20PS02E Driftledelse og økonomi

20PS02E Driftledelse og økonomi

  • Emnebeskrivelse
    • Fagområde
      Landbruksfag
    • Emnekode
      20PS02E
    • Studieprogram
      Planteproduksjon og driftsledelse
    • Studiepoeng
      16
    • Studienivå
      Fagskole, nivå 5.1
    • Startsemester
      2023 Høst
Introduksjon

Dette emnet gis ferdigheter som trengs for å analysere, legge faglige planer og vurdere resultatene i foretaket.  Ved å lære om økonomiske forhold, organisering av drifta, arbeidsledelse, behov for egen og ekstern kompetanse, vil en bli i bedre stand til å ta riktige beslutninger. En får kjennskap til formelle, juridiske krav og offentlige bestemmelser til måten næringsvirksomheten drives på slik de kommer frem av lover, forskrifter og bestemmelser om landbruksdrift, regnskap og arbeidsmiljø. En får inngående kunnskap og til å utarbeide driftsplaner

Tema
  • Rammevilkår
  • Bedriftsøkonomi
  • Strategi og ledelse
  • Næringsutvikling og næringsetablering
Emnets innhold

Rammevilkår

Internasjonale og nasjonale rammevilkår

  • Utvikling og utviklingstrender innen landbruk og øvrige natur- og kulturbaserte næringer i Europa.
  • Rammevilkår, internasjonale organisasjoner og offentlige institusjoner, internasjonale nettverk.
  • Norges forhold til WTO, EU og EØS innen landbruk og regional utvikling.
  • Utvikling og utviklingstrender innen landbruk og øvrige natur- og kulturbaserte næringer i Norge.
  • Mål og virkemidler i norsk landbrukspolitikk knyttet til både landbruk og øvrige natur- og kulturbaserte næringer.
  • Landbruks- og regionalpolitikken i et framtidsperspektiv.
  • Spesielle programmer/satsingsområder – nasjonalt og regionalt.
  • Landbrukets rolle i et miljø- og klimaperspektiv. Muligheter og utfordringer.
  • Selvforsyningsgrad og beredskap
  • Regionalt miljøprogram (RMP)
  • Importvernet og MUL-land
  • Markedsordninger
  • Virkemiddelsystemet
  • Sentrale lover og forskrifter i produksjon og omsetning av mat
  • Samvirkeorganisasjonenes rolle
  • Jus i landbruket (jord-, odels- og konsesjonsloven, omdisponering, fraskilling av tomter, bekkelukkinger mm)
  • Arbeidsmiljølov, revisjon og internkontroll.
  • HMS
  • Klimamål i landbruket

Bedriftsøkonomi

Økonomi og finansiering

  • Nøkkeltall innen økonomi.
  • Driftsgranskingene
  • Budsjett og likviditet.
  • Finansiering.
  • Risikovurdering.
  • Privatøkonomi, trygd/pensjon og forsikring

Regnskap

  • Prinsipper for regnskapsføringen, bilag, kontoplan, ligningskjema og forståelse av skatteregnskap og driftsregnskap.
  • Juridiske rammer; skatterett, MVA-forståelse
  • Fakturering og betalingsløsninger, dataflyt og kontanthåndtering, VIPS
  • Fra skatteregnskap til driftsregnskap, privat og bil
  • Forståelse av økonomiskstilling utfra regnskapet
  • Beskatning, personinntekt
  • Selskapsformer og skatt

Strategi og ledelse

  • Kompetanse, tolking av omverden, risiko
  • Å lede seg selv og en bedrift
  • Samarbeid, nettverk og kommunikasjon
  • Veien videre: mål, utvikling og veivalg
  • Organisasjonsformer
  • Arbeidsgiveransvar
  • Forhandlingteknikk

Næringsutvikling og næringsetablering

  • Krav til etablering og avvikling av virksomheter.
  • Kartlegge og vurdere foretakets samlede ressurser (SWOT).
  • Forretningsmodell (Innovasjon Norge sin modell).
  • Forretningsplaner
  • Rådgivingstjenestene – innenfor tradisjonelt landbruket og nye næringer.
  • Ulike tilskuddsordninger og institusjoner.
  • Driftsplan
Læringsutbytte
Kunnskap

