Modul 1: Mat og ernæring til personer med nedsatt helsetilstand
Emnefakta
- EmnekodeMEPNH
- StudieprogramMat og ernæring til personer med nedsatt helsetilstand
- Studiepoeng5
- Start2025 Høst
Fagområde
Læringsutbytte
Kunnskap
Studenten
- har kunnskap om grunnleggende ernæringslære
- har kunnskap om helsefremmede arbeid, forebygging og kost i forhold til ulike sykdommer og tilstander
Ferdigheter
Studenten
- kan anvende sin faglige kunnskap for å imøtekomme behov og utfordringer knyttet til kosthold og ernæring i pleie- og omsorgstjenesten
- kan anvende relevant verktøy for kartlegging av ernæringsbehov hos pasienter/brukere i pleie og omsorgstjenester
Generell kompetanse
Studenten
- kan utføre arbeid innen fagfeltet ernæring som bidrar til forebygging av sykdom, helsefremgang og matglede for brukere i pleie- og omsorgstjenesten
- har utviklet en etisk grunnholdning og forståelse for hvilke prinsipper som ligger til grunn når en arbeider ift. kost og ernæring i pleie og omsorgstjenester og som kommer til utrykk ved at arbeidet utføres faglig forsvarlig
Arbeidskrav
Mal og vurderingskriterier for arbeidskrav/avsluttende vurdering ligger på læringsplattformen.
Arbeidskrav er obligatorisk, studenten skal velge ett arbeidskrav:
Arbeidskrav og studiekrav
Navn | Krav | Kravtype | Kommentar |
---|---|---|---|
Videopresentasjon | Presentasjon | Arbeidskrav - valgfritt | Studenten velger enten dette arbeidskravet - |
Moduloppgave | Skriftlig | Arbeidskrav - valgfritt | eller dette arbeidskravet |
Forventet arbeidsinnsats
Aktivitet | Varighet |
---|---|
Lærerstyrt undervisning | 28 Time(r) |
Selvstudie | 97 Time(r) |
Vurderinger
Eksamensform | Karakterskala | Gruppering | Sensortype |
---|---|---|---|
Muntlig eller skriftlig | A-F | Individuell | En intern sensor |
Tema
1a. Etikk, kommunikasjon og samhandling
1b. Måltidet som sosialt fellesskap
1c. Måltidets betydning for god ernæring
1d. Sammenhengen mellom mat og helse
1e. Fysiologiske endringer hos eldre
1f. Sammenhengen mellom mat, alder og medisiner
1g. Tilberedning og oppbevaring av mat
1h. Hvordan få lyst til å spise – omsorg og motivasjon
1i. Måltid til brukere med nedsatt matlyst
1j. Kulturelle forskjeller på mat
1k. Næringstetthet/kalorier og kvaliteten i mat og matvarer
1l. Forebygging av sykdom og mat som bidrag i tilheling av sykdom
1m. Ernæringsscreening av brukere
1n. Underernæring