64TK59C Pommelieren 2 - 2024 Vår

  • Emnefakta

    • Fagområde
      Grøne og gastronomiske utdanningar
    • Studiepoeng
      10
    • Studienivå
      Høgare yrkesfagleg utdanning, nivå 5.1
    • Studiestad
      Hjeltnes
    • Studieprogram
      Pommelier
    • Startsemester
      2024 Vår

Om emnet

Sensorikk 2 (4 stp)

Mat og sider 2 (3 stp) 

Verdiskaping ( 3 stp)  

Læringsutbytte

Kunnskap

Studenten:

  • har kunnskap om ulike sensoriske metodar og analyser
  • har kunnskap om kjemiske komponentar i sider og deira rolle i smaksbilde
  • har innsikt i samanlikningsgrunnlaget mellom sider og andre alkoholholdige drikker
  • har kunnskap om ulike norske siderprodusentar og deira produkt
  • har kunnskap om norsk og internasjonal siderkultur
  • har grunnleggande økonomikunnskap relevant for fagområdet
  • har kunnskap om vertskapsrolla og pommelierens rolle i ei god måltid- og serveringsoppleving

Ferdigheiter

Studenten:

  • kan differensiere ulike sidrar ut frå region og råstoff
  • kan kjenne att avvik og feil i sider
  • kan planlegge og gjennomføre smakingar med bruk av ulike sensoriske metodar
  • kan sette saman drikkekart og menyar
  • kan bruke faglege eigenskapar til å identifisere ein kundegruppes behov og ta rette val ift. til vertskap og servering   
  • kan reflektere over og sjå samanheng mellom pris og betalingsvilje hos ulike kundesegment

Generell kompetanse

Studenten:

  • kan delta i diskusjonar kring, og forstår yrkesgruppa si rolle i vertskapssamanheng
  • kan formidle siderens rolle i eit kultur- og samfunnsperspektiv
  • kan delta i panel for dømming av sider
  • kan kalkulera eit produkt og vurdere lønnsemda

Vurdering

Eksamen, 4 deler, teorietisk og praktisk/munnleg:

  • Teoriprøve
  • Foreslå ein sider ut fra gitt meny. Munnleg presentasjon (20 min.)
  • Presenter ein sider for gjest. Inga førebuing, trekker 1 av 15 gitte siderforslag. Studenten skal snakke om siderstil, produsent, historikk, matparingsforslag, og i  tillegg foreslå ein sider ut frå gitt matrett. (20 min)
  • Sensorisk siderbedømming: studenten får 4 sidere og skal beskrive utsjånad, smak, kvalitet og evt. feil, samt foreslå matparinger. (20 min).

Karakteren vert satt etter ei helskapeleg vurdering.

Arbeidsmengde

AktivitetAktivitetsdetaljerVarighetStudieformKommentar
Timeplanfesta timer
68 Tima(r)
Sjølvstudium
215 Tima(r)

Obligatoriske læringsaktivitetar

  • Deltaking på minimum 80 % av smakingar og innlevering av tilhørende smaksnotat.
  • Deltaking på minimum 5 praksisøkter ( menysetting, drikkekart, vertskap) og innlevering av tilhøyrande rapporter
  • 5 prøver (sensorikk, vertskap, prising)

Litteratur- og utstyrsliste

Litteratur som vert nytta i undervisninga:

  • Alkoholloven (1989). Lov om omsetning av alkoholholdig drikk m.v.(LOV-1989-06-02-27) Lovdata: https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1989-06-02-27?q=alkohol
  • Anderson, Kasper Wrem (2022). Siderens reise inn i Hardanger. Bodoni Forlag, Stavanger, Norge.
  • Burton, Neel & James Flewellen. (2018). Vin & blindsmaking. Mime Forlag, Oslo, Norge. 434s.
  • Cook, Gabe. (2018). Ciderology: from Heritage to the Craft Cider Revolution. OctopusPublishing Group, New York, USA.
  • Døscher, Klaus & Sara.(2020). Mat og vin til folket: 52 magiske kombinasjoner. Gyldendal, Oslo, Norge.
  • Forskrift om vern av produktnemninga Sider frå Hardanger som beskytta geografisk nemning (2009). (FOR-2009-04-17-420). Lovdata: https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2009-04-17-420
  • Gunnarson, Jan & Olle Blohm. (2009). Det gode vertskapet: Kunsten å få mennesker til å føle seg velkomne. Fagbokforlaget, Bergen, Norge.
  • Norsk Landbruksrådgiving. (2023).  Stell og drift av frukthagen; Stell-og-drift-av-tettplanting-NLRvest2017.pdf
  • Vangdal, Eivind. (2022).  Siderboka – frå frukthagen til ferdig produkt på flaske. HANEN, Oslo, Norge.

 

Det vert i tillegg førelesningar og artiklar, samt anbefalt tilleggslitteratur.

Emneansvarleg

Andrid Solaas