20PS02F Planteproduksjon og -økonomi
20PS02F Planteproduksjon og -økonomi
- Emnebeskrivelse
- FagområdeLandbruksfag
- Emnekode20PS02F
- StudieprogramPlanteproduksjon og driftsledelse
- Studiepoeng22
- StudienivåFagskole, nivå 5.1
- Startsemester2025 Høst
Dette emnet vil gi studentene en bred og grundig kompetanse innen planteprodusjon og -økonomi. Dagens planteprodusent trenger en solid forståelse av sammenhengene mellom biologi, agronomi, miljø, teknikk og økonomi. Dette er essensielt for å kunne vurdere og anvende verktøyene som er nødvendige for å lykkes med produksjon av korn, gras eller poteter. God kunnskap om jordtap, jordpakking, klima og andre moderne utfordringer innen jordbruk, er også viktig. Balansert næringsforsyning er grunnleggende for å forstå prinsippene for gjødselplanlegging og sikre optimal vekst og avkastning.
- Jordkultur
- Gjødselplanlegging og kalking
- Plantevern og skadegjørere
- Plantekultur med dyrkingsteknikk
- Planteforedling
- Produksjonsøkonomi
Jordkultur
- Jordbiologi
- Jordstruktur
- Vann i jord
- Varmeforhold i jord
- Plantenæringsstoffene
- Kretsløpet til C, N, P og K; tap, binding og tilførsel i jord
- Kjemiske prosesser i jord
- Jordartenes bruksegenskaper
- Jordpakking og tiltak
Gjødselplanlegging og kalking
- Mangel og forgiftning av ulike plantenæringsstoffer, symptomer, tiltak
- Jordanalyser
- Organiske gjødselslag og mineralgjødselslag
- Kalk og virkninger av kalking
- Gjødselplanlegging
- Bruk av digitale verktøy, databaser og bruk av ulike data i driften
Plantevern og skadegjørere
- Kulturveksters plass og egenskaper
- Skadegjøreres (ugras, sykdom og skadedyr) plass og egenskaper
- Forebyggende og direkte tiltak mot skadegjørere, strategier, skadeterskler
- Integrert bekjemping
- Driftsform og skadegjørere
- De viktigste skadegjørerne i jordbruksvekster
- Etiske og helsemessige forhold vedrørende bruk av kjemiske plantevernmidler
Plantekultur med dyrkingsteknikk
- Ulike vekster med egenskaper og kjennetegn
- korn
- oljefrø
- erter
- poteter
- gras og grønnfôr
- alternative vekster for framtida
- Fangvekster
- Krav til jord og klima
- Konvensjonell og alternativ jordarbeiding,
- Økologisk planteproduksjon
- Dyrkingsteknikk
- Kontroll, vedlikehold og innstilling av sentrale landbruksmaskiner
- Sprøyteteknikk
- Spredeteknikk for kalk og gjødsel
- Tørketeknikk
- Kjøle- og lagerteknikk
- Vanningsteknikk
- Dokumentasjon og registreringer i planteproduksjon
Planteforedling
- Planteforedling og sortsvalg
- Ekskursjon og orientering om feltforsøk og forsøksteknikk
Produksjonsøkonomi
- Lønnsomhetsvurderinger og dekningsbidrag i planteproduksjon
- Lønnsomhetsvurdering ved investeringer, leie, kjøp og salg av jord.
- Erstatninger
Forelesninger, oppgaver/case individuelt og i grupper, samarbeidslæring/veiledning, problembasert læring/prosjektarbeid.
Ekskursjoner og befaringer i Norge og Norden
Feltforsøk/Studentoppgaver
Målrettet praksisperiode 1 uke
Individuelle og gruppeoppgaver knyttet til de ulike temaområdene.
Det forutsettes at studenten på egenhånd gjør seg kjent med lærestoffet som evt. er nevnt i litteraturlisten eller oppgis av faglærere og som ikke direkte gjennomgås i plenum.
Samlingene vil legge vekt på diskusjon, gjennomføring av problemorienterte oppgaver og forelesninger, feltforsøk og ekskursjoner/befaringer.
