58TK51H Produksjon av drikkevarer

  • Emnefakta

    • Fagområde
      Grøne og gastronomiske utdanningar
    • Studiepoeng
      12
    • Studiestad
      Hjeltnes
    • Studieprogram
      Lokal matkultur
    • Startsemester
      2025 Haust

Om emnet

  • Jus og saft 
  • Alkoholhaldige drikkevarer (sider, vin, øl, brennevin)

Læringsutbytte

Kunnskap

Studenten:

  • har kunnskap om råvarer og kvalitet på råvarene, som skal nyttast til produksjon av drikkevarer
  • har kunnskap om prosessar som vert nytta til produksjon av drikkevarer, både før og no
  • har kunnskap om nordiske tradisjonar innan drikkevarer
  • har kunnskap om kvalitetsbedømming av produksjonsprosess og ferdig produkt.
  • har innsikt i norsk alkoholregelverk, samt generelle reglar og krav til standardar og kvalitet.
  • har kjennskap til relevante yrkesfelt innanfor produksjonsbransjen
  • har kunnskap om alkoholhaldig drikke sine moglege sosiale og samfunnsmessige konsekvensar

Ferdigheter

Studenten:

  •  kan gjere reie for teoretiske og praktiske val ved heile framstillingsprosessen av drikkevarer
  • kan reflektere over produksjonsmetodane til forskjellige råvarer til drikkevareproduksjon
  • skal ved hjelp av fagstoff kunne vurdere relevansen til problemstillingar som kan oppstå ved produksjon og kvalitetsbedømming av drikkevarer

Generell kompetanse

Studenten:

  •  kan planlegge og gjennomføre produksjon av ulike drikkevarer i tråd med etiske krav og retningslinjer
  • kan utveksle synspunkt med andre med bakgrunn innanfor produksjonsbransjen og deltar i diskusjonar om utøving av nye praktiske metodar

Undervisningsformer og aktivitet

Det vert gjennomført førelesningar av teori som vert følgt opp av demonstrasjonar og / eller praktisk arbeid. Deler av undervisninga kan føregå ute i skulen sine praktiske avdelingar, inne på produksjonskjøkkenet eller ute hjå aktuelle samarbeidsbedrifter. Emnet er praktisk retta. Teori og førelesningar vert lagt ut på It`s learning, samt filmsnuttar /video av demonstrasjonar og praktisk arbeid.

Det vert bedriftsesøke aktuelle produksjons- og foredlingsbedrifter.

Vurdering

  • 4 prøvar 
  • 1 presentasjon 
  • 1 innlevering 

Sluttvurdering vert sett ut frå ei heilskpleg vurdering.

Arbeidsmengde

AktivitetVarighetStudieform
Timeplanfesta timer
57 Time(r)
Deltid
Egenstyrt aktivitet
283 Time(r)
Deltid

Arbeidskrav

  • obligatorisk deltakelse på praksisdagar

Fagressursar

Eick, Colin og Horne, Thomas (2013), Ølbrygging fra hånd til munn, Kagge Forlag AS, ISBN 9788248913276

Jørgen Mønster og Arne Ronald (2015), Verdt å vite om vin, Vigmostad Bjørke ISBN: 9788241912191

Kopier/ artikler / forelesninger

 

Alle studieprogram som bruker dette emnet

  • Lokal matkultur

Emneansvarlig

Julie Gyllander
Andrid Solaas