20PS06C Husdyrproduksjon

20PS06C Husdyrproduksjon

  • Emnebeskrivelse
    • Fagområde
      Landbruksfag
    • Emnekode
      20PS06C
    • Studieprogram
      Grovfôrbasert husdyrproduksjon for fjellandbruket
    • Studiepoeng
      19
    • Studiested
      Hvam
    • Studienivå
      Fagskole, nivå 5.1
    • Startsemester
      2021 Høst
Introduksjon

Husdyrproduksjon består av tema;

  1. Emner fra alle husdyrproduksjoner
  2. Mjølkeproduksjon på storfe, økonomi, lønnsomhet og planer
  3. Kjøttproduksjon på storfe, økonomi, lønnsomhet og planer
  4. Saueproduksjon, økonomi, lønnsomhet og planer
Emnets innhold

Tema 1: Emner fra alle husdyrproduksjoner

  • Avlslære
  • Fordøyelse, mål for energi og protein
  • Klassifisering av kjøtt, EUROP
  • Fôrmidler
  • Husdyrkontrollene, en del av KSL grunnlaget
  • Dyreadferd, dyrevelferd og dyreetikk, lab. øvelser og teori
  • Regelverket i økologisk produksjon

Tema 2: Mjølkeproduksjon på storfe, økonomi, lønnsomhet og planer

  • Storfeavl, herunder valg av rase.
  • Driftsform
  • Sjukdomslære
  • Fruktbarhet
  • Mjølkekvalitet
  • Fôring og stell av storfe, inklusive dyrevelferd og dyreetikk
  • Fôrplaner ved hjelp av tilgjengelige fôrplanleggingsverktøy
  • Beite
  • Funksjon, kontroll og enkelt vedlikehold av mjølkemaskin
  • Driftsbygninger for storfe og ulikt fôringsutstyr
  • Dekningsbidrag og produksjonsøkonomi

Tema 3: Kjøttproduksjon på storfe, økonomi, lønnsomhet og planer

  • Ammekuproduksjon
  • Driftsopplegg
  • Fôring og stell, inklusive dyrevelferd og dyreetikk
  • Avl på kjøttraser
  • Oksekjøttproduksjon
  • Raser, intensitet
  • Kastrater
  • Beite
  • Dekningsbidragskalkyler og produksjonsøkonomi

Tema 4: Saueproduksjon, økonomi, lønnsomhet og planer

  • Fôring og stell inklusive dyrevelferd og dyreetikk
  • Driftsledelse
  • Driftsbygninger for sau og ulikt fôringsutstyr
  • Saueavl
  • Sjukdom og helse
  • Klipping og ullhandtering
  • Dekningsbidragskalkyler og produksjonsøkonomi
Arbeids- og læringsaktiviteter

Forelesning og oppgaver individuelt og i grupper

Laboratorieøvelser, ekskursjoner og befaringer.

Det forutsettes at studenten på egenhånd gjør seg kjent med lærestoffet som er nevnt i litteraturlista eller oppgis av lærer og som ikke direkte gjennomgås i plenum.

På samlingene vil det legges vekt på forelesninger ekskursjoner, gjennomførte oppgaver og laboratorieøvelser.

Læringsutbytte
Kunnskap

Kandidaten:

  • har kunnskap om- og forståelse av faguttrykk som brukes innenfor mjølke- og kjøttproduksjon på storfe og kjøttproduksjon på sau
  • har kunnskap om produksjon av mjølk, storfekjøtt, sauekjøtt ut fra gardens ressurser og øvrig ressurstilgang
  • har innsikt i relevant regelverk, kvalitetskrav, standarder og krav til dokumentasjon i m
  • har kunnskap om kvalitetskrav mottaker, det være seg industri eller forbruker stiller til produktene
  • har innsikt i hvordan drive husdyrproduksjon på en bærekraftig og etisk forsvarlig måte
  • har innsikt i ressursutnyttelse av næringsstoffer i husdyrgjødsel og bruk av denne på en miljømessig og økonomisk måte
  • har kunnskap om styringsprosesser i foretak; analyse, målsetting, planlegging, gjennomføring kontroll og vurdering
  • har kunnskaper og forståelse om faglige nettverk og behov for oppdatering og fornyelse av kunnskap
  • har kunnskap om landbrukspolitiske mål og virkemidler som gjelder for husdyrhold og samfunnets forventning om å produsere rein og trygg mat på en bærekraftig måte
Ferdigheter