Kandidaten:
- har svært god oversikt over og forståelse av faguttrykk som brukes innenfor jord- og plantekultur
- har god innsikt i relevant regelverk, kvalitetskrav, andre standarder og krav til dokumentasjon.
- har svært god forståelse for sammenhenger mellom biologi, agronomi, miljø, teknikk og økonomi i en planteproduksjon og verktøyene som kan brukes for å lykkes i en produksjon
- har svært god kunnskap om oppbygging av jord, kjemiske, fysiske og biologiske prosesser og egenskaper i jord, bruksegenskaper, driftsmåter og jordarbeidingsmetoder. Studenten skal også ha svært god kunnskap om jordtap, jordpakking, klima og andre moderne utfordringer rundt jordbruk.
- har svært god forståelse for betydningen av og sammenhengen mellom riktig og balansert næringsforsyning, plantevekst, kvalitet, økonomi og miljø og kunne forstå prinsippene for gjødselplanlegging.
- kan anvende kunnskaper og erfaringer om jord og innhente ny informasjon for å kunne endre dyrkingspraksis, sette inn relevante tiltak og løse nye utfordringer som måtte oppstå og kunne veilede andre i dette.
- har god oversikt over og forståelse for kulturveksters og skadegjøreres plass i økosystemet, forstå hvordan disse utvikler seg og tilpasses ulike forhold samt forstå sammenhengene mellom disse, hvordan skadegjørere bekjempes både forebyggende og direkte på en mest mulig miljøvennlig og økonomisk måte, samt ulike virkninger av tiltak.
- har svært god kunnskap om de vanligste jordbruksvekstenes egenskaper og krav til dyrking, kvalitetskrav og leveringsbetingelser etter gjeldende krav.
- har god forståelse for betydningen av og sammenhengen mellom riktig og balansert næringsforsyning, plantevekst, kvalitet, økonomi og miljø og kunne forstå prinsippene for gjødselplanlegging.
- har kunnskap om de vanligste jordbruksvekstenes egenskaper og krav til dyrking, kvalitetskrav og leveringsbetingelser etter gjeldende krav
- har kunnskap om bærekraftig korn- og grasproduksjon
Kandidaten:
- kan utføre planteproduksjon på en optimal måte
- kan vurdere og utarbeide ulike planer for en produksjon, analysere og evaluere resultatet, identifisere behov for tiltak, vurdere risiko og sette inn rett tiltak til rett tid for å forbedre driftsresultatet og ta vare på produksjonsgrunnlaget.
- kan møte nye utfordringer og løse disse på en optimal måte og kunne tilpasse produksjonen til nye og endrede krav, regelverk og andre betingelser.
- kan bruke relevante faglige verktøy, herunder digitale varslings-, informasjons-planleggings- og dokumentasjonssystemer, analysere og vurdere resultatene for å oppnå en forbedring i produksjonen.
- kan veilede og gi råd om moderne og bærekraftig planteproduksjon til andre aktører innen næringa
- kan drive jorda på en agronomisk, miljømessig og økonomisk svært god måte ut fra dens egenskaper og kjennetegn, kunne vurdere jordas egnethet for ulike dyrkingsmetoder, vekster og tiltak og selv veilede andre i dette.
- kan identifisere misvekst og skadesymptomer og sette inn de rette tiltak til rett tid
- kan utarbeide en fullstendig gjødsel- og kalkingsplan for ulike vekster med et agronomisk, økonomisk og miljømessig optimalt resultat.
- kan innhente ny informasjon og anvende ulike hjelpemidler i utarbeidelsen av gjødselplaner og kunne løse nye problemstillinger på en god måte
- kan identifisere, planlegge og utføre bekjemping av de viktigste skadegjørerne i gjeldende kulturer ut fra gitte situasjoner, vurdere bekjempingstiltak og sette inn egnet tiltak til rett tid hvor et optimalt biologisk og økonomisk resultat oppnås.
