20PS06C Husdyrproduksjon

20PS06C Husdyrproduksjon

  • Emnebeskrivelse
    • Fagområde
      Landbruksfag
    • Emnekode
      20PS06C
    • Studieprogram
      Grovfôrbasert husdyrproduksjon for fjellandbruket
    • Studiepoeng
      19
    • Studienivå
      Fagskole, nivå 5.1
    • Startsemester
      2024 Høst
Introduksjon

Emnet gir grunnleggende innføring i avl, fôring og stell av drøvtyggere, samt økonomi og lønnsomhet i melk- og kjøttproduksjon basert på en grovfôrbasert husdyrproduksjon. Emnet tar også for seg grunnleggende avlslære og fôringslære for drøvtyggere med fokus på dyreadferd og dyrevelferd. 

Tema

Emner fra alle husdyrproduksjoner

Mjølkeproduksjon på storfe/geit, økonomi, lønnsomhet og planer

Kjøttproduksjon på storfe/geit økonomi, lønnsomhet og planer

Saueproduksjon, økonomi, lønnsomhet og planer​

Emnets innhold

Tema 1: Emner fra alle husdyrproduksjoner

  • Avlslære
  • Fordøyelse, mål for energi og protein
  • Klassifisering av kjøtt, EUROP
  • Fôrmidler
  • Husdyrkontrollene, en del av KSL grunnlaget
  • Dyreadferd, dyrevelferd og dyreetikk, lab. øvelser og teori
  • Regelverket i økologisk produksjon

Tema 2: Mjølkeproduksjon på storfe/geit, økonomi, lønnsomhet og planer

  • Avlsarbeid, herunder valg av rase.
  • Sjukdomslære
  • Fruktbarhet
  • Mjølkekvalitet
  • Fôring og stell, inklusive dyrevelferd og dyreetikk
  • Fôrplaner ved hjelp av tilgjengelige fôrplanleggingsverktøy
  • Beite og beiteadferd
  • Funksjon, kontroll og enkelt vedlikehold av mjølkemaskin
  • Driftsbygninger og ulikt fôringsutstyr
  • Dekningsbidrag og produksjonsøkonomi

Tema 3: Kjøttproduksjon på storfe/geit, økonomi, lønnsomhet og planer

  • Ammekuproduksjon
  • Driftsopplegg
  • Fôring og stell, inklusive dyrevelferd og dyreetikk
  • Avl på kjøttraser
  • Kjøttproduksjon, ulike driftsopplegg         
  • Raser, intensitet
  • Beite
  • Dekningsbidragskalkyler og produksjonsøkonomi

Tema 4: Saueproduksjon, økonomi, lønnsomhet og planer

  • Fôring og stell inklusive dyrevelferd og dyreetikk
  • Driftsledelse
  • Driftsbygninger for sau og ulikt fôringsutstyr
  • Saueavl
  • Sjukdom og helse
  • Klipping og ullhandtering
  • Dekningsbidragskalkyler og produksjonsøkonomi
Arbeids- og læringsaktiviteter

Forelesning og oppgaver individuelt og i grupper

Laboratorieøvelser, ekskursjoner og befaringer.

Det forutsettes at studenten på egenhånd gjør seg kjent med lærestoffet som er nevnt i litteraturlista eller oppgis av lærer og som ikke direkte gjennomgås i plenum.

På samlingene vil det legges vekt på forelesninger ekskursjoner, gjennomførte oppgaver og laboratorieøvelser.

Læringsutbytte
Kunnskap

Kandidaten

  • har kunnskap om- og forståelse av faguttrykk som brukes innenfor mjølk- og kjøttproduksjon på storfe/geit og kjøttproduksjon på sau
  • har kunnskap om produksjon av mjølk og kjøtt ut fra gardens ressurser og øvrig ressurstilgang
  • har innsikt i relevant regelverk, kvalitetskrav, standarder og krav til dokumentasjon i grovfôrbasert husdyrproduksjon
  • har kunnskap om kvalitetskrav mottaker, det være seg industri eller forbruker stiller til produktene
  • har innsikt i hvordan drive grovfôrbasert husdyrproduksjon på en bærekraftig og etisk forsvarlig måte
  • har innsikt i ressursutnyttelse av næringsstoffer i husdyrgjødsel og bruk av denne på en miljømessig og økonomisk måte
  • har kunnskap om styringsprosesser i foretak; analyse, målsetting, planlegging, gjennomføring kontroll og vurdering
  • har kunnskaper og forståelse om faglige nettverk og behov for oppdatering og fornyelse av kunnskap
  • har kunnskap om landbrukspolitiske mål og virkemidler som gjelder for husdyrhold og samfunnets forventning om å produsere rein og trygg mat på en bærekraftig måte
Ferdigheter

