Observasjon og stell av sår
Studiefakta
- StudienivåHøyere yrkesfaglig utdanning, nivå 5.1
- StudieprogramObservasjon og stell av sår
- Studiepoeng30
- StudiestedArendal, Bergen, Haugesund, Kristiansand, Lyngdal, Nettbasert, Stavanger
- StudieformHeltid, Deltid
- Start2025 Høst
Fagområde
Innledning
Fagskoleutdanningen Observasjon og stell av sår omhandler generelle prinsipper i sårbehandling, årsaker til at sår oppstår og faktorer som påvirker tilheling av sår. Studenten vil oppnå kompetanse til å kunne identifiserende de ulike sårtypene og kunne beskrive disse, samt lære hvordan de ulike sårtypene kan forebygges og behandles. I tillegg til de vanligste sårtypene, blir også sjeldnere sårtyper og hudsykdommer omtalt slik at studenten kan kjenne igjen disse.
Studiet går grundig inn i ulike sårbehandlingsmetoder; både tradisjonelle metoder og metoder der det blir brukt avanserte sårprodukter og teknologi. I tillegg til å kunne bruke disse sårbehandlingsmetodene, vil studenten også lære å bruke digitale verktøy for å bedre diagnostikk og oppfølging hos pasienten med sår.
Studiet har fokus på personsentrert omsorg og studenten lærer å vurdere pasientens behov for å tilpasse sårbehandlingen til hver enkelt pasient. I forhold til utfordrende pasientgrupper vil dette være spesielt viktig. Studenten vil lære å bruke kommunikasjon for å oppnå samhandling med disse pasientgruppene.
Etter fullført studie, skal studenten ha utviklet en etisk grunnholdning i arbeidet med observasjon og stell av sår, og kunne utføre arbeidet på en forsvarlig måte. De samfunnsmessige konsekvensene av sår er store, både miljømessige og økonomiske. Studiet er derfor relevant ut fra et samfunnsperspektiv. Sår vil også påføre pasienten lidelse i form av smerter og bekymringer, infeksjoner, lukt og lekkasjer, i tillegg til tid brukt til sårstell. Studenten vil utvikle forståelse for hvordan dette påvirker pasientens livskvalitet i form av fysiske, psykiske, sosiale og økonomiske belastninger, og hvordan negative konsekvenser av sår kan reduseres.
Sårstell krever mye tid og ressurser i helsevesenet, som allerede lider av for lite personell og trange budsjetter. I Norge er det stor mangel på sykepleiere og en ny arbeidsdeling er i gang. Sårbehandling har tradisjonelt vært en sykepleieroppgave. Etter å ha fullført studiet, skal studenten ha god kompetanse i observasjon og stell av sår og kan avlaste sykepleier ved å ta et større ansvar av dette. Samtidig vil det føre til kompetanseheving på arbeidsplassen, noe som kan være med på å gjøre arbeidsoppgavene mer attraktive og kan føre til økt rekruttering i helsesektoren.
Etter gjennomført studie, vil studenten ha tilegnet seg nødvendig kompetanse innen observasjon og stell av sår for arbeid på sårklinikker, sykehus, institusjon og hjemmesykepleie. Kompetanse innen avanserte sårprodukter, teknologi og digitale verktøy, vil sikre at studenten er i forkant av feltet.
Læringsutbytte
Fagskoleutdanningen Observasjon og stell sår har som overordnet mål å utdanne reflekterte yrkesutøvere, med høy yrkesetisk standard som tar initiativ til å planlegge, organisere og iverksette tiltak innen observasjon og stell av sår.
Studentene skal etter gjennomført utdanning ha etablert et grunnlag for livslang læring og kontinuerlig omstilling, samt kunne vise forståelse for og innsikt i nyervervet kunnskap. Fagskoleutdanningen skal sikre den enkeltes, samfunnets og arbeidslivets behov for ny kompetanse som er i tråd med nye oppgaver og utfordringer innen helsesektoren.
Fagskoleutdanningen skal være yrkesrettet og praksisrelatert. Utdanningen er tverrfaglig og har et klart brukerperspektiv. Målgruppen er helsefagarbeidere, hjelpepleiere, helsesekretærer, ambulansepersonell og miljøarbeidere.
