64TK59B Pommelierkunnskap - 2026 Vår
Emnefakta
- FagområdeGrøne og gastronomiske utdanningar
- Studiepoeng20
- StudienivåHøgare yrkesfagleg utdanning, nivå 5.1
- StudiestadHjeltnes
- StudieprogramPommelier
- Startsemester2026 Vår
Om emnet
Følgende tema inngår i emnet:
Sensorikk (10 sp)
Mat og sider (5 sp)
Verdiskaping (3 sp)
Lover og reglar (1sp)
Trendar (1sp)
Læringsutbytte
Kunnskap
Studenten:
har kunnskap om smakslære, begrepsbruk og analysemetodar innan sensorikk
har kunnskap om kjemiske komponentar i sider og deira rolle i smaksbilde
har kunnskap og forståing kring siderens språk og vokabular
har kunnskap om kombinering av mat med sider og fruktdrikke
har kunnskap om ulike norske siderprodusentar og deira produkt
har kunnskap om norsk og internasjonal siderkultur
har kunnskap om vertskapsrolla og pommelierens rolle i ei god måltid- og serveringsoppleving
har innsikt i samanlikningsgrunnlaget mellom sider og andre alkoholholdige drikker
har kunnskap om trendar i siderproduksjon både internasjonalt og nasjonalt
har grunnleggande økonomikunnskap relevant for fagområdet
har innsikt i alkohollova, importlovgiving og produksjonslovgiving
Ferdigheiter
Studenten:
kan ved hjelp av sensoriske eigenskapar kvalitetsbedømme sider
kan differensiere ulike sidrar ut frå region og råstoff
kan kjenne att avvik og feil i sider
kan identifisera smakskomponentar i sider og mat
kan grunngje val av sider og annan fruktdrikke basert på smakskomponentar
kan sette saman drikkekart og menyar
kan planlegge og gjennomføre smakingar med bruk av ulike sensoriske metodar
kan anvende og tilpasse sidervokabular til ulike målgrupper i sal- og kunderelasjonar
kan bruke faglege eigenskapar til å identifisere ein kundegruppes behov og ta rette val ift. til vertskap og servering
kan reflektere over og sjå samanheng mellom pris og betalingsvilje hos ulike kundesegment
kan holde seg oppdatert på nye tendensar innan siderprodukt og siderrelaterte opplevingar
Generell kompetanse
Studenten:
kan utforme opplevingar til ulike kundesegment
kan delta i panel for dømming av sider
kan formidle siderens rolle i eit kultur- og samfunnsperspektiv
kan kalkulera eit produkt og vurdere lønnsemda
kan delta i diskusjonar kring, og forstår yrkesgruppa si rolle i vertskapssamanheng
kan utføre sin arbeidsoppgåve i tråd med gjeldande regelverk og forstå viktigheita av dette
kan bruke tillært kunnskap om alkohollovgivinga til å reflektere rundt alkoholkonsum og - servering
| Vurdering | Praktisk info | Annet |
|---|---|---|
Vurderingsform Skriftleg skuleeksamen Andel 33 Sensortype Intern sensor Karakterskala A-F | Innleveringssemester Andre semester Gruppering Individuell | |
Vurderingsform Praktisk vurdering Andel 33 Sensortype Intern sensor Karakterskala A-F | Innleveringssemester Andre semester Gruppering Individuell | |
Vurderingsform Praktisk vurdering Andel 33 Sensortype Intern sensor | Innleveringssemester Andre semester |
Arbeidsmengde
| Aktivitet | Aktivitetsdetaljer | Varighet | Studieform | Kommentar |
|---|---|---|---|---|
Timeplanfesta timer | 69 Tima(r) | |||
Sjølvstudium | 215 Tima(r) |
Litteratur- og utstyrsliste
Litteratur som vert nytta i undervisninga:
- Alkoholloven (1989). Lov om omsetning av alkoholholdig drikk m.v.(LOV-1989-06-02-27) Lovdata: https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1989-06-02-27?q=alkohol
- Havn, Thor Oddvar (2025) Sider - En håndbok om sider fra frukt til flaske. Havn media og formidling
- Jolicoeur, Claude (2022) Cider planet. Chealsea Green Publishing co.
- Cook, Gabe. (2018). Ciderology: from Heritage to the Craft Cider Revolution. OctopusPublishing Group, New York, USA.
- Havn, Thor Oddvar (2024). Sider - En sensorisk reise fra epletreet til matbordet. Havn media og formidling. https://urn.nb.no/URN:NBN:no-nb_digibok_2024060648081
- Forskrift om vern av produktnemninga Sider frå Hardanger som beskytta geografisk nemning (2009). (FOR-2009-04-17-420). Lovdata: https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2009-04-17-420
- Norsk Landbruksrådgiving. (2023). Stell og drift av frukthagen; Stell-og-drift-av-tettplanting-NLRvest2017.pdf
- Vangdal, Eivind. (2022). Siderboka – frå frukthagen til ferdig produkt på flaske. HANEN, Oslo, Norge.
Det vert i tillegg førelesningar og artiklar, samt anbefalt tilleggslitteratur.