58TK51B Mat og kommunikasjon

  • Emnefakta

    • Fagområde
      Grøne og gastronomiske utdanningar
    • Studiepoeng
      10
    • Studienivå
      Høgare yrkesfagleg utdanning, nivå 5.2
    • Studiestad
      Hjeltnes
    • Studieprogram
      Lokal matkultur
    • Startsemester
      2024 Haust

Om emnet

  • Matkultur og mathistorie
  • Kommunikasjon og formidling 

 

Læringsutbytte

Kunnskap

Studenten:

  • har kunnskap om hovudtrekka ved norsk og nordisk matkultur, tradisjon og konsum og kjennskap til særtrekka ved matkultur i andre land
  • har kunnskap om formidlingsmetodar som promoterer mat og matprodukt, både med tekst og visuell presentasjon
  • Forstår matfaglege omgrep

Ferdigheter

Studenten:

  • kan formidle ulike profesjonar innan gastronomien, og kan ved ulike formidlingsmetodar nå eit breitt publikum
  • kan bruke relevant fagterminologi og reflektere, drøfte og resonnere både munnleg og skriftleg
  • kan planlegge, strukturere og gjennomføre ulike formar for presentasjonar av lokalmat
  • kan hente informasjon frå ulike kjelder (tradisjonelle og digitale), og kunne reflektere over kjeldeopphav og kjeldebruk, både overfor eigne og andre
  • kan vurdera og forstå viktigheita av god kommunikasjon og truverde i høve kunde og produsent

Generell kompetanse

Studenten:

  •  kan gjere greie for val av presentasjon og formidlingsmetodar for mat
  • kan gjennomføre arbeidsoppgåver kor kommunikative (tekst) evner blir brukt til å formidle idear/informasjon om mat
  • kan utføre oppgåver kor språk og formidlingsevner blir brukt til å presentere produkt, idear, og ferdige matrettar
  • forstår viktigheita av at arbeid blir utført i tråd med lover og etiske prinsipp og kommunisert truverdig ovanfor kunde
  • kan bruke all sin fagkunnskap og kjennskap til yrkesfeltet og delta i diskusjonar om god praksis

Undervisningsformer og aktivitet

Det vert ein del lærarstyrt undervisning med gjennomgang av nytt stoff med oppfølgande diskusjonar individuelt og i grupper. I dette emnet er det viktig å aktivisera studentane gjennom prosjekt, diskusjonar og praktiske øvingar i kommunikasjon både munnleg og skriftleg.

Vurdering

  • innlevering
  • munnleg presentasjon.

Karakteren settes etter en helhetlig vurdering

Arbeidsmengde

AktivitetVarighetStudieform
Timeplanfesta timer
48 Time(r)
Deltid
Egenstyrt aktivitet
235 Time(r)
Deltid

Arbeidskrav

5 arbeidskrav 

Alle arbeidskrava må vere bestått for å få avsluttande vurdering i emnet. 

Fagressursar

Mat og kommunikasjon

Fattigmenn, tilslørte bondepiker og rike riddere - mat og spisevaner i Norge fra 1500- tallet til vår tid (2019)

Alle studieprogram som bruker dette emnet

  • Lokal matkultur

Emneansvarlig

Julie Gyllander
Andrid Solaas