BEREDSKAP Risiko, sårbarhet og beredskap
Risiko, sårbarhet og beredskap
- Studiepoeng30
- Heltid/deltidDeltid
- Startsemester2024 Høst
- UndervisningsspråkNorsk
- UndervisningsstedRena
Risiko, sårbarhet og beredskap er et samlingsbasert studium som gjennomføres over ett studieår. I hvert semester vil det bli gjennomført tre til fire samlinger, og hver samling vil gå over to til fire dager med praktisk og teoretisk gjennomgang av fagstoffet. Under samlingene blir det også lagt opp til erfaringsutveksling mellom studentene.
Hovedelementet i studiet er beredskapsarbeid som tar opp organisasjoners omgivelser, struktur, kultur og virkemåte. I tillegg vil det inngå forhold som hemmer og fremmer beredskapskulturer, strategier i beredskapsarbeidet, bruk av analyseverktøy og tilhørende beredskapsanalyse og beredskapsplanlegging. Mot slutten av studiet vil studenten få praktisk innsikt i organisering av kriseberedskap.
Studiet Risiko, sårbarhet og beredskap er en grunnutdanning på 30 studiepoeng. Studiet gjennomføres som samlingsbasert deltidsstudium over to semestre.
Studiet Risiko, sårbarhet og beredskap gir kompetanse i å forebygge kriser, og i å etablere beredskap for å håndtere situasjonen optimalt, dersom uønskede hendelser likevel inntreffer. Studiet inngår i høgskolens studietilbud knyttet til beredskapsledelse og krisehåndtering.
Læringsutbytte
Etter fullført studium skal kandidaten ha tilegnet seg følgende totale læringsutbytte:
Kandidaten
- har kunnskap om ledelsens rolle i forhold til risiko, sårbarhet og beredskap i en organisasjon
- har kunnskap om elementer i systemet for sikkerhetsstyring (HMS)
- har kunnskap om risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS) og trusler mot samfunnet
- har kunnskap om hvordan planlegging av beredskap og krisehåndtering skjer i praksis
Kandidaten
- har evne til å vurdere kritisk arbeidet til ledelsen med risiko, sårbarhet og beredskap
- kan bruke verktøy for å analysere risiko (ROS)
- kan lage en plan for beredskap og håndtering av kriser
Kandidaten
- kan forebygge kriser i organisasjoner
- kan redusere konsekvensene av kriser ved håndteringen
Forelesninger, case, oppgaveløsning, presentasjoner, gruppeøvinger og individuelt arbeid.
Studiet er et deltidsstudium som henvender seg til ansatte i offentlig og privat sektor med ansvar for sikkerhet, beredskap og krisehåndtering.
Opptakskrav
Studiet kvalifiserer for arbeid med beredskapsplanlegging. Studiet skal gi spesifikk kompetanse i bruk av analyseverktøy for å vurdere sårbarhet og estimere risiko.
Risiko, sårbarhet og beredskap kan inngå som en del av en Bachelorgrad. Studiet er, sammen med Årsstudium i krisehåndtering fra Høgskolen i Innlandet, godkjent som faglig fordypning i en såkalt ”fri”/sammensatt bachleorgrad (iht. Forskrift om opptak, studier og eksamen ved Høgskolen i Innlandet, § 3-2).
Utveksling av studenter og forskere/gjesteforelesere til eller fra utlandet er ikke planlagt for dette studiet.
Studentene skal utvikle ferdigheter i å søke, vurdere og henvise til informasjon og fagstoff i sine faglige arbeider og bruke disse kildene inn i sine faglige arbeider. Dette er en faglig nøkkelkompetanse og basis for livslang læring. I samarbeid med fagmiljøene tilbyr derfor høgskolebiblioteket undervisning i fagspesifikk søking, referanseteknikk, kildekritikk og plagiatproblematikk. Det forventes at alle studenterhar en kritisk holdning til informasjonskilder og bruker disse kildene på korrekt måte i alt faglig arbeid gjennom hele studiet. Brudd på reglene om kildebruk reguleres i Forskrift om opptak, studier og eksamen ved Høgskolen i Innlandet.
Vurderingsformen som benyttes i emene er skriftlig, individuell hjemmeeksamen og skriftlig skoleeksamen. Hvis ikke annet er oppgitt, benyttes graderte bokstavkarakterer fra A - F, med E som laveste ståkarakter.