemstillinger (eksempelvis, tilstand, årsaker til skader, materialkvalitet, bearbeidingsmåter m.m.) og behov for iverksetting av tiltak ved restaureringsarbeid
  • kan utarbeide en restaureringsplan og planlegge deler av en restaureringsjobb på fartøy gjennom valg av materialer, verktøy og arbeidsrekkefølge
  • kan utføre og lede håndverksstyrte restaureringsarbeid på fartøy

Generell kompetanse

Studenten

  • har tilegnet seg en grunnleggende forståelse for sammenhengen mellom utføringen av tradisjonelle båt- og skipsbyggingsteknikker, hvordan bruken av teknikker og aktuelt materiale er en del av restaurerings- og vernevirksomheten
  • har utviklet etisk bevissthet overfor håndverk og restaurering
  • kan reflektere over fagets historie og innhold, sammen med andre fagutøvere
  • kan utvikle gode løsninger for utførelsen av arbeid på ulike fartøytyper overfor oppdragsgivere
  • kan tilegne seg fagkunnskap teoretisk og praktisk gjennom litteraturstudier, utprøving, dokumentasjon osv.

Opptak

Generelt om opptak:

Det generelle grunnlaget for opptak til studium ved Fagskulen Vestland er enten relevant fag- eller svennebrev eller treårig yrkesfaglig opplæring. Søkere som kan dokumentere at de skal gjennomføre fagprøve etter opptaksfristen, kan tildeles plass på vilkår om bestått prøve.

Formelle opptakskrav

Relevant yrkesutdanning

Fagbrev/svennebrev som gir grunnlag for opptak er:

  • Trebåtbyggerfag
  • møbelsnekker
  • tredreierfag
  • treskjærerfag
  • tømrerfag
  • trevare- og bygginnredningsfag
  • smedfag
  • komposittbåtbyggerfag
  • platearbeiderfaget
  • modellbyggerfaget
  • ulike mekanikerfag.

Opptak på grunnlag av realkompetansevurdering

Søkere som ikke fyller de generelle opptakskravene, og som har fylt 23 år, kan søke om opptak på grunnlag av realkompetanse. Realkompetanse er all den kompetansen en person har skaffet seg gjennom utdanning, praktisk yrkeserfaring og deltagelse i organisasjoner mm.

Se forskrift om opptak ved Fagskulen Vestland, 2022 §2 på www.lovddata.no for utfyllende informasjon om opptak.

Organisering av studiet

Studiet er nettstøttet deltid over 2 år fordelt på 4 semester. Hvert semester gir 15 studiepoeng til sammen 60, som omfatter om lag 1750 timer (klokketimer) totalt, både undervisningstimer og studentarbeidstimer (normert tid).

Det legges opp til tre obligatoriske ukesamlinger per semester, til sammen 12.

Hovedstudiested for utdanningen er studiested Nordnes. Det vil holdes samlinger på Hardanger og Voss museum, avd. Hardanger fartøyvernsenter i Norheimsund.

 

Fartøyvern Nettstøttet studium over 2 år

Fartøyvern Nettstøttet studium over 2 år

Studiemodell

Fartøyvern Nettstøttet studium over 2 år

Læringsformer

Studiet er praktisk orientert. Det pedagogiske prinsippet er læring gjennom praktisk arbeid og praksisbasert teori.

Fagskulen i Vestland legger til rette for læringsformer der studentene kan bruke kompetanse fra egen praksis i læringen. Prosjektarbeid med eksempeloppgaver er redskap for læring og vurdering i hvert emne i studieplanen. Problemstillinger gitt i prosjektarbeid og eksempeloppgaver vil i stor grad kunne løses gjennom tilpasning til aktivitet på egen arbeidsplass.

Tverrfaglige problemstillinger er det normale i arbeidslivet og er derfor godt egnet til å demonstrere helheten i utdanningen. Arbeid med slike problemstillinger blir sentralt i studiet. Logg og refleksjon må derfor ha en sentral plass i læringsprosessen

Undervisningsformer

Arbeidsformer for nettstøttet studium

Utdanningen er et nett- og samlingsbasert deltidsstudium som går over to år. Studiet består av tre obligatoriske samlinger per semester.

Den første samlingen starter med innføring i emner og digitale verktøy. Hver samling strekker seg over én uke med 40 undervisningstimer. I tillegg vil det være ca. 8 timer hver samling dedikert til veiledning og andre aktiviteter.

Fagskolen i Vestland skal være en fremtidsrettet skole e-læring og nettstudier er en viktig del av måten vi underviser på. Dette er i tråd med digitaliseringen av samfunn- og arbeidsliv. Fagskolen i Vestland nytter primært læringsplattform (LMS) og skybasert programvare, men også webkonferanse, for samhandling i den nettbaserte undervisningen.

Hjemmearbeidet skjer som et nettbasert studentstyrt studium med læringsaktiviteter som er gitt i samråd med lærer. Det skriftlige arbeidet skal så langt mulig koples til praktisk utøvelse som dokumenteres og vurderes gjennom innleveringer knyttet til logg - og rapportskriving, refleksjonsvideoer samt forberedelser til felles gjennomgang og fremvisning på samlingene.

