58TK51H Produksjon av drikkevarer
Emnefakta
- FagområdeGrøne og gastronomiske utdanningar
- Studiepoeng12
- StudiestadHjeltnes
- StudieprogramLokal matkultur
- Startsemester2024 Haust
Om emnet
Jus og saft
Alkoholhaldige drikkevarer (sider, vin, øl, brennevin)
Læringsutbytte
Kunnskap
Kandidaten:
- har kunnskap om råvarer og kvalitet på råvarene, som skal nyttast til produksjon av drikkevarer
- har kunnskap om prosessar som vert nytta til produksjon av drikkevarer, både før og no
- har kunnskap om nordiske tradisjonar innan drikkevarer
- har kunnskap om kvalitetsbedømming av produksjonsprosess og ferdig produkt.
- har innsikt i norsk alkoholregelverk, samt generelle reglar og krav til standardar og kvalitet.
- har kjennskap til relevante yrkesfelt innanfor produksjonsbransjen
- har kunnskap om alkoholhaldig drikke sine moglege sosiale og samfunnsmessige konsekvensar
Ferdigheter
Kandidaten:
- kan gjere reie for teoretiske og praktiske val ved heile framstillingsprosessen av drikkevarer
- kan reflektere over produksjonsmetodane til forskjellige råvarer til drikkevareproduksjon
- skal ved hjelp av fagstoff kunne vurdere relevansen til problemstillingar som kan oppstå ved produksjon og kvalitetsbedømming av drikkevarer
Generell kompetanse
Kandidaten:
- kan planlegge og gjennomføre produksjon av ulike drikkevarer i tråd med etiske krav og retningslinjer
- kan utveksle synspunkt med andre med bakgrunn innanfor produksjonsbransjen og
- deltar i diskusjonar om utøving av nye praktiske metodar
Undervisningsformer og aktivitet
Det vert gjennomført førelesningar av teori som vert følgt opp av demonstrasjonar og / eller praktisk arbeid. Deler av undervisninga kan føregå ute i skulen sine praktiske avdelingar, inne på produksjonskjøkkenet eller ute hjå aktuelle samarbeidsbedrifter. Emnet er praktisk retta. Teori og førelesningar vert lagt ut på It`s learning, samt filmsnuttar /video av demonstrasjonar og praktisk arbeid.
Det vert bedriftsesøke aktuelle produksjons- og foredlingsbedrifter.
Vurdering
Karakter vert sett basert på innleveringar, prøvar og praktiske øvingar ein har hatt gjennom året. Emneprøve tel 50% av karakteren.
Arbeidsmengde
Aktivitet | Varighet | Studieform |
---|---|---|
Undervisning | 200 Time(r) | |
Sjølvstudium | 150 Time(r) |
Arbeidskrav
Arbeidskrav i emnet:
4 prøvar
1 presentasjon
1 innlevering
1 emneprøve
Fagressursar
Fagressurser Produksjon av drikkevarer
Eick, Colin og Horne, Thomas (2013), Ølbrygging fra hånd til munn, Kagge Forlag AS, ISBN 9788248913276
Jørgen Mønster og Arne Ronald (2015), Verdt å vite om vin, Vigmostad Bjørke ISBN: 9788241912191
Kopier/ artikler / forelesninger
Alle studieprogram som bruker dette emnet
- Lokal matkultur