Etter endt utdanning skal studentene ha oppnådd følgende overordnet læringsutbytte:
Kunnskap
Kandidaten
- har kunnskap om begreper, prosesser og verktøy som anvendes for å forebygge, observere og behandle ulike typer sår
- har innsikt i relevant lovverk, forskrifter og retningslinjer som ivaretar og regulerer rettigheter og plikter for pasient/ bruker, pårørende og yrkesutøvere i arbeid med sår
- har bransje kunnskap om velferdsteknologi og digital sårbehandling
- kan oppdatere sin faglige kunnskap om ernæring knyttet til forebygging og tilheling av sår
- forstår egen bransjes betydningen av å forebygge og behandle sår i et samfunns- og verdiskapingsperspektiv
Ferdigheter
Kandidaten
- kan anvende faglig kunnskap for å forebygge og behandle sår og kunne ivareta pasient/ brukers individuelle behov
- kan anvende ulike kommunikasjonsteknikker for å fremme pasient/brukers autonomi, brukermedvirkning og integritet i arbeid med sår
- kan finne informasjon, fagstoff og prosedyrer som er relevant i forebygging og behandling av sår til utfordrende pasient grupper
- kan kartlegge pasientens helsetilstand, identifisere pasient/ brukers ressurser og behov for hjelp ved bruk av klinisk blikk og standardiserte observasjons- og kartleggingsverktøy
Generell kompetanse
Kandidaten
- har forståelse for yrkes- og bransjeetiske prinsipper i observasjon og behandling av sår
- har utviklet en etisk grunnholdning i yrkesutøvelsen av sårbehandling
- kan utføre arbeidet innen observasjon og behandling av sår på en kvalitetsmessig, profesjonell og etisk forsvarlig måte, etter utvalgte målgruppers behov
- kan bygge relasjoner med fagfeller og på tvers av fag for å ivareta pasientens helhetlige behov ved sårbehandling
- kan utvikle arbeidsmetoder som bidrar til kunnskapsdeling om forebygging av sår og sårbehandling innen helsetjenesten
Formelle opptakskrav
Fagskoleutdanning er høyere yrkesfaglig utdanning og ligger på nivå over videregående opplæring. Fagskoleutdanning gir kompetanse som kan tas i bruk i arbeidslivet uten ytterligere opplæringstiltak. For opptak til fagskoleutdanningen Observasjon og stell av sår kreves det fullført og bestått videregående opplæring med fagbrev som helsefagarbeider, hjelpepleier, omsorgsarbeider, helsesekretær eller ambulansearbeider.
Av dokumentasjon kreves både fagbrev og vitnemål/kompetansebevis fra videregående opplæring.
Utdanningen er delt inn i emner. Det er mulig for studenten å søke om godskriving for ett eller flere emner dersom de kan dokumentere at de har tilsvarende NOKUT godkjente emner fra tidligere.
Opptak på bakgrunn av realkompetanse
Opptaksgrunnlaget til fagskoleutdanning er fullført og bestått videregående opplæring. Søkere som er 23 år eller eldre i opptaksåret, kan tas opp på grunnlag av tilsvarende realkompetanse. Med realkompetanse menes all form for formell og ikke formell kompetanse som søker har opparbeidet seg gjennom skolegang, arbeid og fritid.
Realkompetanse vurderes ut fra innlevert skriftlig dokumentasjon. Dokumentasjon kan være karakterutskrift, kompetansebevis, kursbevis og/eller arbeidsattester. Arbeidserfaring kan være opparbeidet gjennom arbeids- og samfunnsliv, frivillig sektor, utdanning eller kurs.
Vurdering av realkompetanse gjøres i forhold til:
- dokumentasjon på bestått teori til fagprøven i helsefagarbeider-, hjelpepleier-, omsorgsarbeider-, helsesekretær- og ambulansearbeiderfaget. I tillegg må søker legge ved dokumentert relevant arbeidserfaring
eller
- dokumentasjon på relevant arbeidserfaring eller kompetanse likeverdig innen helsearbeiderfaget. For å dokumentere likeverdig kompetanse kan søker bli bedt om å gjennomføre og bestå en elektronisk fagtest som bygger på den Vg3-læreplanen som danner grunnlag for søkers arbeidserfaring
eller
- dokumentert autorisasjon som sykepleier eller vernepleier. I tillegg må søker legge ved dokumentert relevant arbeidserfaring
Med relevant arbeidserfaring menes arbeidsoppgaver innen observasjon og stell av sår. Gjennomført og bestått fagskoleutdanning kvalifiserer ikke til fag- eller svennebrev.
Utdanningstilbudets organisering
Utdanningen har en samlet normert studietid på 1/2 år, men kan tilrettelegges som et deltidsstudium over 1 år. Fagskoleutdanningen består av 3 emner. Emnene tas normalt i rekkefølge. Utdanningen kan gjennomføres med stedsbasert eller nettbasert undervisning.
Studiets omfang og struktur
Vurderingsordningen
Vurderingsformene har sammenheng med fagskoleutdanningens læringsutbytte og innhold, samt arbeids- og læringsformer.
Emnevurdering
Emnet avsluttes med en emneeksamen. Det er læringsutbyttet som skal måles når karakter på det enkelte emnet skal gis. Karakteren som benyttes er karakterskala A - F, hvor A er beste resultat og F er ikke bestått. Mal for emneeksamen beskrives i studieplanens vedlegg.
Avsluttende vurdering
Avsluttende vurdering består av en emneeksamen.
Karakterskala
Det benyttes karakterskalaen A, B, C, D, E og F, der A er beste karakter og F er ikke bestått gjennom hele utdanningen.
Sluttdokumentasjon
For fullført utdanning utstedes vitnemål. Vitnemål utstedes i henhold til gjeldende Lov om høyere yrkesfaglig utdanning og Forskrift om høyere yrkesfaglig utdanning. Utforming og innhold er fastsatt av Nasjonalt organ for kvalitet i utdanning (NOKUT).