Statusmelding

Emnebeskrivelsen for semesteret du ønsket å se, er ikke publisert. Du ser nå den sist tilgjengelige versjonen.

01BP02C EITKFNF Utvikling og endring i prosess og produksjon

01BP02C EITKFNF Utvikling og endring i prosess og produksjon

  • Emnebeskrivelse
    • Emnekode
      01BP02C EITKFNF
    • Studieprogram
      Fagarbeideren i den digitaliserte næringsmiddelindustrien
    • Studiepoeng
      10
    • Studiested
      Fredrikstad
    • Studienivå
      Fagskole nivå 5.1
    • Emneansvarlig
      Ole Kristian Thoresen
Undervisningssemestere
2024 Høst
Emnets innhold
  • Forbedringsarbeid
    • Historisk perspektiv
    • Prinsipper
    • Ulike roller i forbedringsarbeid
    • Relevante verktøy
    • Kontinuerlig forbedring
    • Økonomi-svinn
    • Bærekraft
    • Basiselementer: SDB, 5S, Tavlemøter/tavlestruktur, jobbobservasjoner.
    • Analyseverktøy: A3.
  • Endringsforståelse
    • Prinsipper for endringsprosesser
    • Møteledelse/møteregler
    • Hva er endringsmotstand?
    • Motivasjon
    • Planlegging
    • Involvering av ansatte
    • Forbedringskultur
    • Endringstrapp
    • Kontinuerlig forbedring
  • Prosessflyt
    • Prosesskartlegging
    • Flytintroduksjon
    • Verdistrømanalyse
    • Kunde/leverandør
    • Avvik og avvikshåndtering
  • Produksjonsflyt
  • Driftsflyt
  • Innovasjonsstrategier
Læringsutbytte
Kunnskap

Kandidaten:

  • Har kunnskap om verktøy/innhold/elementer som inngår i produksjonen i næringsmiddelindustrien
  • Har innsikt i bruk av OEE som måltall
  • Har forståelse for behovet for endring og omstilling knyttet til bransjeutfordringer og ressursbruk
  • Har kunnskap om aktuelle forbedringsmetoder og verktøy i produksjonsprosesser i næringsmiddelindustrien
  • Kan oppdatere sin faglige kunnskap som fagarbeider og forstår næringsmiddelindustriens betydning i et samfunns- og verdiskapingsperspektiv
Ferdigheter

Kandidaten:

  • Kan gjøre rede for forbedringstiltak
Generell kompetanse

Kandidaten:

  • Har forståelse for endringsprosesser og enkel prosjektprosess
  • Har forståelse for hvorfor forbedringsarbeid skal inkludere hele organisasjonen
  • Har forståelse for hva kontinuerlig forbedring er og PDCA som metode
  • Har utviklet en forståelse for interne og eksterne kulturforskjeller
  • Er i stand til å formidle utfordringer og muligheter
  • Har forståelse for egen rolle i endringsprosesser
  • Kan delta aktivt i bedriftens utviklings- og forbedringsarbeid
Arbeidsinnsats

Arbeidskrav

Minimum to obligatoriske innleveringer skal være godkjent for å kunne gå opp til avsluttende eksamen/test.

Vurdering

Mappevurdering, prosessevaluering og tester danner grunnlaget for emnekarakteren

Arbeids- og læringsaktiviteter

Forelesning, veiledning, prosjektarbeid med presentasjon, refleksjoner og diskusjoner.

Litteraturliste

Litteraturliste oppdateres og kunngjøres ved studiestart.