65PS10A Driftsleiing og økonomi
Emnefakta
- FagområdeGrøne og gastronomiske utdanningar
- Studiepoeng10
- StudienivåHøgare yrkesfagleg utdanning, nivå 5.1
- StudiestadMo
- StudieprogramMjølkeproduksjon med bruk av robotteknologi, Mo
- Startsemester2023 Haust
Om emnet
Tema 1: Rammevilkår:
Internasjonale rammevilkår:
- Utvikling og utviklingstrender for ressurssituasjon i tradisjonelle og nye landbruksbaserte næringar i Norge og Europa.
- Mål i norsk landbrukspolitikk
- Landbrukspolitikk og verkemiddel
Tema 2: Bedriftsøkonomi
- Budsjett og finansiering
- Risikovurdering
- Prosjektplanar og plan for heile driftsopplegget
- Tilskotsordningar
- Bruk av rekneark
- Tolke og bruke ulike data
Tema 3: Rekneskapsforståing:
- Forholdet mellom privatøkonomi og bedriftens økonomi
- Prinsipp i rekneskapsføring, forståing av skatterekneskap og driftsrekneskap, produksjonsøkonomi
- Skatt av inntekt og formue
- Juridiske rammer; skatterett, MVA-loven
- Nøkkeltal for lønnsomhet, finansiell stilling og likviditet
- Totaløkonomi, inkludert familieøkonomi og livsstilsval
- Gardens «minimumsfaktorar»
Tema 4: Leiing, inkludert arbeidsgjevaransvar
- Strategival
- Sosiale rettar og arbeidsgivaransvar
- Leiing og motivasjon
- Etikk og kvalitetssikring
- Kunne tolke og nyttiggjere seg av ulike datamateriell for føretaket
- Organisasjonsform
- Nettverksbygging
- LEAN – metode for effektiv tidsbruk
Tema 5: Yrkesretta kommunikasjon:
- Effektiv bruk av IKT
- Ulike metodar for forhandlingar
- Korleis ta ordet i ein diskusjon og tilpasse innhaldet
Læringsutbytte
Kunnskap
Studenten:
- har kunnskap om grunnleggjande bedriftsøkonomiske omgrep og sammenhenger
- har kunnskap om sentrale teoriar og metodar innan det bedriftsøkonomiske fagområdet
- har kunnskap om kostnadsomgrepet og forståing for kostnaders variabilitet
- har kunnskap om grunnleggjande regnskapsføring
- har kunnskap om skatterekneskap og driftsrekneskap i landbruket
- har kunnskap om korleis profesjonelle organisasjonar kommuniserer både internt (med seg sjølv) og eksternt med omverda
- kan greie ut om dei sosiale, økonomiske og politiske arbeidsbetingingar i landbruket
- kan greie ut om dei omfattande endringsprosessane i landbruket nasjonalt og internasjonalt
- kjenner til ulike former for prosjektdokumentasjon, avtaler og kontraktar
- kjenner til ulike metodar for forhandlingar
- har kunnskap om relevant dataverktøy som blir nytta i kommunikasjon og konkret i mjølkeproduksjonen
- har kunnskap om produksjonsplanlegging og produksjonsstyring
- har innsikt i lovar og forskrifter som gjeld for mjølkeproduksjonen
- kan ta i bruk ulike strategiar som grunnlag for val av driftsopplegg og produksjon
- har kunnskap om relevante forskingsmiljø, fagleg nettverk, støtteapparat og kompetansemiljø innanfor mjølkeproduksjon
- har kunnskap til å nyttiggjere seg av kompetansen fagmiljøa har
Ferdigheter
Studenten:
- kan gjere ei kvalifisert vurdering av kva innfallsvinklar som er best eigna innanfor ulike sektorar, bransjar eller marknadsførehald
- kan utføre enkle analyser for å finne gevinstoptimalt produksjonsvolum
- kan utføre kostnads-, resultat- og volumanalyser
- kan utføre enkle analyser av optimale produktval i situasjonar med avgrensa ressurstilgang
- kan utføre enkle investeringsanalyser
- kan utføre enkle rekneskapsanalyser
- er i stand til å formulere og analysere problemstillingar som er relevante for norsk landbrukspolitikk
- kan bruke relevant kommunikasjonsverktøy
- kan finne, vurdere, bruke og vise til informasjon og fagstoff, og belyse ulike problemstillingar
Generell kompetanse
Studenten:
· har kjennskap til økonomifunksjonens rolle i landbruksbedrifta, og kan drøfte dei grunnleggjande trekka ved økonomisk styring av ei verksemd
· kan formidle sentralt fagstoff gjennom relevante uttrykksformer
· kan reflektere over etiske problemstillingar innanfor faget
· kan sjå emne i ein større samanheng og i eit samfunnsmessig perspektiv
· ha utvikla evne til kritisk refleksjon over landbrukspolitiske problemstillingar
· kan delta i planlegging, gjennomføring og presentasjon av eit prosjekt
· har kompetanse i effektiv bruk av IKT
· kan vurdere eige behov for utvikling av kunnskapar, ferdigheiter og generell kompetanse
Undervisningsformer og aktivitet
Forelesingar med arbeidskrav knytt til stoffet, gruppearbeid og individuell oppgåveløysing. Studentane arbeider sjølvstendig og/eller i grupper med oppgåvene, der læraren er tilgjengeleg for rettleiing ved kontakt.
Studentane har munnlege framføringar og diskusjonar i klasserommet som er yrkesretta.
Vurdering
fem godkjendte innleveringar.
Praktisk munnleg eksamen.
Arbeidsmengde
Aktivitet | Varighet | Studieform |
---|---|---|
Undervisning | 65 Time(r) | |
Sjølvstudium | 218 Time(r) |
Arbeidskrav
fem godkjente innleveringar:
fire skriftlege oppgåver i rekneskap og økonomi. ei skriftleg oppgåve i leiing.
Delta munnleg i fagleg debatt/diskusjon.
Fagressursar
Driftsleiing og økonomi
Det blir gitt nærmare henvisningar i litteraturen ved studiestart. Faglærar oppdaterer med nyare artiklar og faktaark.
Undervisningsmateriell som deles ut undervegs, eller leggjast ut på Teams, reknast som pensum.
- Baksaas, Kjell Magne et al. (2014). Grunnleggende regnskap. (2. utg.). Oslo: Gyldendal Akademisk. ISBN 978-82-05-47308-9
- Knutsen Heidi (2011): Utstyn over norsk landbruk. Tilstand og utviklingstrekk. Norsk Institutt for landbruksøkonomisk forsking. ISBN: 978-82-7077-807-2.
- Sending, Aage (2009): Økonomi for LØM-fagene. Fagbokforlaget. ISBN 978-82-450-0867-8)
Landbrukets særlover, Plan og bygningsloven, Arbeidsmiljøloven
Matmerks ordningen innenfor kvalitetssikring i landbruket. (NETTLINK)
www.lovdata Aktuelle lover i landbruket. Arbeidsmiljøloven.
Fagartiklar, samla i kompendium
Alle studieprogram som bruker dette emnet
- Mjølkeproduksjon med bruk av robotteknologi, Mo