64TK59B Pommelieren 1

  • Emnefakta

    • Fagområde
      Grøne og gastronomiske utdanningar
    • Studiepoeng
      10
    • Studienivå
      Høgare yrkesfagleg utdanning, nivå 5.1
    • Studieprogram
      Pommelier
    • Startsemester
      2025 Vår

Om emnet

Følgende tema inngår i emnet: 

Sensorikk 1 (6 sp)

Mat og sider 1 (2 sp)

Lover og reglar (1sp)

Trendar (1sp)

Læringsutbytte

Kunnskap

Studenten:

·    Har kunnskap om smakslære og begrepsbruk innan sensorikk 

·    har kunnskap og forståing kring siderens språk og vokabular

·    har innsikt i alkohollova, importlovgiving og produksjonslovgiving

·    har kunnskap om trendar i siderproduksjon både internasjonalt og nasjonalt

·    har kunnskap om kombinering av mat med sider og fruktdrikke

 

Ferdigheter

Studenten:

·    kan ved hjelp av sensoriske eigenskapar kvalitetsbedømme sider

·    kan holde seg oppdatert på nye tendensar innan siderprodukt og siderrelaterte opplevingar

·    kan identifisera grunnleggande smakskomponentar i sider og mat

·    kan grunngje val av sider og annan fruktdrikke basert på smakskomponentar

·    kan anvende og tilpasse sidervokabular til ulike målgrupper i sal- og kunderelasjonar

 

Generell kompetanse

Studenten:

·    Kan utforme opplevingar til ulike kundesegment

·    Kan utføre sin arbeidsoppgåve i tråd med gjeldande regelverk og forstå viktigheita av dette

·    kan bruke tillært kunnskap om alkohollovgivinga til å reflektere rundt alkoholkonsum og - servering

Vurdering

Eksamen, 2 delar:

- Teoriprøve (50 %)

- Smaksanalyse av sider (bedømming og beskriving) (50 %)

 

Arbeidsmengde

AktivitetVarighetStudieform
Timeplanfesta timer
69 Time(r)
Sjølvstudium
215 Time(r)

Arbeidskrav

  • Deltaking på minimum 80 % av smakingar
  • 5 tester  

 

Fagressursar

Litteratur som vert nytta i undervisninga:

  • Alkoholloven (1989). Lov om omsetning av alkoholholdig drikk m.v.(LOV-1989-06-02-27) Lovdata: https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1989-06-02-27?q=alkohol
  • Anderson, Kasper Wrem (2022). Siderens reise inn i Hardanger. Bodoni Forlag, Stavanger, Norge.
  • Anderson, Kasper Wrem (2022). Siderhistorier - sett fra Hardanger. Bodoni Forlag, Stavanger, Norge.
  • Burton, Neel & James Flewellen. (2018). Vin & blindsmaking. Mime Forlag, Oslo, Norge. 434s.
  • Cook, Gabe. (2018). Ciderology: from Heritage to the Craft Cider Revolution. OctopusPublishing Group, New York, USA.
  • Havn, Thor Oddvar (2024). Sider - En sensorisk reise fra epletreet til matbordet. Havn media og formidling. https://urn.nb.no/URN:NBN:no-nb_digibok_2024060648081
  • Forskrift om vern av produktnemninga Sider frå Hardanger som beskytta geografisk nemning (2009). (FOR-2009-04-17-420). Lovdata: https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2009-04-17-420
  • Gunnarson, Jan & Olle Blohm. (2009). Det gode vertskapet: Kunsten å få mennesker til å føle seg velkomne. Fagbokforlaget, Bergen, Norge.
  • Norsk Landbruksrådgiving. (2023).  Stell og drift av frukthagen; Stell-og-drift-av-tettplanting-NLRvest2017.pdf
  • Vangdal, Eivind. (2022).  Siderboka – frå frukthagen til ferdig produkt på flaske. HANEN, Oslo, Norge.

 

Det vert i tillegg førelesningar og artiklar, samt anbefalt tilleggslitteratur.

Alle studieprogram som bruker dette emnet

  • Pommelier

Emneansvarlig

Andrid Solaas