- kan anvende kunnskap om andre og nye skadegjørere og bekjemping av disse, kunne anvende faglige verktøy og innhente relevant informasjon på nye problemstillinger innen plantevern
- kan anvende sin kunnskap om de ulike kulturvekstene og dens dyrkingsteknikk til å kunne oppnå høye avlinger av god kvalitet med et godt økonomisk resultat samtidig som agronomiske og miljømessige hensyn ivaretas på en god måte
- kan utnytte de muligheter som finnes i bruk av digitale hjelpemidler med kartdata om jord, erosjonsfare, kalk- og næringsbehov osv. på en mest mulig fordelaktig måte i planlegging, gjennomføring og dokumentasjon i driften.
- kan utarbeide og vurdere lønnsomhetskalkyle, prosjektplaner og fullstendige driftsplaner, kunne gjennomføre følsomhetsanalyser og forholde seg til ulike typer risiko. Studenten kan med utgangspunkt i skatteregnskap, gjennomføre regnskapsanalyser og vurdere resultatene
- kan analysere produksjonsresultater på bakgrunn av skiftenoteringer, plantevernjournal, kvalitetsanalyser, gjødselplan og annen dokumentasjon for optimalisering av driftsresultatet
Kandidaten:
- kan anvende sin kunnskap og sine ferdigheter til å ta beslutninger for å nå egne og samfunnsmessige mål.
- er oppdatert om relevante endringer og optimaliserer driften etter disse
- har god oversikt over ulike aktører innen fagfeltet og vite hvor relevant informasjon og spesialkompetanse kan innhentes.
- kan vurdere etiske dilemmaer knyttet til planteproduksjon og ulike driftsmetoder
- kan anvende kunnskap og erfaringer, kunne innhente ny informasjon og bruke ulike verktøy for å kunne starte en ny produksjon og/eller ny dyrkingsteknikk og få et grunnlag for å kunne tilpasse seg nye og endrede krav og betingelser, herunder klimaendringer, til enhver tid.
- forstår egen rolle i tverrfaglig team
- kan delta i faggrupper for å kvalitetssikre og videreutvikle kunnskaper og ferdigheter i, og forståelse for, fagfeltet på egen arbeidsplass
Følgende arbeidskrav gjelder:
· aktiv deltakelse i opplæringen
· bidra til læring i gruppen/klassen
· aktiv deltakelse på veilednings- og evalueringsmøter
· alle obligatoriske innleveringer, prøver, fremføringer og eventuelle lab-øvelser i emnet skal være gjennomført og godkjent.
Lærer i emnet fastsetter vurderingskriterier og vurderer om arbeidskravet er godkjent eller ikke.
Det enkelte arbeidskrav vurderes med utgangspunkt i vurderingskriterier for arbeidskrav. Det gis sluttvurdering i emnet med gradert karakter etter en skala fra A til F, der A er beste karakter. Det kreves karakteren E for bestått.
Aktivitet | Varighet | Studieform |
---|---|---|
Undervisning/veiledning | 110 Time(r) | Nettbasert med samlinger |
Lærerstyrte aktiviteter mellom samlinger | 92 Time(r) | Nettbasert med samlinger |
Selvstudium | 356 Time(r) | Nettbasert med samlinger |
Praksis | 14 Time(r) | Nettbasert med samlinger |
Markens Maskiner ISBN 978-87-93050-51-8
L.O. Brandsæter, Kjell Mangerud m.fl (2009): FOKUS: Plantevern og plantehelse i økologisk landbruk (2009). Bind 3 – Korn, oljevekster og kjernebelgvekster (sidehenvisninger blir gitt) Bioforsk. ISBN 978-82-17-00459-2
Richard Meadow, L. O Brandsæter m.fl (2008): FOKUS: Plantevern og plantehelse i økologisk landbruk (2008). Bind 2 – Grønnsaker og potet. (sidehenvisninger blir gitt) Bioforsk. ISBN 978-82-17-00415-8
www.nibio.no : Aktuelle fagartikler og nyhetsbrev
www.nlr.no : Aktuelle fagartikler og nyhetsbrev
www.lovdata.no Aktuelle lover og forskrifter
Nærmere sidehenvisninger i litteratur gis ved studiestart.