Kandidaten: 

  • kan utarbeide og anvende avls- og fôringsplaner for storfe og sau
  • kan anvende digitale verktøy til å styre produksjonen på storfe og sau
  • kan skaffe seg informasjon om hvor relevant fagstoff kan hentes og vurdere hvilke informasjonskilder som er pålitelige og har god praktisk relevans
  • har innsikt i hvordan skaffe seg oversikt over miljøstatus, helsetilstand og dyreetikk og kunne iverksette forbedringstiltak.
  • Kan vise at de kan analysere produksjonsresultatet og iverksetteforbedringstiltak når det er nødvendig
Generell kompetanse

Kandidaten: 

  • kan samarbeide med og kjenner til offentlig- og privat rådgivingstjeneste, som Bioforsk, Tine, Nortura, Geno og andre aktuelle fagmiljø
  • har kunnskap om dyrs instinkter og naturlige behov og kan tilrettelegge produksjonen slik at disse behovene tilfredsstilles på best mulig måte
  • har interesse for å utnytte ressurser på egen gard til å etablere lokalmat-produksjon og opplevelsesaktiviteter.
  • kan samarbeide med fagfeller og veiledningstjenesten med mål om å bedre produksjonen både av fôr og dyreprodukter
  • kan gjennom planer og praktisk utført arbeid produsere mjølk og kjøtt som holder god kvalitet i forhold til gjeldende kvalitetskrav
  • har forståelse for rett mekaniseringsgrad til produksjon av grovfôr og husdyrhold slik at det ikke brukes unødig store ressurser i produksjonen
Arbeidskrav

Følgende arbeidskrav gjelder;

  • Gjennomføre 2 obligatoriske innleveringsoppgaver, refleksjonsnotat og dokumentere øvrige obligatoriske aktiviteter i arbeidsmappa
  • Obligatorisk deltakelse på ekskursjoner/befaringer og bedriftsbesøk.
  • Lage referat fra lab. øvelser og reflektere over faglige momenter
Vurdering
  • Det skal gjennomføres mappevurdering. Vurderingsmappa skal inneholde dokumentasjon på utvalgte obligatoriske aktiviteter og refleksjonsnotat. Refleksjonsnotatet er bestått ved innlevering.
    Se pkt. 2.4 Mappemetodikk.
  • Dokumentasjonen skal vurderes av faglærer. Faglærer gir studenten tilbakemelding.
  • Det gis en sluttkarakter i emnet som baseres på innhold i vurderingsmappa
Arbeidsinnsats

 

Litteratur

Jefsen, Torger (2007): Fôringslære, Tun Forlag. ISBN 9788252936

Norsk Sau og Geit (2006): Saueboka, Landbruksforlaget. ISBN 9788252920260

Berg, Jan (2007): Produksjon av storfekjøtt, Landbruksforlaget. ISBN 9788252925296

Refsdal, Gillund, Karlberg (2014): Fruktbarhet i fjøset, Fagbokforlaget. ISBN 9788211019448

Hulsen, Jan  (2005): Kusignaler (Felleskjøpet), Forlaget Roodbont. ISBN 075280793

www.grovfornett.no; Aktuelle fagartikler

www.nortura.no; Aktuelle fagartikler og nyhetsbrev

www.tine.no; Aktuelle fagartikler og nyhetsbrev

Mattilsynet: Forskrifter for hold av storfe

Mattilsynet: Veileder til forskrift for hold av storfe

Mattilsynet: Forskrifter for hold av småfe

Mattilsynet: Veileder til forskrift for hold av storfe

Vatn, S, Hektoen, L og Nafstad, O (2008): Helse og velferd hos sau,Tun forlag. ISBN 9788252931808

 

Faglærer oppdaterer med nyere artikler og faktaark mm.