20PS02E Driftledelse og økonomi

20PS02E Driftledelse og økonomi

  • Emnebeskrivelse
    • Fagområde
      Landbruksfag
    • Emnekode
      20PS02E
    • Studieprogram
      Planteproduksjon og driftsledelse
    • Studiepoeng
      16
    • Studienivå
      Fagskole, nivå 5.1
    • Startsemester
      2021 Høst
Introduksjon

Rammevilkår.

Internasjonale og nasjonale rammevilkår

  • Utvikling og utviklingstrender innen landbruk og øvrige natur- og kulturbaserte næringer i Europa.
  • Rammevilkår, internasjonale organisasjoner og offentlige institusjoner, internasjonale nettverk.
  • Norges forhold til WTO, EU og EØS innen landbruk og regional utvikling.
  • Utvikling og utviklingstrender innen landbruk og øvrige natur- og kulturbaserte næringer i Norge.
  • Mål og virkemidler i norsk landbrukspolitikk knyttet til både landbruk og øvrige natur- og kulturbaserte næringer.
  • Landbruks- og regionalpolitikken i et framtidsperspektiv.
  • Spesielle programmer/satsingsområder – nasjonalt og regionalt.
  • Landbrukets rolle i et miljø- og klimaperspektiv. Muligheter og utfordringer.
  • Regionalt miljøprogram (RMP)
  • Importvernet og MUL-land
  • Markedsordninger
  • Virkemiddelsystemet
  • Sentrale lover og forskrifter i produksjon og omsetning av mat
  • Samvirkeorganisasjonenes rolle
  • Jus i landbruket (jord-, odels- og konsesjonsloven, omdisponering, fraskilling av tomter, bekkelukkinger mm)
  • Arbeidsmiljølov, revisjon og internkontroll.
  • HMS

 

Bedriftsøkonomi

Økonomi og finansiering

  • Nøkkeltall innen økonomi.
  • Budsjett og likviditet.
  • Finansiering.
  • Risikovurdering.
  • Privatøkonomi, trygd/pensjon og forsikring

Regnskap

  • Prinsipper for regnskapsføringen, forståelse av skatteregnskap og driftsregnskap.
  • Juridiske rammer; skatterett, MVA-loven.
  • Fakturering og betalingsløsninger
  • Fra skatteregnskap til driftsregnskap
  • Forståelse av økonomiskstilling utfra regnskapet
  • Beskatning

Strategi og ledelse

  • Kompetanse, tolking av omverden, risiko
  • Å lede seg selv og en bedrift
  • Samarbeid, nettverk og kommunikasjon
  • Veien videre: mål, utvikling og veivalg
  • Selskapsformer og arbeidsgiveransvar

Næringsutvikling og næringsetablering

  • Krav til etablering og avvikling av virksomheter.
  • Kartlegge og vurdere foretakets samlede ressurser (SWOT).
  • Forretningsmodell (Innovasjon Norge sin modell).
  • Forretningsidé
  • Rådgivingstjenestene – innenfor tradisjonelt landbruket og nye næringer.
  • Ulike tilskuddsordninger og institusjoner.
  • Driftsplan
Emnets innhold
  1. Rammevilkår
  2. Bedriftsøkonomi
  3. Strategi og ledelse
  4. Næringsutvikling og næringsetablering
Arbeids- og læringsaktiviteter

Forelesninger, oppgaver/case individuelt og i grupper, samarbeidslæring/veiledning, problembasert læring/prosjektarbeid

Gruppeoppgave som følger bedriften gjennom hele prosessen.

Det forutsettes at studenten på egen hånd gjør seg kjent med lærestoffet som event. er nevnt i litteraturlisten eller oppgis av faglærere og som ikke direkte gjennomgås i plenum. 

Samlingene vil legge vekt på diskusjon og gjennomføring av problemorienterte oppgaver, faglige ekskursjoner / befaringer og bedriftsbesøk.

Læringsutbytte
Kunnskap

Kandidaten har

  • god oversikt over og en presis forståelse av faguttrykk som brukes innen økonomi og driftsledelse
  • kunnskap om hvordan en unik forretningsidé utvikles
  • kunnskap om krav til etablering, drift/utvikling og avvikling av næringsvirksomhet
  • kunnskap om, og kan begrunne, ulike strategivalg ut fra valgt produksjon, samt ulike markeder innen landbruksrelaterte næringer
  • innsikt i HMS og øvrige kvalitetskrav (som KSL-standarder)
  • god oversikt over de ulike rammebetingelser for norsk landbruk og kan vurdere hvilken betydning disse har for de ulike produksjoner og regioner
  • oversikt over de mest sentrale målene og virkemidlene i norsk landbrukspolitikk
  • kjennskap til internasjonal landbrukspolitikk, herunder avtaler som gjelder norsk landbruk, og kunne peke på følger og hvilke etiske dilemmaer dette kan ha for verdens matproduksjon, norsk landbruk som helhet og for den enkelte bedrift i matvarekjeden.
  • kjennskap til de krav som stilles til sjølstendig næringsdrivende og hva som skiller lønnsmottakere og næringsdrivende
  • forståelsen av sentrale begreper som benyttes innenfor regnskap og driftsplanlegging
  • innsikt i muligheter og utfordringer innenfor klima- og miljøspørsmål og hvordan landbruket kan bidra i måloppnåelse innenfor disse områdene.
  • kunnskap om landbrukspolitiske mål og virkemidler som gjelder for planteproduksjon, med hovedfokus på korn-, potet- og grasproduksjon
Ferdigheter

