Modul 1: Mat og ernæring til personer med nedsatt helsetilstand

  • Emnefakta

    • Emnekode
      MEPNH
    • Studieprogram
      Mat og ernæring til personer med nedsatt helsetilstand
    • Studiepoeng
      5
    • Start
      2025 Høst

Fagområde

Helse og oppvekst

Læringsutbytte

Kunnskap

Studenten

  • har kunnskap om grunnleggende ernæringslære
  • har kunnskap om helsefremmede arbeid, forebygging og kost i forhold til ulike sykdommer og tilstander

 

Ferdigheter

Studenten

  • kan anvende sin faglige kunnskap for å imøtekomme behov og utfordringer knyttet til kosthold og ernæring i pleie- og omsorgstjenesten
  • kan anvende relevant verktøy for kartlegging av ernæringsbehov hos pasienter/brukere i pleie og omsorgstjenester

 

Generell kompetanse

Studenten

  • kan utføre arbeid innen fagfeltet ernæring som bidrar til forebygging av sykdom, helsefremgang og matglede for brukere i pleie- og omsorgstjenesten
  • har utviklet en etisk grunnholdning og forståelse for hvilke prinsipper som ligger til grunn når en arbeider ift. kost og ernæring i pleie og omsorgstjenester og som kommer til utrykk ved at arbeidet utføres faglig forsvarlig

 

Arbeidskrav

Mal og vurderingskriterier for arbeidskrav/avsluttende vurdering ligger på læringsplattformen.

 

Arbeidskrav er obligatorisk, studenten skal velge ett arbeidskrav:

Arbeidskrav og studiekrav

NavnKravKravtypeKommentar
Videopresentasjon
Presentasjon
Arbeidskrav - valgfritt
Studenten velger enten dette arbeidskravet -
Moduloppgave
Skriftlig
Arbeidskrav - valgfritt
eller dette arbeidskravet

Forventet arbeidsinnsats

AktivitetVarighet
Lærerstyrt undervisning
28 Time(r)
Selvstudie
97 Time(r)

Vurderinger

EksamensformKarakterskalaGrupperingSensortype
Muntlig eller skriftlig
A-F
Individuell
En intern sensor

Tema

1a.      Etikk, kommunikasjon og samhandling

1b.      Måltidet som sosialt fellesskap

1c.      Måltidets betydning for god ernæring

1d.      Sammenhengen mellom mat og helse

1e.      Fysiologiske endringer hos eldre

1f.       Sammenhengen mellom mat, alder og medisiner

1g.      Tilberedning og oppbevaring av mat

1h.      Hvordan få lyst til å spise – omsorg og motivasjon

1i.       Måltid til brukere med nedsatt matlyst

1j.       Kulturelle forskjeller på mat

1k.      Næringstetthet/kalorier og kvaliteten i mat og matvarer

1l.       Forebygging av sykdom og mat som bidrag i tilheling av sykdom

1m.     Ernæringsscreening av brukere

1n.      Underernæring

Pensum

MEPNH Modul 1: Mat og ernæring til personer med nedsatt helsetilstand

Program som bruker emnet