Studenten

  • har god oversikt over og en presis forståelse av faguttrykk som brukes innen økonomi og driftsledelse
  • har kunnskap om hvordan en unik forretningsidé utvikles
  • har kunnskap om krav til etablering, drift/utvikling og avvikling av næringsvirksomhet
  • har kunnskap om, og kan begrunne, ulike strategivalg ut fra valgt produksjon, samt ulike markeder innen landbruksrelaterte næringer
  • har innsikt i HMS og øvrige kvalitetskrav (som KSL-standarder)
  • har god oversikt over de ulike rammebetingelser for norsk landbruk og kan vurdere hvilken betydning disse har for de ulike produksjoner og regioner
  • har oversikt over de mest sentrale målene og virkemidlene i norsk landbrukspolitikk
  • har kjennskap til internasjonal landbrukspolitikk, herunder avtaler som gjelder norsk landbruk, og kunne peke på følger og hvilke etiske dilemmaer dette kan ha for verdens matproduksjon, norsk landbruk som helhet og for den enkelte bedrift i matvarekjeden.
  • har kjennskap til de krav som stilles til sjølstendig næringsdrivende og hva som skiller lønnsmottakere og næringsdrivende
  • har forståelsen av sentrale begreper som benyttes innenfor regnskap og driftsplanlegging
  • har innsikt i muligheter og utfordringer innenfor klima- og miljøspørsmål og hvordan landbruket kan bidra i måloppnåelse innenfor disse områdene.
  • har kunnskap om landbrukspolitiske mål og virkemidler som gjelder for planteproduksjon, med hovedfokus på korn-, potet- og grasproduksjon
Ferdigheter

Studenten

  • kan anvende en enkel SWOT-analyse eller tilsvarende verktøy for et landbruksforetak
  • kan utarbeide en enkel budsjett- og finansieringsplan ved hjelp av digitale verktøy
  • kan vurdere økonomiske nøkkeltall for bedriften
  • kan finne og nytte relevant informasjon, regler og lover for å utvikle landbruksrelatert næringsvirksomhet og benytte denne kunnskapen i rådgivnings- og beslutningssituasjoner
  • kan finne og nytte aktuelle digitale nettsider, som Brønnøysundregistrene, Innovasjon Norge, Altinn
  • kan finne og nytte aktuelle rådgiver-/fagmiljø innenfor ulike spesialfelt og selv nytte disse
  • kan utarbeide og vurdere lønnsomhetskalkyler og driftsplaner, vurdere følsomhetsanalyser og forholde seg til ulike typer risiko
  • kan vurdere ulike skattemessige disposisjoner og benytte skatteregnskap og driftsregnskap til analyse og vurdering av virksomheten i forhold til målsettingene
  • kan benytte foretakets økonomiske oversikter, som regnskap og balanse, til å vurdere foretakets næringsvirksomhet i forhold til målsettingene
Generell kompetanse

Studenten

  • har forståelse for, og kan kommunisere, hvordan nasjonal og regional vare- og tjenesteproduksjon inngår som en samfunnsoppgave, og hvordan produksjon basert på landbrukets ressurser påvirker miljø og kultur
  • har kunnskap om hvordan ressursene på foretaks- og grendenivå kan til å etablere lokalmat –produksjon og opplevelsesaktiviteter
  • har forståelse for etiske dilemmaer innen både tradisjonelle og nye landbruksrealterte næringer, og hvordan disse påvirker bl.a. bruk av arealer, bygningsmasse og kulturlandskap
  • har kunnskap og ferdigheter knyttet til miljø- og kulturmessige forhold som gir grunnlag for framtidsretta og gode etiske beslutninger
  • har evne til å bygge relasjoner med yrkeskollegaer og andre næringsdrivende, samt aktuelle kunder og kundegrupper
  • kan som bedriftsleder utvikle gode arbeidsmetoder for virksomheten, herunder benytte aktuelle digitale hjelpemidler
Arbeidskrav

Følgende arbeidskrav gjelder:

· aktiv deltakelse i opplæringen

· bidra til læring i gruppen/klassen

· aktiv deltakelse på veilednings- og evalueringsmøter

· alle obligatoriske innleveringer, prøver, fremføringer og eventuelle lab-øvelser i emnet skal være gjennomført og godkjent

Lærer i emnet fastsetter vurderingskriterier og vurderer om arbeidskravet er godkjent eller ikke.

Vurdering

Det enkelte arbeidskrav vurderes med utgangspunkt i vurderingskriterier for arbeidskrav. Det gis sluttvurdering i emnet med gradert karakter etter en skala fra A til F, der A er beste karakter. Det kreves karakteren E for bestått.

Pensumlitteratur
20PS02E Driftledelse og økonomi
Litteratur

Håndbok for driftsplanlegging https://nibio.brage.unit.no/nibio-xmlui/handle/11250/2834996

Margaret Smørhold, Tove Karin Mannes Ege, Monica Dørheim(2021): Økonomi 1 (næringsøkonomi) Fagbokforlaget. ISBN 9788211042774

opplæringshefte i landbrukspolitikk https://nettbutikk.bondelaget.no/produkt/47670993/landbrukspolitikk-opplaringshefte

Hefte som utgis årlig fra Norges Bondelag «innspill til jordbruksforhandlingene»

www.lovdata.no.  Aktuelle lover.

https://www.altinn.no/starte-og-drive/

https://www.innovasjonnorge.no/no/tjenester/oppstart-av-bedrift

Det blir gitt nærmere sidehenvisninger i litteraturen ved studiestart.