20PS06C Husdyrproduksjon
20PS06C Husdyrproduksjon
- Emnebeskrivelse
- FagområdeLandbruksfag
- Emnekode20PS06C
- StudieprogramGrovfôrbasert husdyrproduksjon for fjellandbruket
- Studiepoeng19
- StudienivåFagskole, nivå 5.1
- Startsemester2021 Høst
Husdyrproduksjon består av tema;
- Emner fra alle husdyrproduksjoner
- Mjølkeproduksjon på storfe, økonomi, lønnsomhet og planer
- Kjøttproduksjon på storfe, økonomi, lønnsomhet og planer
- Saueproduksjon, økonomi, lønnsomhet og planer
Tema 1: Emner fra alle husdyrproduksjoner
- Avlslære
- Fordøyelse, mål for energi og protein
- Klassifisering av kjøtt, EUROP
- Fôrmidler
- Husdyrkontrollene, en del av KSL grunnlaget
- Dyreadferd, dyrevelferd og dyreetikk, lab. øvelser og teori
- Regelverket i økologisk produksjon
Tema 2: Mjølkeproduksjon på storfe, økonomi, lønnsomhet og planer
- Storfeavl, herunder valg av rase.
- Driftsform
- Sjukdomslære
- Fruktbarhet
- Mjølkekvalitet
- Fôring og stell av storfe, inklusive dyrevelferd og dyreetikk
- Fôrplaner ved hjelp av tilgjengelige fôrplanleggingsverktøy
- Beite
- Funksjon, kontroll og enkelt vedlikehold av mjølkemaskin
- Driftsbygninger for storfe og ulikt fôringsutstyr
- Dekningsbidrag og produksjonsøkonomi
Tema 3: Kjøttproduksjon på storfe, økonomi, lønnsomhet og planer
- Ammekuproduksjon
- Driftsopplegg
- Fôring og stell, inklusive dyrevelferd og dyreetikk
- Avl på kjøttraser
- Oksekjøttproduksjon
- Raser, intensitet
- Kastrater
- Beite
- Dekningsbidragskalkyler og produksjonsøkonomi
Tema 4: Saueproduksjon, økonomi, lønnsomhet og planer
- Fôring og stell inklusive dyrevelferd og dyreetikk
- Driftsledelse
- Driftsbygninger for sau og ulikt fôringsutstyr
- Saueavl
- Sjukdom og helse
- Klipping og ullhandtering
- Dekningsbidragskalkyler og produksjonsøkonomi
Forelesning og oppgaver individuelt og i grupper
Laboratorieøvelser, ekskursjoner og befaringer.
Det forutsettes at studenten på egenhånd gjør seg kjent med lærestoffet som er nevnt i litteraturlista eller oppgis av lærer og som ikke direkte gjennomgås i plenum.
På samlingene vil det legges vekt på forelesninger ekskursjoner, gjennomførte oppgaver og laboratorieøvelser.
Kandidaten:
- har kunnskap om- og forståelse av faguttrykk som brukes innenfor mjølke- og kjøttproduksjon på storfe og kjøttproduksjon på sau
- har kunnskap om produksjon av mjølk, storfekjøtt, sauekjøtt ut fra gardens ressurser og øvrig ressurstilgang
- har innsikt i relevant regelverk, kvalitetskrav, standarder og krav til dokumentasjon i m
- har kunnskap om kvalitetskrav mottaker, det være seg industri eller forbruker stiller til produktene
- har innsikt i hvordan drive husdyrproduksjon på en bærekraftig og etisk forsvarlig måte
- har innsikt i ressursutnyttelse av næringsstoffer i husdyrgjødsel og bruk av denne på en miljømessig og økonomisk måte
- har kunnskap om styringsprosesser i foretak; analyse, målsetting, planlegging, gjennomføring kontroll og vurdering
- har kunnskaper og forståelse om faglige nettverk og behov for oppdatering og fornyelse av kunnskap
- har kunnskap om landbrukspolitiske mål og virkemidler som gjelder for husdyrhold og samfunnets forventning om å produsere rein og trygg mat på en bærekraftig måte
Kandidaten:
- kan utarbeide og anvende avls- og fôringsplaner for storfe og sau
- kan anvende digitale verktøy til å styre produksjonen på storfe og sau
- kan skaffe seg informasjon om hvor relevant fagstoff kan hentes og vurdere hvilke informasjonskilder som er pålitelige og har god praktisk relevans
- har innsikt i hvordan skaffe seg oversikt over miljøstatus, helsetilstand og dyreetikk og kunne iverksette forbedringstiltak.
- Kan vise at de kan analysere produksjonsresultatet og iverksetteforbedringstiltak når det er nødvendig
Kandidaten:
- kan samarbeide med og kjenner til offentlig- og privat rådgivingstjeneste, som Bioforsk, Tine, Nortura, Geno og andre aktuelle fagmiljø
- har kunnskap om dyrs instinkter og naturlige behov og kan tilrettelegge produksjonen slik at disse behovene tilfredsstilles på best mulig måte
- har interesse for å utnytte ressurser på egen gard til å etablere lokalmat-produksjon og opplevelsesaktiviteter.
- kan samarbeide med fagfeller og veiledningstjenesten med mål om å bedre produksjonen både av fôr og dyreprodukter
- kan gjennom planer og praktisk utført arbeid produsere mjølk og kjøtt som holder god kvalitet i forhold til gjeldende kvalitetskrav
- har forståelse for rett mekaniseringsgrad til produksjon av grovfôr og husdyrhold slik at det ikke brukes unødig store ressurser i produksjonen
Følgende arbeidskrav gjelder;
- Gjennomføre 2 obligatoriske innleveringsoppgaver, refleksjonsnotat og dokumentere øvrige obligatoriske aktiviteter i arbeidsmappa
- Obligatorisk deltakelse på ekskursjoner/befaringer og bedriftsbesøk.
- Lage referat fra lab. øvelser og reflektere over faglige momenter
- Det skal gjennomføres mappevurdering. Vurderingsmappa skal inneholde dokumentasjon på utvalgte obligatoriske aktiviteter og refleksjonsnotat. Refleksjonsnotatet er bestått ved innlevering.
Se pkt. 2.4 Mappemetodikk. - Dokumentasjonen skal vurderes av faglærer. Faglærer gir studenten tilbakemelding.
- Det gis en sluttkarakter i emnet som baseres på innhold i vurderingsmappa
Jefsen, Torger (2007): Fôringslære, Tun Forlag. ISBN 9788252936
Norsk Sau og Geit (2006): Saueboka, Landbruksforlaget. ISBN 9788252920260
Berg, Jan (2007): Produksjon av storfekjøtt, Landbruksforlaget. ISBN 9788252925296
Refsdal, Gillund, Karlberg (2014): Fruktbarhet i fjøset, Fagbokforlaget. ISBN 9788211019448
Hulsen, Jan (2005): Kusignaler (Felleskjøpet), Forlaget Roodbont. ISBN 075280793
www.grovfornett.no; Aktuelle fagartikler
www.nortura.no; Aktuelle fagartikler og nyhetsbrev
www.tine.no; Aktuelle fagartikler og nyhetsbrev
Mattilsynet: Forskrifter for hold av storfe
Mattilsynet: Veileder til forskrift for hold av storfe
Mattilsynet: Forskrifter for hold av småfe
Mattilsynet: Veileder til forskrift for hold av storfe
Vatn, S, Hektoen, L og Nafstad, O (2008): Helse og velferd hos sau,Tun forlag. ISBN 9788252931808
Faglærer oppdaterer med nyere artikler og faktaark mm.