MER1005 Samfunnsernæring

    • Emnekode
      MER1005
    • Studiepoeng
      10
    • Undervisningssemestre
      2026 Vår
    • Undervisningsspråk
      Norsk
    • Undervisningssted
      Elverum
    • Forkunnskapskrav

      Ingen spesielle krav.

Emnets innhold

Emnet gir innføring i helsefremmende- og forebyggende kosthold på samfunnsnivå. Det presenteres grunnleggende teorier fra flere kunnskapsområder om sammenhengen mellom mat og helse. Emnet gir kunnskap og ferdigheter om hvordan kostholdet kan vurderes og endres ved matrelaterte utfordringer.

Læringsutbytte

Ved fullført emne skal studenten ha følgende læringsutbytte: 

Kunnskap

Studenten

  • har kjennskap til helsefremmende og forebyggende arbeid i samfunnet knyttet til kosthold og helse
  • har kjennskap til perspektiver og teorier om matrelaterte utfordringer i samfunnet og sosiale ulikheter i kostholdet
  • kan beskrive de viktigste kostholdsrelaterte utfordringene i Norge og globalt
  • har kjennskap til mat- og ernæringssikkerhet
  • har kjennskap til utvikling av ernæringspolitikk
  • kan gjøre rede for kostholdets betydning i ulike livsfaser og livssituasjoner

 

Ferdigheter

Studenten

  • kan vurdere kostholdets ernæringsmessige kvalitet, utfordring ved matoverfølsomhet og sammenheng mellom mat og psykisk helse  
  • kan forstå og diskutere kostrelaterte helseutfordringer innen helsefremmende- og forebyggende arbeid
Generell kompetanse

Studenten

  • kan reflektere over og kritisk vurdere ulike syn på et helsefremmede kosthold 
Arbeids- og undervisningsformer
  • Muntlig og skriftlige oppgaver
  • Digitale forelesninger
  • Individuelt arbeid
  • Bruk av digital læringsplattform
Obligatoriske aktiviteter
  • Muntlig digital presentasjon 
Eksamen
VurderingsordningKarakterskalaGruppe/individuellVarighetHjelpemidlerAndelKommentar
Mappeeksamen
Bestått - Ikke bestått
Individuell
Eksamen

Individuell mappe eksamen som vurderes til Bestått/ikke bestått. Mappen består av to skriftlige oppgaver hvor en blir trukket ut til vurdering.

Fakultet
Fakultet for helse- og sosialvitenskap
Institutt
Institutt for folkehelse- og idrettsvitenskap
Fagområde
Helsefaglige utdanninger
Studieprogram
Årsstudium i mat, ernæring og helse, heldigitalisert
Emnenivå
Grunnleggende emner, nivå I (100-LN)