58TK51A Yrkesretta realfag

  • Emnefakta

    • Fagområde
      Grøne og gastronomiske utdanningar
    • Studiepoeng
      10
    • Studienivå
      Høgare yrkesfagleg utdanning, nivå 5.2
    • Studiestad
      Hjeltnes
    • Studieprogram
      Lokal matkultur
    • Startsemester
      2023 Haust

Om emnet

  • Ernæring (4p)
  • Kjemi (3p)
  • Biologi (2p)
  • Matematikk / Fysikk (1p)

 

Læringsutbytte

Kunnskap

Studenten:

  •           har kunnskap om uorganiske, organiske, biokjemiske og kjemiske prosessar som er relevant knytt til mat, matforedling, tilverking og lagring.
  •           har kunnskap om matematikk knytt til mål og storleik, prosentrekning, forholdstal, formelrekning, og relevant matematikk og statistikk knytt til kjemi og biologi.
  •           kjenner til pH og syre og base-reaksjonar, temperaturpåverknad, oksidering m.m., og feilreaksjonar som kan skje med mat.
  •          kjenner til oppbygnaden av karbohydrat, protein og fett og veit korleis desse vert nedbrote og tekne opp i kroppen.
  •           har grunnleggjande kunnskap om menneske sin anatomi, særleg knytt til fordøyelsessystemet.
  •            har kunnskap om dei ulike vitaminer og mineraler, kva matvarer som inneheld dei, og korleis kroppen nyttar seg av dei.
  •            kjenner til aktuelle enzymreaksjonane knytt til mat, helse og ernæring.
  •            har kjennskap til viktige mikroorganismar
  •            har kjennskap til ulike sjukdomar knytt til feilernæring
  •            har kjennskap til allergiske reaksjonar og intoleranse knytt til mat
  •           har kjennskap til ulike kosthaldsplanar og diettar

Ferdigheter

Studenten:

  •           kan bruke relevant matematikk for å kunne produsere mat, tilverke mat og ferdigstille den.
  •           kan utføre enkle kjemiske forsøk som t.d. å påvise karbohydrat, fett og protein i matvarer.
  •            kan kjenne igjen matvarer som har hatt feil kjemisk prosess

Generell kompetanse

Studenten:

  •          har grunnleggjande kjemisk, biologisk, matematisk, fysiologisk og ernæringsmessig
  •         kunnskap til å kunne bidra i matproduksjon på ein måte som ivaretek og hevar kvaliteten på produktet.

Undervisningsformer og aktivitet

Dette emnet vert gjennomført med førelesningar og gjennomgang av teoretiske emne, både på samlingar og digitalt mellom samlingane.

På samlingane gjennomfører ein laboratorieøvingar og ulike forsøk knytt til kjemi, biologi og ernæring.

Førelesningar og fagstoff vert tilgjengelege på It`s learning, der også oppgåver vert lagt ut og innleveringar levert inn.

Vurdering

Karakter i emnet vert sett på grunnlag av innleveringar og prøver gjennom året (50 %) og ein avsluttande emneprøve (50%).

Arbeidsmengde

AktivitetVarighetStudieform
Undervisning
166 Time(r)
Sjølvstudium
126 Time(r)

Arbeidskrav

Arbeidskrav i emnet vert mindre prøvar, testar og innleveringar etter gjennomgåtte tema, samt ein større emneprøve ved avslutting av emnet.  

Fagressursar

Fagressursar Yrkesretta realfag

Furugren, Bo, (2017), Eldrimner.se, Kemi & biologi för mathantverkare, ISBN: 9789163939518, 139 sider
https://www.eldrimner.com/om-eldrimner/31901.titlar.html

Hjartåker, A., Pedersen, J.I., Müller, H., Andresssen, S.A., (2017) Grunnleggende ernæringslære, Gyldendal akademisk, ISBN: 9788205496934, 475 sider

 

Alle studieprogram som bruker dette emnet

  • Lokal matkultur

Emneansvarlig

Julie Gyllander
Andrid Solaas