 

Forelesning

Dette er en undervisningsform der lærer presenterer og diskuterer et faglig emne med utgangspunkt i studieplan og pensum. Det blir holdt obligatoriske forelesninger på samlingene. Nettbaserte forelesninger ved Fagskolen i Vestland kan tilbys både asynkrone og synkrone. Asynkrone forelesninger er undervisningsvideo / opptak av forelesninger som legges ut på læringsplattformen og kan sees på et passende tidspunkt.

 

Læringsressurser

Undervisningsmateriell produseres eller deles av lærer og legges tilgjengelig for studentene på læringsplattform eller via skybaserte tjenester. Læringsressurser kan inkludere dokumenter, lenker til nettsider, undervisningsvideo, opptak av forelesninger m.m.

 

Gruppearbeid

Gruppearbeid kan være både lærer- og studentdrevet, og innebærer at mindre grupper samarbeider om løsning av en oppgave eller prosjekt. Gruppene kan samhandle via samskrivingsverktøy eller i nettmøter i et virtuelt møterom ved hjelp av webkonferanse.

 

Veiledning

Veiledning kan forgå både gruppevis eller mellom den enkelte student og lærer. Veiledning tilbys både under samlinger og på nett, og omfatter også praktisk veiledning i utførelse av praktisk arbeid. Via læringsplattform eller skybasert programvare får studentene tilbakemelding på studentarbeid. Tilbakemeldingen kan gis både skriftlig, og ved hjelp av videoopptak eller lydfil. Det tilbys også veiledning i sanntid via webkonferanserom hvor student og lærer kan møtes til forhåndsavtalte tidspunkt.

 

Egenstyrte læringsaktiviteter

Egenstyrte læringsaktiviteter er studentarbeidet utover det fastsatte undervisningstilbudet. Dette inkluderer lesing av pensumlitteratur, bruk av læringsressurser, arbeid med oppgaver, og praktiske øvinger i utførelse av håndverksteknikker. Studenter kan velge oppgaver innen sitt fagområde, i samråd med veileder. Det innebærer at studiet kan tilby opplæring som er tilpasset de ulike fagene som er representert i studentgruppen innenfor rammene gitt i læreutbyttebeskrivelsene. (For eksempel kan en mekaniker utføre mekaniske håndverksteknikker, en smed kan utføre oppgaver innen smedfaget).

 

Mappemetodikk

Mappemetodikk benyttes for å få bedre sammenheng og helhet i læringsprosessen. Dette oppnås ved at arbeidsoppdrag ikke er avsluttet i det øyeblikk de er levert, men at det benyttes som et ledd i læringsprosessen og som et grunnlag for veiledning til studenten om hva det må arbeides videre med.

Målet er en tettere dialog mellom lærer og student om progresjon og utvikling i læreprosessen. Det er knyttet en vurderingsmappe til hvert emne i studieplanen.

Vurdering

Emne er betegnelsen på minste enhet som skal vurderes med karakter, i tråd med praksis i annen tertiærutdanning. Studentens arbeid samles i en vurderings-mappe for hvert emne.

Vurderingene bygger på eksempeloppgaver og prosjektarbeid, spesifisert under hvert emne. Studentens kompetanse vurderes ut fra en samlet vurdering av mappen på grunnlag om studenten har tilegnet seg kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse som er beskrevet i læringsutbytte.

Emneprøve gjennomføres på grunnlag av innholdet i mappen og læringen av prosjektet. Prøveformen tilpasses innholdet i emnet og kan være både muntlig og skriftlig. Eller i kombinasjon med fremvisning av studentarbeid og i forbindelse med utførelse av håndverksteknikker. Sluttvurderingen har til hensikt å dokumentere studentens læringsutbytte og oppnådde kompetanse etter endt opplæring.

 

Karakterskala

Vurdering gjennomføres slik at skolen kan vurdere på et sikkert grunnlag om studenten har tilegnet seg kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse som er beskrevet i det overordnete læringsutbytte. Det skal benyttes bokstavkarakter fra A til F. Karakteren A er beste karakter, og E er dårligste karakter for å bestå eksamen. Karakteren F innebærer at emnet ikke er bestått.

Sluttvurdering

Vurdering gjennomføres slik at skolen kan vurdere på et sikkert grunnlag om studenten har tilegnet seg kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse som er beskrevet i det overordnete læringsutbytte. Det skal benyttes bokstavkarakter fra A til F. Karakteren A er beste karakter, og E er dårligste karakter for å bestå eksamen. Karakteren F innebærer at emnet ikke er bestått.

Sluttdokumentasjon

Studenter som fullfører og består utdanningen vil få utdelt vitnemål og oppnår tittelen:

Fagtekniker - Fartøyvern

For at dette skal fungere godt internasjonalt, skal begrepet Vocational Diploma (VD) brukes på vitnemålet.

Vitnemålet skal inneholde:

  • Emner som inngår i utdanningen.
  • Omfang av emner og oppnådd karakter.
  • Overordnet læringsutbytte.
  • Nivå i Nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk (NKR) 5.1 og kvalifikasjonen som ble oppnådd.
  • Karaktersystemet som blir brukt og antall på studiepoeng.
  • Navn på utdanning

Kunnskapsdepartementet vil gi forskrift om gradsbetegnelse. Grad for utdanningen blir oppgitt på vitnemål.

Studenter som ikke har fullført hele utdanningen, kan be om en karakterutskrift som viser fullførte og beståtte emner og ev. eksamen.