Kandidaten kan

  • anvende en enkel SWOT-analyse eller tilsvarende verktøy for et landbruksforetak
  • utarbeide en enkel budsjett- og finansieringsplan ved hjelp av digitale verktøy
  • vurdere økonomiske nøkkeltall for bedriften
  • finne og nytte relevant informasjon, regler og lover for å utvikle landbruksrelatert næringsvirksomhet og benytte denne kunnskapen i rådgivnings- og beslutningssituasjoner
  • finne og nytte aktuelle digitale nettsider, som Brønnøysundregistrene, Innovasjon Norge, Altinn
  • finne og nytte aktuelle rådgiver-/fagmiljø innenfor ulike spesialfelt og selv nytte disse
  • utarbeide og vurdere lønnsomhetskalkyler og driftsplaner, vurdere følsomhetsanalyser og forholde seg til ulike typer risiko
  • vurdere ulike skattemessige disposisjoner og benytte skatteregnskap og driftsregnskap til analyse og vurdering av virksomheten i forhold til målsettingene
  • benytte foretakets økonomiske oversikter, som regnskap og balanse, til å vurdere foretakets næringsvirksomhet i forhold til målsettingene
Generell kompetanse

Kandidaten har

  • forståelse for, og kan kommunisere, hvordan nasjonal og regional vare- og tjenesteproduksjon inngår som en samfunnsoppgave, og hvordan produksjon basert på landbrukets ressurser påvirker miljø og kultur
  • har kunnskap om hvordan ressursene på foretaks- og grendenivå kan til å etablere lokalmat –produksjon og opplevelsesaktiviteter
  • forståelse for etiske dilemmaer innen både tradisjonelle og nye landbruksrealterte næringer, og hvordan disse påvirker bl.a. bruk av arealer, bygningsmasse og kulturlandskap
  • kunnskap og ferdigheter knyttet til miljø- og kulturmessige forhold som gir grunnlag for framtidsretta og gode etiske beslutninger
  • evne til å bygge relasjoner med yrkeskollegaer og andre næringsdrivende, samt aktuelle kunder og kundegrupper
  • som bedriftsleder utvikle gode arbeidsmetoder for virksomheten, herunder benytte aktuelle digitale hjelpemidler
Arbeidskrav

Følgende arbeidskrav gjelder;

  • Gjennomføre 4 innleveringsoppgaver og dokumentere øvrige obligatoriske aktiviteter der alt legges inn i arbeidsmappa
  • Levere refleksjonsnotat
  • Obligatorisk deltakelse på faglige ekskursjoner/befaringer og bedriftsbesøk.
Vurdering

Det skal gjennomføres mappevurdering, der arbeidsmappa minst skal inneholde dokumentasjon på alle obligatoriske aktiviteter. Dokumentasjonen skal vurderes av faglærer som gir tilbakemelding til studenten.

Vurderingsmappa inneholder dokumentasjon fra arbeidsmappa.

Det gis en sluttkarakter i emnet som baseres på innhold i vurderingsmappa.

Arbeidsinnsats

 

Pensumlitteratur
20PS02E Driftledelse og økonomi
Litteratur

Frode Hjertnes og  Aage Sending: Økonomistyring for LØM-emnet. 2. utgave 2014. Fagbokforlaget. ISBN 978-82-450-1644-4

Norsk matproduksjon – i en komplett verdikjede. Utfordringer og muligheter for 2009 – 2013. Hefte utgitt av Norsk landbrukssamvirke.

Heidi Knutsen (2011): Utsyn over norsk landbruk. Tilstand og utviklingstrekk. Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning. ISBN 978-82-7077-807-2.

Innovasjon Norge (2012): Forretningsplan; http://www.innovasjonnorge.no/Bygg-en-bedrift/Forretningsplan/

St.meld nr 29 (2011 – 2012) Landbruks- og matpolitikken. Velkommen til bords.  http://www.regjeringen.no/nb/dep/lmd/dok/regpubl/stmeld/2011-2012/meld-st-9-20112012.html?id=664980

www.lovdata.no.  :Aktuelle lover.

Det blir gitt nærmere sidehenvisninger i litteraturen ved studiestart.