58TK51B Mat og kommunikasjon

  • Emnefakta

    • Fagområde
      Grøne og gastronomiske utdanningar
    • Studiepoeng
      10
    • Studienivå
      Høgare yrkesfagleg utdanning, nivå 5.2
    • Studiestad
      Hjeltnes
    • Studieprogram
      Lokal matkultur
    • Startsemester
      2023 Haust

Om emnet

  • Matkultur og mathistorie
  • Kommunikasjon og formidling 

 

Læringsutbytte

Kunnskap

Studenten:

  •           har kunnskap om hovudtrekka ved norsk og nordisk matkultur, tradisjon og konsum og kjennskap til særtrekka ved matkultur i andre land
  •           har kunnskap om formidlingsmetodar som promoterer mat og matprodukt, både med tekst og visuell presentasjon
  •           Forstår matfaglege omgrep

Ferdigheter

Studenten:

  •            kan formidle ulike profesjonar innan gastronomien, og kan ved ulike formidlingsmetodar nå eit breitt publikum
  •            kan bruke relevant fagterminologi og reflektere, drøfte og resonnere både munnleg og skriftleg
  •            kan planlegge, strukturere og gjennomføre ulike formar for presentasjonar av lokalmat
  •            kan hente informasjon frå ulike kjelder (tradisjonelle og digitale), og kunne reflektere over kjeldeopphav og kjeldebruk, både overfor eigne og andre
  •            kan vurdera og forstå viktigheita av god kommunikasjon og truverde i høve kunde og produsent

Generell kompetanse

Studenten:

  •            kan gjere greie for val av presentasjon og formidlingsmetodar for mat
  •            kan gjennomføre arbeidsoppgåver kor kommunikative (tekst) evner blir brukt til å formidle idear/informasjon om mat
  •            kan utføre oppgåver kor språk og formidlingsevner blir brukt til å presentere produkt, idear, og ferdige matrettar
  •            forstår viktigheita av at arbeid blir utført i tråd med lover og etiske prinsipp og kommunisert truverdig ovanfor kunde
  •            kan bruke all sin fagkunnskap og kjennskap til yrkesfeltet og delta i diskusjonar om god praksis

Undervisningsformer og aktivitet

Det vert ein del lærarstyrt undervisning med gjennomgang av nytt stoff med oppfølgande diskusjonar individuelt og i grupper. I dette emnet er det viktig å aktivisera studentane gjennom prosjekt, diskusjonar og praktiske øvingar i kommunikasjon både munnleg og skriftleg.

Vurdering

Karakter vert sett basert på innleveringar, prøvar og presentasjonar gjennom året.  

Arbeidsmengde

AktivitetVarighetStudieform
Undervisning
166 Time(r)
Sjølvstudium
126 Time(r)

Arbeidskrav

Arbeidskrav i emnet vert gitt av faglærar i dei ulike tema. Ei plan for arbeidskrav blir utlevert til studentar på starten av kvart semester. Det vert spesifisert kva som tel inn på emnekarakter i planen. 

Fagressursar

Mat og kommunikasjon

Fattigmenn, tilslørte bondepiker og rike riddere - mat og spisevaner i Norge fra 1500- tallet til vår tid (2019)

Alle studieprogram som bruker dette emnet

  • Lokal matkultur

Emneansvarlig

Julie Gyllander
Andrid Solaas