20PS02F Planteproduksjon og -økonomi

20PS02F Planteproduksjon og -økonomi

  • Emnebeskrivelse
    • Fagområde
      Landbruksfag
    • Emnekode
      20PS02F
    • Studieprogram
      Planteproduksjon og driftsledelse
    • Studiepoeng
      22
    • Studienivå
      Fagskole, nivå 5.1
    • Startsemester
      2023 Høst
Introduksjon

Dagens planteprodusent har behov for god forståelse for sammenhenger mellom biologi, agronomi, miljø, teknikk og økonomi. Dette for å kunne vurdere verktøyene som kan brukes for å lykkes i produksjon av korn, gras eller potetproduksjon. Her vil også god kunnskap om jordtap, jordpakking, klima og andre moderne utfordringer rundt jordbruk være naturlig. Balansert næringsforsyning danner grunnlag for å kunne forstå prinsippene for gjødselplanlegging.

Tema
  • Jordkultur
  • Gjødselplanlegging og kalking
  • Plantevern og skadegjørere
  • Plantekultur med dyrkingsteknikk
  • Feltforsøksteknikk
  • Produksjonsøkonomi
Emnets innhold

Jordkultur

  • Jordbiologi
  • Jordstruktur
  • Vann i jord
  • Varmeforhold i jord
  • Plantenæringsstoffene
  • Kretsløpet til C, N, P og K; tap, binding og tilførsel i jord
  • Kjemiske prosesser i jord
  • Jordartenes bruksegenskaper
  • Jordpakking og tiltak

Gjødselplanlegging og kalking

  • Mangel og forgiftning av ulike plantenæringsstoffer, symptomer, tiltak
  • Jordanalyser
  • Organiske gjødselslag og mineralgjødselslag
  • Kalk og virkninger av kalking
  • Gjødselplanlegging med fokus på digitale verktøy
  • Bruk av digitale verktøy og databaser til registreringer og bruk av ulike data i driften

Plantevern og skadegjørere

  • Kulturveksters plass og egenskaper
  • Skadegjøreres (ugras, sykdom og skadedyr) plass og egenskaper, grupper av skadegjørere
  • Forebyggende og direkte tiltak mot skadegjørere, strategier, skadeterskler
  • Integrert bekjemping
  • Driftsform og skadegjørere
  • De viktigste skadegjørerne i jordbruksvekster
  • Etiske og helsemessige forhold vedrørende bruk av kjemiske plantevernmidler

Plantekultur med dyrkingsteknikk

  • Vekstene
    • Korn
    • oljefrø
    • erter
    • poteter
    • gras og grønnfôr
  • Alternative vekster for framtida
  • Fangvekster
  • Vekstens egenskaper og kjennetegn
  • Krav til jord og klima
  • Tradisjonell og alternativ jordarbeiding,
  • Økologisk planteproduksjon
  • Dyrkingsteknikk; etablering av såbed, såing/setting, gjødsling, plantevern, vanning, høsting og høsteteknikk, konservering, lagring, kvalitetskrav, leveringsbetingelser, vekstskifte, økonomi, valg av maskin/produksjonsutstyr
  • Kontroll, vedlikehold og innstilling av sentrale landbruksmaskiner
  • Presisjonslandbruket
  • Sprøyteteknikk
  • Spredeteknikk for kalk og gjødsel
  • Tørketeknikk
  • Kjøle- og lagerteknikk
  • Vanningsteknikk
  • Eksterne krav i produksjon, dokumentasjon, rutiner, KSL

Feltforsøksteknikk

  • Anlegg og stell av felt
  • Registreringer
  • Analyse og resultater
  • Presentasjon/rapportskriving.

Produksjonsøkonomi

  • Produksjonsøkonomi, lønnsomhetsvurderinger og dekningsbidrag
  • Mekaniseringsøkonomi
  • Kjøp og salg av produkter og innsatsmidler
  • Lønnsomhetsvurdering ved leie, kjøp og salg av jord. Erstatninger
  • Taksering og eierskifte
Arbeids- og læringsaktiviteter

Forelesninger, oppgaver/case individuelt og i grupper, samarbeidslæring/veiledning, problembasert læring/prosjektarbeid.

