20PS12B Næringsutvikling innen natur- og kulturbaserte næringer

20PS12B Næringsutvikling innen natur- og kulturbaserte næringer

  • Emnebeskrivelse
    • Fagområde
      Landbruksfag
    • Emnekode
      20PS12B
    • Studieprogram
      Natur- og kulturbasert entreprenørskap
    • Studiepoeng
      10
    • Studienivå
      Fagskole, nivå 5.1
    • Startsemester
      2023 Høst
Introduksjon

Emnet skal gi en oversikt over natur og kulturressurser og hvordan disse kan ivaretas og benyttes i næringsutvikling på gården.

Tema
  • Kartlegging av natur- og kulturbaserte ressurser
  • Bruk av natur- og kulturbaserte ressurser
  • Utvikling av natur- og kulturbaserte ressurser
Emnets innhold

Kartlegging av natur- og kulturbaserte ressurser

  • Vurdering av natur og kulturressurser på gården
  • Bevaring av natur og kulturminner på gården i næringsutvikling

Bruk av natur- og kulturbaserte ressurser

  • Vern og forvaltning av norsk natur og kultur, herunder gamle bygninger
  • Produksjon og salg av natur- og kulturbaserte varer og tjenester
  • Bli kjent med støtteordninger, standarder og KSL

Utvikling av natur- og kulturbaserte ressurser

  • Forretningsutvikling med ivaretakelse av av stedlige natur- og kulturbaserte ressurser
  • Vurdere markedsmuligheter for natur- og kulturbaserte varer og tjenester
  • Nettverksbygging og samarbeid med lokale og regionale aktører
  • Hensynta kvalitetssikringssystemer og godkjenningsordninger
Læringsutbytte
Kunnskap

Kandidaten

  • har kunnskap om metoder for kartlegging av natur- og kulturbaserte ressurser
  • har kunnskap om vern og forvaltning av norsk natur og kultur
  • har kjennskap til relevante lover og forskrifter som omhandler forvaltning og bruk av natur- og kulturressurser, herunder ulike standarder og godkjenningsordninger
  • har kjennskap til relevante lover og forskrifter for produksjon og salg av natur- og kulturbaserte varer og tjenester, som produksjon og salg av lokale matvarer, Inn på tunet-tjenester, økoturisme, naturveiledning og -guiding
  • har forståelse for eldre bygningers kulturmessige verdi og kunne nytte disse ved utvikling av en unik forretningsidé
  • har kjennskap til ulike landbruksbaserte produkter for salg til urbane miljø, der i blant maskinbaserte tjenester og salg av egen og andres landbruksfaglige kompetanse 
  • har kjennskap til ulike markeder og nye salgskanaler
  • kan benytte den fagrelevante kompetansen som finnes i aktuelle kompetansemiljøer og nettverk 
Ferdigheter

Kandidaten

  • kan vurdere og tilpasse produktets kvalitet/egenart opp imot markedets etterspørsel og betalingsvillighet
  • kan med basis i lokale natur- og kulturressurser, utvikle kvalitetsprodukter til aktuelle målgrupper
  • kan utvikle og bruke kvalitetssikringssystemer for planlegging og kontroll av produksjonen
  • kan anvende relevante standarder og godkjenningsordninger innen forvaltning av natur- og kulturressurser
  • kan anvende relevante standarder og godkjenningsordninger innen vare- og tjenesteproduksjon, som lokal mat, inn på tunet, guiding og økoturisme
  • kan vurdere eldre bygningers tilstand og ulike behov for tiltak
  • kan kartlegge og vurdere mulighet for vare- og tjenesteleveranser
Generell kompetanse

Kandidaten

  • kan utvikle en bevisst holdning til å ivareta natur- og kulturens egenart og egenverdi i utvikling av lokale varer og tjenester
  • kan vurdere nytten av nettverksbygging og samarbeid med andre
  • kan utvikle gode arbeidsmetoder
  • kan reflektere over egen faglig utøvelse og justere denne ved behov
Forventet arbeidsinnsats
AktivitetVarighetStudieform
Undervisning/veiledning
50 Time(r)
Nettbasert med samlinger
Lærerstyrte aktiviteter mellom samlinger
33 Time(r)
Nettbasert med samlinger
Selvstudium
162 Time(r)
Nettbasert med samlinger
Praksis
15 Time(r)
Nettbasert med samlinger
Pensumlitteratur
20PS12B Næringsutvikling innen natur- og kulturbaserte næringer
Litteratur

Gunnarson, Jan og Blohm, Olle (2009). Det Gode Vertskap, ISBN 978-82-519-2444-3

Innovasjon Norge. Håndbok i omdømme- og merkevarebygging;

http://www.innovasjonnorge.no/PageFiles/70635/11215_infoh%C3%A5ndbok_web...

Innovasjon Norge. Aktuelle virkemidler til videreutvikling av en eksisterende virksomhet eller i arbeidet med utvikling av ny ide innenfor landbruksbasert virksomhet

http://innovasjonnorge.no/no/Landbruk/-