64PS15A Mjølkeforedling og grunnleggande produksjon - innføring
Emnefakta
- FagområdeGrøne og gastronomiske utdanningar
- Studiepoeng21
- StudienivåHøgare yrkesfagleg utdanning, nivå 5.1
- StudiestadFørde
- StudieprogramHandverksysting
- Startsemester2023 Haust
Om emnet
Tema 1.1 Grunnleggande mjølkeforedling (1. samling i Aurland)
· Hygiene i ysteriet inkl. personleg hygiene
· Introduksjon om gode og dårlege bakteriar i mjølk
· Surleiksmåling og pH-måling
· Loggføring i ysteriet
· Separering, produksjon av rømme og smør
· Produksjon av yoghurt og surmjølk
· Prinsipp for sur- og søtmjølksysting: produksjon av ulike ostetypar, skjørost, ferskost, fetaost, trad. kvitost og brunost
Tema 1.2 Mjølkeforedling i praksis og teori (andre samling i Aurland og resten av første år)
· Tradisjonsostar: Koking av gamalost og ysting av pultost
· Ysting av kvitmuggost, blåmuggost og ulike kvitostar
· Produksjon av kokost og ricotta/brestost
· Syrekulturar typar og metodar
· Salting av ost
· Osteløype
· Mjølkekjemi
· Helseskadelege og kvalitetsforringande mikroorganismar i mjølkeprodukt
· Modning av ost, stell av ost på lager og ulike modningsmikroorganismar
(Framhald same tema, undervisast på samlingar i trondheim + studietur)
· Varmebehandling av mjølk - metodar, fordelar og ulemper
· Ysting av gaudaost
· Introduksjon om fareanalyse og kritiske styringspunkt
· Produksjon av smør
· Produksjon av steikost og Mozzarella
· Innreiing og arbeidsmetodar i ulike ysteri
· Tjukkmjølk på Røros, gubb på Avdem, Cheddar på Hindrum
Læringsutbytte
Kunnskap
Studenten:
- har kunnskap om dei gode mikroorganismane, dyrking av kulturar, kva som fremmer godt økosystem i osten og ysteriet
- har kunnskap om korleis ein skal produsere og lagre mjølk som grunnlag for å produsere gode og trygge produkt
- har kunnskap om produksjonsmetodar for ulike mjølkeprodukt, og korleis ein brukar temperatur, tid og syrningsgrad for å styre produktkvaliteten
- har kunnskap om uønska mikroorganismar, smittekjelder, vekstbetingingar, skadeverknad, og korleis dei kan førebyggast
- har kunnskap om produksjonshygiene, og korleis ulikt utstyr og materiale bør vaskast og evt. desinfiserast for å bli tilstrekkeleg reint
- har kunnskap om ulike materiale i kontakt med mjølk og mjølkeprodukt
- har kunnskap om vanleg modningsforløp og behandling under modning for ulike ostetypar
- kjenner til prinsippa for/Har grunnleggande kunnskap om fareanalyse og kritiske styringspunkt
- har kunnskap om mjølka i matkulturen og mathistoria vår
Ferdigheter
Studenten:
- kan anvende kunnskapen om mjølkeråvara til å velje ut råvare og påverke råvarekvaliteten
- kan anvende kunnskapen til å velje ut og å ta vare på andre råvarer
- kan utføre produksjonsarbeid, vasking og reinhald i tråd med rutinane i ei verksemd, slik at ein kan produsere varer med trygg og stabil kvalitet
- kan kontrollere om syrning er rett utført, og vurdere resultatet
- kan kontrollere om varmebehandling er rett utført, og vurdere resultatet
- kan anvende kunnskap om handsaming under lagring av produkta
Generell kompetanse
Studenten:
- har utvikla ei etisk grunnhaldning til produksjon og sal av lokalprodusert mat, og er i stand til å bidra til å oppretthalde bransjen sitt rykte
- har utvikla forståing for samanhengen mellom råvareeigenskap, mikroorganismar, produksjonsprosess og produktkvalitet slik at ein kan bidra i vurderingar i ei verksemd
- forstår korleis hygieniske og gode arbeidsrutinar bidreg til å sikre trygge og gode produkt
- kan gjennom planer og praktisk utført arbeid framstille produkt som stettar krav frå kundar og myndigheiter
- kan samarbeide med kollegaer og rådgjevingstenesta med mål om å betre produktkvalitet dersom problem oppstår
- kan samarbeide med kollegaer, rådgjevingstenesta og kundar med mål om å utvikle nye produkt
Vurdering
Vurderingsmappe som inneheld:
· Fem læringsnotat.
· Tre temaprøver.
· Ei praktisk retta oppgåve.
Karakteren vert sett etter ei heilskapleg vurdering av vurderingsmappa.
Arbeidsmengde
Aktivitet | Varighet | Studieform |
---|---|---|
Undervisning | 147 Time(r) | |
Sjølvstudium | 497 Time(r) |
Arbeidskrav
· Fem godkjent læringsnotat frå praktisk arbeid på samling.
· Èin presentasjon.
Fagressursar
Faglitteratur Mjølkeforedling og grunnleggande produksjon - innføring
Forfattar og årstal | Tittel | Forlag | ISBN | |
Nordbø & Ballhaus (2017) | Ysting | Fagbokforlaget |
| |
Sundin & Lepage (2019) | Mejeriboken | Eldrimner |
|
Alle studieprogram som bruker dette emnet
- Handverksysting