Ekskursjoner og befaringer i Norge og Norden

Feltforsøk/Studentoppgaver

Målrettet praksisperiode 1 uke

Individuelle og gruppeoppgaver knyttet til de ulike temaområdene.

Det forutsettes at studenten på egenhånd gjør seg kjent med lærestoffet som evt. er nevnt i litteraturlisten eller oppgis av faglærere og som ikke direkte gjennomgås i plenum. 

Samlingene vil legge vekt på diskusjon, gjennomføring av problemorienterte oppgaver og forelesninger, feltforsøk og ekskursjoner/befaringer. 

Læringsutbytte
Kunnskap

Studenten

  • har svært god oversikt over og forståelse av faguttrykk som brukes innenfor jord- og plantekultur og god innsikt i relevant regelverk, kvalitetskrav, andre standarder og krav til dokumentasjon.
  • har svært god forståelse for sammenhenger mellom biologi, agronomi, miljø, teknikk og økonomi i en planteproduksjon og verktøyene som kan brukes for å lykkes i en produksjon
  • har svært god kunnskap om oppbygging av jord, kjemiske, fysiske og biologiske prosesser og egenskaper i jord, bruksegenskaper, driftsmåter og jordarbeidingsmetoder. Studenten skal også ha svært god kunnskap om jordtap, jordpakking, klima og andre moderne utfordringer rundt jordbruk.
  • har svært god forståelse for betydningen av og sammenhengen mellom riktig og balansert næringsforsyning, plantevekst, kvalitet, økonomi og miljø og kunne forstå prinsippene for gjødselplanlegging.
  • kan anvende kunnskaper og erfaringer om jord og innhente ny informasjon for å kunne endre dyrkingspraksis, sette inn relevante tiltak og løse nye utfordringer som måtte oppstå og kunne veilede andre i dette.
  • har god oversikt over og forståelse for kulturveksters og skadegjøreres plass i økosystemet, forstå hvordan disse utvikler seg og tilpasses ulike forhold samt forstå sammenhengene mellom disse, hvordan skadegjørere bekjempes både forebyggende og direkte på en mest mulig miljøvennlig og økonomisk måte, samt ulike virkninger av tiltak.
  • har svært god kunnskap om de vanligste jordbruksvekstenes egenskaper og krav til dyrking, kvalitetskrav og leveringsbetingelser etter gjeldende krav.
  • har god forståelse for betydningen av og sammenhengen mellom riktig og balansert næringsforsyning, plantevekst, kvalitet, økonomi og miljø og kunne forstå prinsippene for gjødselplanlegging.
  • har kunnskap om de vanligste jordbruksvekstenes egenskaper og krav til dyrking, kvalitetskrav og leveringsbetingelser etter gjeldende krav
  • har kunnskap om bærekraftig korn- og grasproduksjon
Ferdigheter

Studenten

  • kan utføre planteproduksjon på en optimal måte
  • kan vurdere og utarbeide ulike planer for en produksjon, analysere og evaluere resultatet, identifisere behov for tiltak, vurdere risiko og sette inn rett tiltak til rett tid for å forbedre driftsresultatet og ta vare på produksjonsgrunnlaget.
  • kan møte nye utfordringer og løse disse på en optimal måte og kunne tilpasse produksjonen til nye og endrede krav, regelverk og andre betingelser.
  • kan bruke relevante faglige verktøy, herunder digitale varslings-, informasjons-planleggings- og dokumentasjonssystemer, analysere og vurdere resultatene for å oppnå en forbedring i produksjonen.
  • kan veilede og gi råd om moderne og bærekraftig planteproduksjon til andre aktører innen næringa
  • kan drive jorda på en agronomisk, miljømessig og økonomisk svært god måte ut fra dens egenskaper og kjennetegn, kunne vurdere jordas egnethet for ulike dyrkingsmetoder, vekster og tiltak og selv veilede andre i dette.
  • kan identifisere misvekst og skadesymptomer og sette inn de rette tiltak til rett tid
  • kan utarbeide en fullstendig gjødsel- og kalkingsplan for ulike vekster med et agronomisk, økonomisk og miljømessig optimalt resultat.
  • kan innhente ny informasjon og anvende ulike hjelpemidler i utarbeidelsen av gjødselplaner og kunne løse nye problemstillinger på en god måte
  • kan identifisere, planlegge og utføre bekjemping av de viktigste skadegjørerne i gjeldende kulturer ut fra gitte situasjoner, vurdere bekjempingstiltak og sette inn egnet tiltak til rett tid hvor et optimalt biologisk og økonomisk resultat oppnås.
  • kan anvende kunnskap om andre og nye skadegjørere og bekjemping av disse, kunne anvende faglige verktøy og innhente relevant informasjon på nye problemstillinger innen plantevern
  • kan anvende sin kunnskap om de ulike kulturvekstene og dens dyrkingsteknikk til å kunne oppnå høye avlinger av god kvalitet med et godt økonomisk resultat samtidig som agronomiske og miljømessige hensyn ivaretas på en god måte
  • kan utnytte de muligheter som finnes i bruk av digitale hjelpemidler med kartdata om jord, erosjonsfare, kalk- og næringsbehov osv. på en mest mulig fordelaktig måte i planlegging, gjennomføring og dokumentasjon i driften.
  • kan utarbeide og vurdere lønnsomhetskalkyle, prosjektplaner og fullstendige driftsplaner, kunne gjennomføre følsomhetsanalyser og forholde seg til ulike typer risiko. Studenten kan med utgangspunkt i skatteregnskap, gjennomføre regnskapsanalyser og vurdere resultatene
  • kan analysere produksjonsresultater på bakgrunn av skiftenoteringer, plantevernjournal, kvalitetsanalyser, gjødselplan og annen dokumentasjon for optimalisering av driftsresultatet
Generell kompetanse