Kandidaten

  • kan utarbeide og anvende avls- og fôringsplaner for grovfôrbasert husdyrproduksjon 
  • kan anvende digitale verktøy til å styre husdyrproduksjonen 
  • kan skaffe seg informasjon om hvor relevant fagstoff kan hentes og vurdere hvilke informasjonskilder som er pålitelige og har god praktisk relevans
  • har innsikt i hvordan skaffe seg oversikt over miljøstatus, helsetilstand og dyreetikk og kunne iverksette forbedringstiltak.
  • kan vise at de kan analysere produksjonsresultatet og iverksette forbedringstiltak når det er nødvendig
Generell kompetanse

Kandidaten

  • kan samarbeide med og kjenner til offentlig- og privat rådgivingstjeneste og aktuelle fagmiljø
  • har kunnskap om dyrs instinkter og naturlige behov og kan tilrettelegge produksjonen slik at disse behovene tilfredsstilles på best mulig måte
  • har interesse for å utnytte ressurser på egen gard til å etablere lokalmat-produksjon og opplevelsesaktiviteter.
  • kan samarbeide med fagfeller og veiledningstjenesten med mål om å bedre produksjonen både av fôr og dyreprodukter
  • kan gjennom planer og praktisk utført arbeid produsere mjølk og kjøtt som holder god kvalitet i forhold til gjeldende kvalitetskrav
  • har forståelse for rett mekaniseringsgrad til produksjon av grovfôr og husdyrhold slik at det ikke brukes unødig store ressurser i produksjonen
Arbeidskrav

Felles arbeidskrav for alle studier ved Fagskolen Innlandet

  • Aktiv deltakelse i opplæringen
    • Deltagelse i gruppearbeid, herunder prosjekter og fremføringer i tråd med gruppeavtale. 
    • Sørge for å stille faglig forberedt til undervisning, også etter fravær 
    • Minst 80% oppmøte til all fysisk undervisning (på emnenivå) 
  • Bidra til læring i gruppen/klassen 
  • Aktiv deltakelse på veilednings- og evalueringsmøter 
  • Alle obligatoriske innleveringer, prøver, fremføringer, presentasjoner og eventuelle lab-øvelser, simulering og ekskursjoner i emnet skal være gjennomført og godkjent. 
Pensumlitteratur
20PS06C Husdyrproduksjon
Litteratur

Jefsen, Torger (2007): Fôringslære, Tun Forlag. ISBN 9788252936

Norsk Sau og Geit (2006): Saueboka, Landbruksforlaget. ISBN 9788252920260

Berg, Jan (2007): Produksjon av storfekjøtt, Landbruksforlaget. ISBN 9788252925296

Refsdal, Gillund, Karlberg (2014): Fruktbarhet i fjøset, Fagbokforlaget. ISBN 9788211019448

Hulsen, Jan  (2005): Kusignaler (Felleskjøpet), Forlaget Roodbont. ISBN 075280793

www.grovfornett.no; Aktuelle fagartikler

www.nortura.no; Aktuelle fagartikler og nyhetsbrev

www.tine.no; Aktuelle fagartikler og nyhetsbrev

Mattilsynet: Forskrifter for hold av storfe

Mattilsynet: Veileder til forskrift for hold av storfe

Mattilsynet: Forskrifter for hold av småfe

Mattilsynet: Veileder til forskrift for hold av storfe

Vatn, S, Hektoen, L og Nafstad, O (2008): Helse og velferd hos sau,Tun forlag. ISBN 9788252931808

Faglærer oppdaterer med nyere artikler og faktaark mm.