FILMKOMP Filmmusikk-komposisjon

Filmmusikk-komposisjon

    • Studiepoeng
      30
    • Heltid/deltid
      Deltid
    • Startsemester
      2024 Høst
    • Undervisningsspråk
      Norsk
    • Undervisningssted
      Lillehammer
Studiets oppbygging og innhold

Studiet består av to emner:

  • FILMKOMP1 Komposisjon for Film og Fjernsyn: Innføring i komposisjons-og produksjonsprosedyrer. Personlig oppfølging og veiledning.  Dette emnet går over to semester. Genreøvelser, tekniske øvelser, komponering av musikk til studentfilmer produsert ved Institutt for TV-utdanninger (TV-skolen) og den norske filmskolen ved Høgskolen i Innlandet.
  • FILMKOMP2 Filmmusikkestetikk, filmhistorie og analyse: Analyse av musikk i film. Estetikk, dramaturgi, genre og filmmusikkhistorie. Filmhistorie med hovedvekt på tendenser og strømninger i amerikansk og europeisk filmproduksjon.
Studiemodeller
Emneoversikt Filmmusikk-komposisjon - Høst 2024
  • U - Undervisningsfag
  • V - Valgfrie
  • O - Obligatorisk
  • P - Praksis
EmneType2024 Høst2025 Vår
O
15
O
15
Introduksjon

Studiet i filmusikk-komposisjon retter seg mot film- og TV-bransjen og skal gjøre komponister faglig kompetente til å komponere og produsere musikk til dokumentar og fiksjonsfilmer. Studiet gir grunnleggende innsikt i teknikker for å komponere musikk for film og fjernsyn, og gir også en historisk og teoretisk innføring i fagområdet. Studiet er et praktisk/teoretisk studium, som baserer seg på forelesninger og praktisk filmmusikk-komposisjon i nært samarbeid med fjernsynsstudenter på TV-skolen (Institutt for TV-utdanninger) og Den norske filmskolen ved Høgskolen i Innlandet - Lillehammer. Studiet er forankret i TV-skolen, men med nært samarbeid med fagmiljøet på film- og fjernsynsvitenskap.

Studiet henvender seg i første rekke til komponister og musikere med ønske om å arbeide som filmkomponister. Det forutsettes høy faglig kompetanse og relevant utdannelse og erfaring. Da det ikke skal undervises i musikk ved studiet, forutsettes det at kandidatene innehar gode kunnskaper innen musikk-komposisjon og musikkteknologi. 

Læringsutbytte

Kandidaten skal etter fullført utdanning ha følgende samlede læringsutbytte:

Kunnskap

Kandidaten

  • har kunnskap om musikkens og lydens funksjon i film
  • har kunnskaper om film og filmdramaturgi
  • kjenner filmmusikkens historie og estetikk
  • kan identifisere forskjellige epoker og genre, og identifisere forskjellige epoker og genre  i amerikansk og europeisk film og filmmusikk
  • har grunnleggende kunnskaper om de grunnleggende prinsippene for å komponere musikk til filmatiske uttrykk
Ferdigheter

Kandidaten

  • kan analysere film med hensyn til bruk av musikk og lyd
  • kan anvende sine kunnskaper til å komponere musikk til filmer innen forskjellige filmatiske og musikalske genre og levere ferdig produsert musikk til film
  • kan anvende sine kunnskaper ifht. produksjonsprosedyrer og lovverk i film og filmmusikkproduksjon
Generell kompetanse

Kandidaten

  • kan anvende sine kunnskaper og sin kompetanse innen filmmusikk-komposisjon, filmmusikkredigering, musikkproduksjon og dramaturgi
  • kan kommunisere faglige problemstillinger og konklusjoner innen filmmusikkfaget
  • kan bidra til nytenking innen prosesser som bl.a. fører fram til et  særegent Norsk filmmusikksuttrykk

 

Arbeids- og undervisningsformer

Studiet består av workshops og personlig veiledning i praktisk filmmusikk-komposisjon og forelesninger i teorifag.

Studiet er planlagt som en deltidsstudium over ett år og slik velegnet for komponister og musikere som er i arbeid. Det legges opp til totalt 9 samlinger: 4 i høstsemesteret og 5 i vårsemesteret. 

Målgruppe

Studiet i Filmusikk-komposisjon retter seg mot film- og TV-bransjen og skal gjøre komponister faglig kompetente til å komponere og produsere musikk til fakta og flerkameraproduksjoner. Studiet gir grunnleggende innsikt i teknikker for å komponere musikk for film og fjernsyn, og gir også en historisk og teoretisk innføring i fagområdet. Studiet er et praktisk/teoretisk studium, som baserer seg på forelesninger og praktisk filmmusikk-komposisjon i nært samarbeid med fjernsynsstudenter på TV-skolen. Studiet er forankret i TV-skolen, men med nært samarbeid med fagmiljøet på Film-og fjernsynsvitenskap.

Studiet henvender seg i første rekke til komponister og musikere med ønske om å arbeide som filmkomponister. Det forutsettes høy faglig kompetanse og relevant utdannelse og erfaring. Da det ikke skal undervises i musikk ved studiet, forutsettes det at kandidatene innehar gode kunnskaper innen musikk-komposisjon og musikkteknologi. 

Opptakskrav

Bachelorgrad eller tilsvarende avsluttet utdanning

Opptakskravet er 3-årig høgskoleutdanning i komposisjon. Søkere med musikkrelaterte fag vil også kunne bli vurdert. Søkere med 1-2 års høyere utdanning med relevant arbeidserfaring kan søke om opptak etter individuell vurdering.

Opptaket skjer på grunnlag av opplastede arbeider og intervju. Du må laste opp følgende dokumentasjon:

- En fyldig CV som inneholder alt du mener er relevant for opptak.

- Vitnemål og attester.

- Et essay på 1-2 maskinskrevne sider. I essayet skal du skrive om deg selv - bakgrunn og interesser, hvilke forventninger du har til utdanningen, hvorfor du egner deg til denne utdanningen og hvilke mål/forventninger du har for tiden etter fullført utdanning.

- Prøver på arbeider med lenke for nedlasting av lyd og/eller film med maximal varíghet på totalt 15 minutter.

 -Passbilde

Utgifter

20.000,-

Vurderingsformer

Komposisjon for film og fjernsyn: Emnet avsluttes med eksamen som består av mappe-evaluering av tre praktiske arbeid, og en skriftlig refleksjon over eget arbeid. Arbeidet evalueres med bokstavkarakterer.

Filmmusikkestetikk, filmhistorie og analyse: Emnet avsluttes etter første semester med to hjemmeoppgaver som vurderes til bestått/ikke bestått. Det gis en samlet vurdering av arbeidene.

Fagområde
Mediefag
Studieprogram
Filmmusikk-komposisjon
Fakultet
Fakultet for film, TV og spill
Institutt
Institutt for TV-utdannninger - TV-skolen
Studienivå: 
Videreutdanning lavere grad (800-LN)
Godkjent dato
Onsdag, 14. mars 2012
Godkjent av
Institusjonen