Studenten

  • kan anvende sin kunnskap og sine ferdigheter til å ta beslutninger for å nå egne og samfunnsmessige mål.
  • er oppdatert om relevante endringer og optimaliserer driften etter disse
  • har god oversikt over ulike aktører innen fagfeltet og vite hvor relevant informasjon og spesialkompetanse kan innhentes.
  • kan vurdere etiske dilemmaer knyttet til planteproduksjon og ulike driftsmetoder
  • kan anvende kunnskap og erfaringer, kunne innhente ny informasjon og bruke ulike verktøy for å kunne starte en ny produksjon og/eller ny dyrkingsteknikk og få et grunnlag for å kunne tilpasse seg nye og endrede krav og betingelser, herunder klimaendringer, til enhver tid.
  • forstår egen rolle i tverrfaglig team
  • kan delta i faggrupper for å kvalitetssikre og videreutvikle kunnskaper og ferdigheter i, og forståelse for, fagfeltet på egen arbeidsplass
Arbeidskrav

Følgende arbeidskrav gjelder:

· aktiv deltakelse i opplæringen

· bidra til læring i gruppen/klassen

· aktiv deltakelse på veilednings- og evalueringsmøter

· alle obligatoriske innleveringer, prøver, fremføringer og eventuelle lab-øvelser i emnet skal være gjennomført og godkjent.

Lærer i emnet fastsetter vurderingskriterier og vurderer om arbeidskravet er godkjent eller ikke.

Vurdering

Det enkelte arbeidskrav vurderes med utgangspunkt i vurderingskriterier for arbeidskrav. Det gis sluttvurdering i emnet med gradert karakter etter en skala fra A til F, der A er beste karakter. Det kreves karakteren E for bestått.

Pensumlitteratur
20PS02F Planteproduksjon og -økonomi
Litteratur

Markens Maskiner ISBN 978-87-93050-51-8

L.O. Brandsæter, Kjell Mangerud m.fl (2009): FOKUS: Plantevern og plantehelse  i økologisk landbruk (2009). Bind 3 – Korn, oljevekster og kjernebelgvekster (sidehenvisninger blir gitt) Bioforsk. ISBN 978-82-17-00459-2

Richard Meadow, L. O Brandsæter m.fl (2008): FOKUS: Plantevern og plantehelse  i økologisk landbruk (2008). Bind 2 – Grønnsaker og potet.  (sidehenvisninger blir gitt) Bioforsk. ISBN 978-82-17-00415-8

www.nibio.no :  Aktuelle fagartikler og nyhetsbrev

www.nlr.no : Aktuelle fagartikler og nyhetsbrev

www.lovdata.no Aktuelle lover og forskrifter

www.plantevernleksikonet.no

Nærmere sidehenvisninger i litteratur gis ved studiestart.