Mat og ernæring til personer med nedsatt helsetilstand
Studiefakta
- StudienivåEnkeltemner, Fagskole
- StudieprogramMat og ernæring til personer med nedsatt helsetilstand
- Studiepoeng5
- StudiestedBergen, Haugesund, Nettbasert, Kristiansand, Stavanger
- Start2025 Høst
Fagområde
Innledning
Videreutdanning er formalisert tilleggsutdanning ved fagskoler, høgskoler og universiteter og skal sikre den enkeltes, samfunnets og arbeidslivets behov for ny kompetanse som er i tråd med nye oppgaver og utfordringer innen helse- og oppvekstsektoren. Dagens og framtidas utfordringer både for samfunnet generelt og helse- og oppvekstsektoren spesielt, innebærer behov for nytenkning og hvor de ansatte må få tilført ny kunnskap. Denne tilleggskompetansen kan bidra til oppbygging av et godt fagtilbud i kommunene og ved sykehusene i tråd med sentrale føringer.
Kostholdet påvirker helsen vår gjennom hele livet. Et riktig sammensatt kosthold og regelmessig fysisk aktivitet kan minske forekomsten av hjerte- og karsykdommer i betydelig grad, minske forekomsten av kreft samt forhindre økningen i overvekt og type 2 diabetes. Likeså vil økt fokus på betydningen av kost og ernæring kunne forebygge utviklingen av komplikasjoner av allerede oppstått sykdom. Riktig ernæring er nødvendig i både forebygging, behandling og rehabilitering av sykdom, samt som støtte til annen medisinsk behandling.
Sektoren har som målsetning å ivareta en helhetlig tenkning med forebygging, tidlig intervensjon, tidlig diagnostikk, behandling og oppfølging. Kompetanse om kosthold hos helsepersonell er en forutsetning for å kunne motivere og arbeide for å sikre helsefremmende ernæring i helsetjenesten. Det må derfor arbeides for et solid og relevant kunnskapsnivå om ernæring, kosthold og mat hos helsepersonell.
Modulplanen Mat og ernæring til personer med nedsatt helsetilstand, bygger på studieplanen for fagskoleutdanningen Ernæring i pleie- og omsorgstjenester, 30 studiepoeng. Fagskoleutdanningen ble godkjent av NOKUT i januar 2013.
Kunnskap
Studenten
- har kunnskap om grunnleggende ernæringslære
- har kunnskap om helsefremmede arbeid, forebygging og kost i forhold til ulike sykdommer og tilstander
Ferdigheter
Studenten
- kan anvende sin faglige kunnskap for å imøtekomme behov og utfordringer knyttet til kosthold og ernæring i pleie- og omsorgstjenesten
- kan anvende relevant verktøy for kartlegging av ernæringsbehov hos pasienter/brukere i pleie og omsorgstjeneste
Generell kompetanse
Studenten
- kan utføre arbeid innen fagfeltet ernæring som bidrar til forebygging av sykdom, helsefremgang og matglede for brukere i pleie- og omsorgstjenesten
- har utviklet en etisk grunnholdning og forståelse for hvilke prinsipper som ligger til grunn når en arbeider ift. kost og ernæring i pleie og omsorgstjenester og som kommer til utrykk ved at arbeidet utføres faglig forsvarlig
Formelle opptakskrav
Fagskoleutdanning er høyere yrkesfaglig utdanning og ligger på nivå over videregående opplæring. Fagskoleutdanning gir kompetanse som kan tas i bruk i arbeidslivet uten ytterligere opplæringstiltak. For opptak til fagskolemodulen Mat og ernæring til personer med nedsatt helsetilstand kreves det fullført og bestått videregående opplæring med fagbrev som helsefagarbeider eller fag-/svennebrev innen restaurant- og matfag. Hjelpepleiere, omsorgsarbeidere, aktivitører og helsesekretærer kan også søke.
Av dokumentasjon kreves både fagbrev og vitnemål/kompetansebevis fra videregående opplæring.
Opptak på bakgrunn av realkompetanse
Opptaksgrunnlaget til fagskoleutdanning er fullført og bestått videregåendeopplæring. Søkere som er 23 år eller eldre i opptaksåret, kan tas opp på grunnlag avtilsvarende realkompetanse. Med realkompetanse menes all form for formell og ikke formell kompetanse som søker har opparbeidet seg gjennom skolegang, arbeid og fritid.
Realkompetanse vurderes ut fra innlevert skriftlig dokumentasjon. Dokumentasjon kan være karakterutskrift, kompetansebevis, kursbevis og/eller arbeidsattester. Arbeidserfaring kan være opparbeidet gjennom arbeids- og samfunnsliv, frivillig sektor, utdanning eller kurs.
Vurdering av realkompetanse gjøres i forhold til:
- dokumentasjon på bestått teori til fagprøven i helsefagarbeider-, hjelpepleier-, omsorgsarbeider, helsesekretær, aktivitør eller restaurant- og matfag. I tillegg må søker legge ved dokumentert relevant arbeidserfaring
eller
- dokumentasjon på relevant arbeidserfaring eller kompetanse likeverdig innen VG3 for helsearbeiderfaget, helsefagarbeider-, hjelpepleier-, omsorgsarbeider, helsesekretærfaget, aktivitørfaget eller restaurant- og matfag. For å dokumentere likeverdig kompetanse kan søker bli bedt om å gjennomføre og bestå en elektronisk fagtest som bygger på den Vg3-læreplanen som danner grunnlag for søkers arbeidserfaring
eller
- dokumentert autorisasjon som sykepleier eller vernepleier. I tillegg må søker legge ved dokumentert relevant arbeidserfaring
Med relevant arbeidserfaring menes arbeidsoppgaver innen helse- og omsorgssektoren, både offentlig og privat. Eksempel kan være sykehjem, hjemmetjeneste, sykehus, omsorgsboliger, dagsentra, aktivitetssentre etc.
Utdanningstilbudets organisering
Modulen kan gjennomføres som stedsbasert, nettbasert med samlinger eller nettbasert.
Studiets omfang og struktur
Vurderingsordningen
Modulen avsluttes med at studentene leverer et arbeidskrav som danner grunnlag for vurdering. Arbeidskravet er i form av en moduleksamen. Vurdering fastsettes på grunnlag av det innleverte arbeidet. Det settes en karakter. Det er læringsutbyttet som skal måles når karakter på modulen skal gis.
Avsluttende vurdering
Ved moduleksamen vil karakteren bli gitt etter karakterskalaen A, B, C, D, E og F, der A er beste karakter og F er ikke bestått.
Sluttdokumentasjon
Karakterutskrift utstedes i henhold til gjeldende Lov om høyere yrkesfaglig utdanning og Forskrift om høyere yrkesfaglig utdanning. Utforming og innhold er fastsatt av Nasjonalt organ for kvalitet i utdanning (NOKUT).