MER2001 Matpedagogikk

    • Emnekode
      MER2001
    • Studiepoeng
      10
    • Undervisningssemestre
      2026 Vår
    • Undervisningsspråk
      Norsk
    • Undervisningssted
      Elverum
    • Forkunnskapskrav

      Matpedagogikk bygger på andre emner i studiet og anbefales derfor som siste og avsluttende emne.

Emnets innhold

I dette emnet settes kunnskap fra emnene trygg og bærekraftig mat, grunnleggende ernæring, matkultur, samfunnsernæring og folkehelse i pedagogisk sammenheng. Temaene pedagogikk, undervisning, læring og kommunikasjon diskuteres i matrelatert kontekst. En viktig del i emnet er selvvalgt praksis.

Læringsutbytte

Ved fullført emne skal studenten ha følgende læringsutbytte: 

Kunnskap

Studenten

  • har kunnskap om sentrale matpedagogiske begrep
  • har kunnskap om hvordan matvaner utvikles og kan endres
  • har kjennskap til historisk utvikling av helsefremmende og forebyggende kostholdsopplysning
  • har kjennskap til et utvalg av kommunikasjons- og læringsteorier og health/nutrition literacy
  • har kjennskap til ulike arenaer og aktører for matrelatert formidling

 

Ferdigheter

Studenten

  • kan tilrettelegge, planlegge, gjennomføre og vurdere matpedagogiske læringsprosesser på ulike arenaer og til ulike målgrupper 
  • kan diskutere mat, ernæring og kostholdskommunikasjon 
Generell kompetanse

Studenten

  • kan formidle og kritisk reflektere over matpedagogiske problemstillinger i samfunnet
Arbeids- og undervisningsformer
  • Muntlig og skriftlige oppgaver
  • Digitale forelesninger
  • Individuelt arbeid
  • Bruk av digital læringsplattform
Obligatoriske aktiviteter
  • Digital presentasjon om matkommunikasjon
  • Digital presentasjon av planlagt og gjennomført undervisning/- formidlingsøkt med skriftlig refleksjonsnotat
Eksamen
VurderingsordningKarakterskalaGruppe/individuellVarighetHjelpemidlerAndelKommentar
Muntlig eksamen
ECTS - A-F
Individuell
Eksamen

Individuell muntlig eksamen som vurderes med karakterer fra A - F, der E er laveste ståkarakter. 

Fakultet
Fakultet for helse- og sosialvitenskap
Institutt
Institutt for folkehelse- og idrettsvitenskap
Fagområde
Helsefaglige utdanninger
Studieprogram
Årsstudium i mat, ernæring og helse, heldigitalisert
Emnenivå
Grunnleggende emner, nivå I (100-LN)