64TK59B Pommelierkunnskap - 2026 Vår

  • Emnefakta

    • Fagområde
      Grøne og gastronomiske utdanningar
    • Studiepoeng
      20
    • Studienivå
      Høgare yrkesfagleg utdanning, nivå 5.1
    • Studiestad
      Hjeltnes
    • Studieprogram
      Pommelier
    • Startsemester
      2026 Vår

Om emnet

Følgende tema inngår i emnet: 

Sensorikk (10 sp)

Mat og sider (5 sp)

Verdiskaping (3 sp)

Lover og reglar (1sp)

Trendar (1sp)

Læringsutbytte

Kunnskap

Studenten:

har kunnskap om smakslære, begrepsbruk og analysemetodar innan sensorikk 

har kunnskap om kjemiske komponentar i sider og deira rolle i smaksbilde

har kunnskap og forståing kring siderens språk og vokabular

har kunnskap om kombinering av mat med sider og fruktdrikke

har kunnskap om ulike norske siderprodusentar og deira produkt

har kunnskap om norsk og internasjonal siderkultur

har kunnskap om vertskapsrolla og pommelierens rolle i ei god måltid- og serveringsoppleving

har innsikt i samanlikningsgrunnlaget mellom sider og andre alkoholholdige drikker

har kunnskap om trendar i siderproduksjon både internasjonalt og nasjonalt

har grunnleggande økonomikunnskap relevant for fagområdet

har innsikt i alkohollova, importlovgiving og produksjonslovgiving

 

Ferdigheiter

Studenten:  

kan ved hjelp av sensoriske eigenskapar kvalitetsbedømme sider

kan differensiere ulike sidrar ut frå region og råstoff

kan kjenne att avvik og feil i sider

kan identifisera smakskomponentar i sider og mat

kan grunngje val av sider og annan fruktdrikke basert på smakskomponentar

kan sette saman drikkekart og menyar

kan planlegge og gjennomføre smakingar med bruk av ulike sensoriske metodar

kan anvende og tilpasse sidervokabular til ulike målgrupper i sal- og kunderelasjonar

kan bruke faglege eigenskapar til å identifisere ein kundegruppes behov og ta rette val ift. til vertskap og servering   

kan reflektere over og sjå samanheng mellom pris og betalingsvilje hos ulike kundesegment

kan holde seg oppdatert på nye tendensar innan siderprodukt og siderrelaterte opplevingar

 

Generell kompetanse

Studenten:

kan utforme opplevingar til ulike kundesegment

kan delta i panel for dømming av sider

kan formidle siderens rolle i eit kultur- og samfunnsperspektiv

kan kalkulera eit produkt og vurdere lønnsemda

kan delta i diskusjonar kring, og forstår yrkesgruppa si rolle i vertskapssamanheng

kan utføre sin arbeidsoppgåve i tråd med gjeldande regelverk og forstå viktigheita av dette

kan bruke tillært kunnskap om alkohollovgivinga til å reflektere rundt alkoholkonsum og - servering

 

VurderingPraktisk infoAnnet
Vurderingsform
Skriftleg skuleeksamen
Andel
33
Sensortype
Intern sensor
Karakterskala
A-F
Innleveringssemester
Andre semester
Gruppering
Individuell
Vurderingsform
Praktisk vurdering
Andel
33
Sensortype
Intern sensor
Karakterskala
A-F
Innleveringssemester
Andre semester
Gruppering
Individuell
Vurderingsform
Praktisk vurdering
Andel
33
Sensortype
Intern sensor
Innleveringssemester
Andre semester

Arbeidsmengde

AktivitetAktivitetsdetaljerVarighetStudieformKommentar
Timeplanfesta timer
69 Tima(r)
Sjølvstudium
215 Tima(r)

Litteratur- og utstyrsliste

Litteratur som vert nytta i undervisninga:

 

Det vert i tillegg førelesningar og artiklar, samt anbefalt tilleggslitteratur.

Emneansvarleg

David Gyllander