MER1005 Samfunnsernæring
- EmnekodeMER1005
- Studiepoeng10
- Undervisningssemestre2026 Vår
- UndervisningsspråkNorsk
- UndervisningsstedElverum
- Forkunnskapskrav
Ingen spesielle krav.
Emnet gir innføring i helsefremmende- og forebyggende kosthold på samfunnsnivå. Det presenteres grunnleggende teorier fra flere kunnskapsområder om sammenhengen mellom mat og helse. Emnet gir kunnskap og ferdigheter om hvordan kostholdet kan vurderes og endres ved matrelaterte utfordringer.
Læringsutbytte
Ved fullført emne skal studenten ha følgende læringsutbytte:
Studenten
- har kjennskap til helsefremmende og forebyggende arbeid i samfunnet knyttet til kosthold og helse
- har kjennskap til perspektiver og teorier om matrelaterte utfordringer i samfunnet og sosiale ulikheter i kostholdet
- kan beskrive de viktigste kostholdsrelaterte utfordringene i Norge og globalt
- har kjennskap til mat- og ernæringssikkerhet
- har kjennskap til utvikling av ernæringspolitikk
- kan gjøre rede for kostholdets betydning i ulike livsfaser og livssituasjoner
Studenten
- kan vurdere kostholdets ernæringsmessige kvalitet, utfordring ved matoverfølsomhet og sammenheng mellom mat og psykisk helse
- kan forstå og diskutere kostrelaterte helseutfordringer innen helsefremmende- og forebyggende arbeid
Studenten
- kan reflektere over og kritisk vurdere ulike syn på et helsefremmede kosthold
- Muntlig og skriftlige oppgaver
- Digitale forelesninger
- Individuelt arbeid
- Bruk av digital læringsplattform
Vurderingsordning | Karakterskala | Gruppe/individuell | Varighet | Hjelpemidler | Andel | Kommentar |
---|---|---|---|---|---|---|
Mappeeksamen | Bestått - Ikke bestått | Individuell |
Individuell mappe eksamen som vurderes til Bestått/ikke bestått. Mappen består av to skriftlige oppgaver hvor en blir trukket ut til vurdering.
Pensum
Ingen pensumliste tilgjengelig for dette emnet