Sikkerhetsledelse og organisasjonskultur innen luftfarten
Studiefakta
- StudieprogramSikkerhetsledelse og organisasjonskultur innen luftfarten
- Studiepoeng5
- StudiestedNettbasert
- StudieformHeltid, Deltid
- Start2025 Høst
Fagområde
Innledning
AOF Fagskolen fikk i 2022 tildelt midler fra HK-dir/Bransjeprogram «Kompetanseløft for luftfarten» til utvikling og pilotering av fagskolemodulen/-emnet «Sikkerhetsledelse og organisasjonskultur innen luftfarten».
Hele fundamentet i bransjeprogrammene er at partene i arbeidslivet gir innspill på hvilke behov som ligger i bransjen. Fagskolemodulen skal sikre den enkeltes, samfunnets og arbeidslivets behov for ny kompetanse som er i tråd med nye oppgaver og utfordringer innen luftfartssektoren. Dagens og framtidens utfordringer, både for samfunnet generelt og luftfartssektoren spesielt, innebærer behov for nytenkning hvor de ansatte må få tilført ny kunnskap.
Luftfart er en meget sammensatt og kompleks aktivitet, der alle aktører har et ansvar for og en reell påvirkningsmulighet på flysikkerheten. Gjennom nasjonale og internasjonale avtaler, regler og bestemmelser for folk og frakt, sikrer man luftfartøy fra tilsiktede og utilsiktede hendelser.
Det er vesentlig at samtlige som utøver et yrke på en lufthavn eller i forbindelse med luftfart, forstår at de uansett funksjon har en viktig rolle i sikkerhetsarbeidet. Kunnskap, ferdighet og holdninger kanalisert gjennom disiplinert bruk av prosedyrer, sjekklister og rapporteringskanaler er grunnleggende elementer for sikkerheten (safety og security) i luftfartssystemet.
Fagskolemodulen tar for seg sikkerhet i bransjen. Dette innebærer kunnskap om gjeldende normer og regler, viktigheten av transformasjonsledelse og et godt psykososialt arbeidsmiljø. Blant viktige tema er også fokus på safety og security, samt hva den enkeltes rolle betyr for å skape effektivitet, proaktivitet og samarbeid på tvers av sektoren. Luftfarten er i kontinuerlig endring. På bakgrunn av dette er det viktig at en kan ta i bruk ny teknologi og metoder for å sikre bærekraft, trygghet og lønnsomhet på tvers av hele bransjen.
I lys av dette ønsker Fagskolen Tirna å bygge opp en fagskolemodul innenfor Sikkerhetsledelse og organisasjonskultur innen luftfarten. Fagmiljøet etterspør videreutdanning for fagarbeidere. Med denne modulplanen ønsker Fagskolen Tirna å imøtekomme disse behovene.
Læringsutbytte
Læringsutbytte for modulen
Kunnskap
Studenten
- har kunnskap om enkelte standardiserte modeller innen ledelse og sikkerhetsledelse i luftfart
- har kunnskap om relevante regler og forskrifter som regulerer sikkerhet i luftfarten
- har bransjekunnskap og kjennskap til de ulike elementene innen luftfarten
Ferdigheter
Studenten
- kan anvende faglig kunnskap om hvordan mennesker og god sikkerhetsledelse i luftfarten er avgjørende for å fremme et trygt arbeidsmiljø, der ivaretakelse av myndighetskrav, kolleger og passasjerer står sentralt
- kan anvende relevante faglig verktøy ved risikoanalyser etter gjeldende standarder innen luftfarten
- kan kartlegge og identifisere utfordringer og forbedringsmuligheter innen luftfartens organisasjonskultur
Generell kompetanse
Studenten
- har forståelse av OODA-loop som arbeidsmetode, og ulike roller innen luftfarten ved tverrfaglig samarbeid
- kan utføre tverrfaglig samarbeid med ulike yrkesgrupper innen luftfarten
- kan utvikle relevante arbeidsmetoder rettet mot tilsiktede (security) og utilsiktede (safety) hendelser innen luftfarten
Formelle opptakskrav
Fagskoleutdanningen er høyere yrkesfaglig utdanning og ligger på nivå over videregående opplæring. Fagskoleutdanning gir kompetanse som kan tas i bruk i arbeidslivet uten ytterligere opplæringstiltak. For opptak til fagskolemodulen Sikkerhetsledelse og organisasjonskultur kreves det fullført og bestått videregående opplæring med fagbrev innen reiseliv, transport, luftfart, vekterfaget, sikkerhetsfaget, salgsfaget, kontor- og administrasjonsfaget, logistikkfaget, renholdsfaget, kokkefaget eller servitørfaget.
Opptak på bakgrunn av realkompetanse
Opptaksgrunnlaget til fagskoleutdanning er fullført og bestått videregående opplæring. Søkere som er 23 år eller eldre i opptaksåret, kan tas opp på grunnlag av tilsvarende realkompetanse. Med realkompetanse menes all form for formell og ikke formell kompetanse som søker har opparbeidet seg gjennom skolegang, arbeid og fritid. Realkompetanse vurderes ut fra innlevert skriftlig dokumentasjon. Dokumentasjon kan være karakterutskrift, kompetansebevis, kursbevis og/eller arbeidsattester. Arbeidserfaring kan være opparbeidet gjennom arbeids- og samfunnsliv, frivillig sektor, utdanning eller kurs.
Vurdering av realkompetanse gjøres i forhold til:
- dokumentasjon på bestått teori til fagprøven innen yrkesfaglige utdanningsprogram som nevnt under formelle opptakskrav, eller generell studiekompetanse. I tillegg må søker legge ved dokumentert relevant arbeidserfaring
eller
- dokumentasjon på relevant arbeidserfaring eller kompetanse likeverdig Vg3 innen yrkesfaglige utdanningsprogram som nevnt under formelle opptakskrav. For å dokumentere likeverdig kompetanse kan søker bli bedt til å gjennomføre og bestå en elektronisk fagtest som bygger på den Vg3-læreplanen som danner grunnlag for søkers arbeidserfaring.
eller
- dokumentasjon fra høyere utdanning som vurderes som relevant for utdanningen. I tillegg må søker legge ved dokumentert relevant arbeidserfaring. Med relevant arbeidserfaring menes arbeidsoppgaver inne luftfarts- og/eller relaterte disipliner
Gjennomført og bestått fagskolemodul kvalifiserer ikke til fag- eller svennebrev
Studiets omfang og struktur
Vurderingsordningen
Modulen avsluttes med at studentene leverer et arbeidskrav som danner grunnlag for vurdering. Arbeidskravet er i form av en moduleksamen. Vurdering fastsettes på grunnlag av det innleverte arbeidet. Det settes en karakter. Det er læringsutbyttet som skal måles når karakter på modulen skal gis.
Avsluttende vurdering
Ved moduleksamen vil karakteren bli gitt etter karakterskalaen A, B, C, D, E og F, der A er beste karakter og F er ikke bestått.
Sluttdokumentasjon
Karakterutskrift utstedes i henhold til gjeldende Lov om høyere yrkesfaglig utdanning og Forskrift om høyere yrkesfaglig utdanning. Utforming og innhold er fastsatt av Nasjonalt organ for kvalitet i utdanning (NOKUT).