20PS12A Bedriftsutvikling

20PS12A Bedriftsutvikling

  • Emnebeskrivelse
    • Fagområde
      Landbruksfag
    • Emnekode
      20PS12A
    • Studieprogram
      Natur- og kulturbasert entreprenørskap
    • Studiepoeng
      15
    • Studienivå
      Fagskole, nivå 5.1
    • Startsemester
      2021 Høst
Introduksjon
  1. Næringsetablering og næringsutvikling
  2. Strategi og ledelse. Forretningsmodell
  3. Økonomistyring
  4. Marked og markedsføring
Emnets innhold

Næringsetablering og næringsutvikling

  • Krav til etablering og avvikling av virksomheter
  • Utvikling av forretningsidéer
  • Rådgivingstjenestene – næringsutvikling
  • Offentlige ordninger knyttet til næringsetablering og næringsutvikling
  • Sentrale lover, forskrifter og retningslinjer innen natur- og kulturbaserte næringer 
  • HMS, KSL, arbeidsmiljølov, revisjon og internkontroll

Strategi og ledelse. Forretningsmodell

  • Kreative prosesser
  • Ledelse og motivasjon
  • Forretningsidé og produktutvikling
  • SWOT. Ressursidentifikasjon og ressursutvikling
  • Forretningsmodell
  • Etikk og kvalitetssikring
  • Organisasjonsformer
  • Støtteapparat og nettverk

Økonomistyring

Økonomi og finansiering

  • Kostnader
  • Kalkulasjon
  • Investeringer og likviditet
  • Kapitalbehov og finansiering
  • Risikovurdering
  • Forholdet mellom privatøkonomi og bedriftsøkonomi
  • Juridiske rammer; skatterett, MVA-loven

Regnskap

  • Resultat- og likviditetsbudsjett
  • Prinsipper for regnskapsføringen, forståelse av skatteregnskap og driftsregnskap.
  • Fakturering
  • Nøkkeltall for lønnsomhet, finansiell stilling og likviditet

Marked og markedsføring

  • Marked og målgrupper
  • Markedsundersøkelser
  • Markedsmål
  • Merkevarebygging
  • Konkurransefortrinn, herunder prising og prisstrategi
  • Markedsføring
Læringsutbytte
Kunnskap

Kandidaten har

  • god oversikt over og en presis forståelse av faguttrykk som brukes innen økonomistyring
  • kunnskap om hvordan en unik forretningsidé kan utvikles
  • kunnskap om krav til etablering, drift/utvikling og avvikling av næringsvirksomhet
  • kunnskap om, og kan begrunne, ulike strategivalg ut fra valgt produksjon, samt ulike markeder innen natur- og kulturbaserte næringer
  • kjennskap til sentrale lover og forskrifter som gjelder for næringsdrivende innen natur- og kulturbaserte næringer
  • innsikt i HMS og øvrige kvalitetskrav (f.eks. KSL-standarder)
  • kunnskap om ulike finansieringsformer og virksomhetens finansieringsbehov på kort og lang sikt
  • kjennskap til etiske dilemmaer knyttet til forvaltning av natur- og kulturressurser
  • kunnskap om sentrale begreper og virkemidler i markedsføring av et produkt
  • kjennskap til relevante nettverk, organisasjoner og digitale nettverk innen nye natur- og kulturbaserte næringer
  • kunnskap om segmentering av et marked og valg av målgruppe

Kandidaten kan

  • oppdatere sin yrkesfaglige kunnskap innen entreprenørskapsfaget
Ferdigheter

Kandidaten kan

  • vurdere en bedrifts investeringsbehov og bedriftens likviditet
  • vurdere en bedrifts kapitalbehov og mulige finansieringsmåter
  • beregne og vurdere sentrale nøkkeltall for lønnsomhet
  • benytte foretakets økonomiske oversikter, som regnskap og balanse, til å vurdere foretakets næringsvirksomhet i forhold til målsettingene
  • finne og nytte relevant informasjon, regler og lover for å utvikle landbruksrelatert næringsvirksomhet og benytte denne kunnskapen i ulike rådgivings- og beslutningssituasjoner
  • finne og nytte aktuelle digitale nettsider, som Brønnøysundregistrene, Innovasjon Norge, Altinn
  • finne fram til aktuelle rådgiver-/fagmiljø innenfor ulike spesialfelt og selv nytte disse
  • kartlegge og identifisere bedriftens styrke, svakheter, muligheter og trusler, og vurdere mulige tiltak for å møte disse
  • finne fram til og anvende relevante støttefunksjoner for etablering og drift av natur- og kulturbaserte næring, herunder nettbasert informasjon og søkerprosedyrer hos offentlig institusjoner, som Innovasjon Norge
Generell kompetanse

Kandidaten har

  • forståelse for etiske dilemmaer innen både tradisjonelt landbruk og andre natur- og kulturbaserte næringer, og hvordan disse påvirker bl.a. bruk av arealer og bygningsmasse
  • kunnskap og ferdigheter knyttet til miljø- og kulturmessige forhold som gir grunnlag for framtidsrettede og gode etiske beslutninger
  • evne til å samarbeide med offentlig og privat rådgivingstjeneste, som landbruksrådgiving, Matmerk, Hanen og andre spesialiteters organisasjoner, herunder nettbaserte tjenester og salgskanaler
  • evne til å bygge nettverk, inkludert digitale nettverk, med aktuelle samarbeidspartnere innen produksjon og salg knyttet til natur- og kulturbaserte produksjoner

 

Kandidaten kan

  • som bedriftsleder utvikle gode arbeidsmetoder for virksomheten, herunder kunne benytte aktuelle digitale hjelpemidler
  • tilby produkter som tilfredsstiller kjøpers forventinger og krav knyttet til kvalitet
Arbeidskrav

Obligatoriske oppgaver og innleveringer

Oppgave 1: Strategi og ledelse.

Oppgave 2: Forretningsmodell.

Oppgave 3: Bedriftsøkonomi.

Oppgave 4: Marked og markedsføring.

 

Innlevering: Logg etter gjennomførte ekskursjoner og bedriftsbesøk.

Innlevering: Refleksjonsnotat etter gjennomført emne.

 

I tillegg:

  • Studenten skal dokumentere gjennomført praktisk HMS-kurs
  • Det er obligatorisk deltakelse på ekskursjoner/befaringer og bedriftsbesøk
  • Etter en forelesningsrekke kan det gis en test/innleveringsoppgave for å sikre at studenten har tilegnet seg nødvendig faktakunnskap 
Arbeidsinnsats

 

Pensumlitteratur
20PS12A Bedriftsutvikling
Litteratur

Hjertnes, Frode (2009): Markedsføring, organisasjon og leiing for LØM-fagene. Fagbokforlaget. ISBN 978-82-450-0815-9

Innovasjon Norge (2012): Forretningsmodell; http://www.innovasjonnorge.no/no/grunder/ideutvikling/slik-lager-du-en-forretningsmodell/#.VLjWq2fwvDA

Knutsen, Heidi (2011): Utsyn over norsk landbruk. Tilstand og utviklingstrekk. Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning. ISBN 978-82-7077-807-2.

Sending , Aage (2009): Økonomistyring for LØM-fagene. Fagbokforlaget. ISBN 978-82-450-0867-8